ARAD. Ne-am împrumutat din ce în ce mai mult. Doar în ultimele 12 luni, creditele arădenilor în lei au crescut cu aproximativ 65 milioane euro, acestora adăugându-se și împrumuturile accesate în valute. Ultimul raport al Băncii Naționale a României arată că în Arad creditarea a ajuns în noiembrie 2021 la 3.553 milioane lei, și asta doar la creditele în lei. Comparând cifrele actuale cu cele de acum un an, există o creștere de câteva sute de milioane de lei în mod special la creditele în lei.
Situația din 2021
Cum se prezintă situația împrumuturilor în acest moment în Arad? Ei bine, potrivit BNR, în Arad creditele în lei sunt de 3.553,6 milioane lei, dintre care 3.465,2 milioane sunt credite curente, în timp ce restanțele sunt de 88,4 milioane lei. Creditele au fost accesate în mare parte de cetățeni rezidenți – 3.550 milioane lei. De asemenea, populația este cea care s-a împrumutat cel mai mult: 2.243,8 milioane lei față de 1.304,1 milioane lei credite accesate de societățile nefinanciare. În continuare, cele mai multe credite se acordă pentru locuințe și consum. Așadar, arădenii au în acest moment credite în lei de 1.036,6 milioane lei pentru consum și 1.169,7 milioane lei pentru locuințe.
Comparativ cu noiembrie 2020, creditele în lei au crescut cu 320,8 milioane lei – ceea ce înseamnă aproximativ 65,4 milioane euro. Pe categorii de credite, diferențele sunt după cum urmează: 40,9 milioane lei creștere în cazul creditelor de consum, 173 milioane lei creștere pentru creditele imobiliare în lei. Pe de altă parte, însă, chiar dacă creditarea a crescut, restanțele au fost în ușoară scădere: 113,4 milioane lei în noiembrie 2020 față de 88,4 milioane lei în noiembrie 2021.
Situația creditelor în valută
În ceea ce privesc creditele în valută, dacă în noiembrie anul trecut valoarea lor totală era de 1.106,3 milioane lei, în noiembrie 2021 au ajuns la 1.207,5 milioane lei. Procentul creditării în valută a crescut în ultimele 12 luni cu 9,14%. Dacă în cazul creditelor în moneda națională restanțele au înregistrat o scădere, în cazul celor accesate în valută restanțele au crescut de la 14,5 milioane lei la 17,5 milioane lei. Defalcat pe tipuri de credit accesate, arădenii au împrumuturi în valută de 391 milioane lei – 126,9 milioane lei pentru consum și 259,1 milioane lei pentru locuințe. Diferența majoră față de creditele în lei este că în cazul creditelor în valută cea mai mare pondere este cea a împrumuturilor pentru societățile nefinanciare – 68,3% din totalul raportat de BNR.
Așadar, în 2021 a existat o creștere susținută a creditării pentru persoanele fizice în lei, în timp ce companiile preferă, în continuare, să acceseze credite în alte valute. Cert este că, indiferent de moneda în care au fost acordate creditele, anul 2021 a reprezentat o ușoară revenire a creditării, dar și a consumului făcut pe „împrumut”.
Contextul schimbului valutar
În anul 2021, contextul raportului euro – leu a fost unul destul de stabil. În ianuarie 2021, pentru 1 euro se plăteau 4,8728 lei, iar până la finalul anului, moneda europeană a câștigat teren în fața monedei naționale, ajungând în decembrie 2021 la 4,9448 lei. Leul s-a depreciat însă ceva mai mult în raport cu dolarul, astfel că dacă în ianuarie anul trecut cursul oficial era de 4,0029 lei, în decembrie 1 dolar era cotat la 4,3789 lei.
Trimite articolul
XSa speram ca viitoarea fabrica care va fi taiata si vinduta va avea mai mare suuces.
Asta e sport national la romani……decat sa mearga sa munceasca in strainatate, mai bine sta cu mana intinsa la banca si apoi mai ramane si pe drum daca nu plateste…..deh, cei care lucreaza afara nu sunt patrioti, sunt diasporeni si femei care spala babe pe cur…
-
Mare dreptate ai!
Oare cat timp trece până apar înjurăturile postacului comunist care se dă mare patriot? Estimez că maxim o oră.-
Căci ceștia au rămas blocați definitiv în gândirea ceaușistă, a anilor ’80, când românii care nu mai suportau mizeriile si minciunile șobolănimii roșii, își riscau viețile, alegând calea libertății. Dar, sper să scăpăm în curând de ei!
-
Romania ar fi colaps total dpv economic daca nu ar trimite bani cei care lucreaza afara. Nu le e rusine defel la marii economisti ai romaniei sa se bazeze pe truda si zoala alora care si-au distrus familiile si vietile pentru ca aici aveau doar foame si datorii. Rusine clasei politice! Rusine statului! Nu sunt mandru ca sunt roman!
Mulți s-au băgat în datorii pt a cumpăra un apartament mic și de proasta calitate pt a ii face mari pe asa ziși dezvoltatori nesatui! Oamenii sunt păcăliți încontinu ca, cresc preturile(artificial) și s-a creat psihoza pt a vinde cât mai multe apartamente. Oamenii se vor trezi ca nu vor mai putea plăti aceste rate din vari motive și atunci începi vaicarelile. Eu ii sfătuiesc pe toți care cumpără aceste apartamente gen Ared (preț, calitate) sa fie mai prudenți mai ales în acest an când se așteaptă un recul în a economiei.
-
din 2018 tot astept acest recul al economiei sa cumpar apartament mai ieftin si tot nu vine. Intre timp preturile au urcat cu 14-25% in functie de zona.
am fost prost, mai bine cumparam in 2018…