Anul 2015 înseamnă la nivelul județului Arad revenirea activității de creditare a firmelor și a populației, fapt observat foarte bine din datele publicate recent de Banca Națională a României în ceea ce privește structura în profil teritorial a creditelor și depozitelor aferente lunii noiembrie 2015.
În luna noiembrie 2015, la nivelul întregii țări, creditele totale acordate au fost de 218,5 miliarde lei, cu 2,3% mai mult decât în noiembrie 2014, dar cu 5% mai puțin decât vârful stocului de credite înregistrat în luna septembrie 2012, când volumul total de credite din bilanțurile băncilor a atins suma de 230,8 miliarde lei. Dacă analizăm activitatea de creditare din fiecare județ în parte, se observă că în 12 județe se înregistrează un nivel al creditelor contractate de firme și populație peste nivelul maxim înregistrat ca referință, septembrie 2012, iar județul Arad cu o creștere de 3% face parte din aceste județe dintre care regăsim Cluj, Timiș, Sibiu, cea mai mare creștere a creditelor înregistrându-se în județul Gorj 32%, urmat de Brașov și Dolj cu o creștere de 8% între septembrie 2012 – noiembrie 2015. Pentru un număr de 29 de județe (datele BNR privind structura în profil teritorial a creditelor și depozitelor sunt raportate cumulat pentru București și Ilfov) activitatea de creditare este încă pe minus fața de maximul atins în septembrie 2012, iar județele în care creditele s-au redus cel mai mult sunt Mehedinți minus 27%, Sălaj și Vâlcea cu minus 19%.
Buni platnici
Dacă analizăm din punct de vedere al creditelor restante înregistrate în județul Arad pentru firme si populație se observă în ultimul an (noiembrie 2014-noiembrie 2015) o scădere a acestui indicator, de la 13,3% (când media pe total țară era 12,4%), la 10,2% (când media pe țară este 10,1%). Capacitatea populației de a-și onora datoria la scadență s-a imbunătațit pe seama creșterii venitului disponibil și a scăderii costului creditelor. Județul ce înregistrează cea mai bună disciplină de plată este Dâmbovița cu o rată a restanțelor de 6%, iar la polul opus, cele mai mari restanțe, sunt consemnate în judetul Vâlcea de 21%. Trebuie precizat că sunt considerate restante creditele care, în ultima zi lucrătoare a lunii pentru care se efectuează raportarea, înregistrează întârzieri la plată de cel puţin o zi.
Creditele în lei mai atractive pentru arădeni
Creditele contractate de la instituțiile de credit de către persoanele fizice din județul Arad sunt în valoare de 1.759 milioane lei, dintre acestea cele mai multe fiind acordate în lei, 960 milioane lei, iar în valută echivalentul a 799 milioane lei, conform acelorași date publicate de BNR, aferente lunii noiembrie 2015. Județul Arad ocupă locul al 14-lea la nivelul țării în ceea ce privește valoarea totală a creditelor acordate populație. Daca comparăm cu datele de anul trecut din noiembrie 2014, arădenii au accesat în anul 2015 mai multe credite în lei și au rambursat din cele în valută, per total creditele crescând cu 7,4%. Chiar dacă o accelerare a creditării este de dorit pentru o economie, analiștii economici avertizează însă că poate avea si efecte nedorite, astfel o creditare excesivă înseamnă un consum ce depășește limita normală. Adrian Vasilescu, Consilierul Guvernatorului BNR, atrăgea atenția în presa centrală că “BNR mizează pe o creştere temperată a creditului de consum, sprijină îndeosebi împrumuturile în moneda în care este plătit debitorul.
Citiți principiile noastre de moderare aici!