Ministerul Sănătăţii a dat startul, în luna iulie a acestui an, unui program naţional anti-fumat. La trei luni de la startul acestui program, am vrut să vedem câţi arădeni au ales să renunţe la acest viciu costisitor şi dăunător. Am aflat că peste o sută au încercat să se lasă de acest drog dar puţini au ajuns până la capăt şi pot să spună despre ei că nu mai fumează.
Doctorii care s-au ocupat cu propaganda şi tratamentul în Arad au fost Dana Olar şi Dana Matei, medici pneumologi. Aceştia au oferit consultaţii gratuite, consiliere gratuită şi medicamentaţia necesară tuturor arădenilor interesaţi de acest program.
Nu s-au abţinut
110 persoane au ales să încerce să renunţe la ţigări cu ajutorul medicilor specialişti. Dana Olaru are înregistraţi 72 de pacienţi, însă, dintre aceştia, 33 au hotărât să renunţe la tratament. „Unii au renunţat din cauza unor reacţii adverse de la medicaţie, alţii au hotărât că nu mai vor să fie implicaţi în acest program. Cu toate acestea, cinci dintre cei 33 care s-au retras au renunţat total la fumat, iar alţii au redus foarte mult numărul ţigărilor inhalate zilnic”, spune doctorul Olar. La celălalt medic implicat, Dana Matei, au apelat 38 de pacienţi, însă şi de aici 10 au abandonat.
Urmează evaluările
La finele acestui program se va afla numărul real al persoanelor care au renunţat la fumat. Cei doi doctori îi vor supune pe pacienţi la mai multe analize pentru a decoperi cantitatea de substanţe nocive din organism.
„La evaluarea finală vom face determinarea cantităţii de monoxid de carbon din plămâni şi o spirometrie. Aşa vom afla cu exactitate dacă oamenii au renunţat la fumat sau dacă au redus măcar numărul de ţigări fumate în fiecare zi. Abia după aceea vom reuşi să stabilim cu exactitate rezultatele acestui program”, a declarat doctorul Dana Olar.
A.G.
Trimite articolul
X“au încercat să se lasă de acest drog” … SA SE LASĂ??? /:)
Sunt unul din acei 5.Dupa 23 de ani ca fumator inrait m-am lasat.Tratament bun
de ce nu a fost mediatizat acest program? si e vreau! mai pot sa particip?
Sunt bune programele astea, sunt bune campaniile antitutun,dar….nu suntem inca educati in spiritul programelor care brusc a invadat in fata romanilor, fara a face o educatie sau pregatire de rigoare in acest sens. Nu metoda constangerii, amenzile sau fotografiile ingrozitoare ne vor determina sa ne lasam de fumat, ci o educatie si o pregatire pe masura. Cert este ca nu sunt profesionisti cei care promoveaza acest program. Si ei fumeaza si inca cum…..si vrei ca un doctoras cu tigara in gura sa te convinga sa te lasi de fumat? Niciodata. Trebuie sa si crezi cand faci ceva, dar la noi……..totul e posibil.