ARAD. La sfârșitul săptămânii trecute, s-a încheiat termenul pentru depunerea cererilor de decontare a cheltuielilor zilnice cu hrana asigurată refugiaților ucraineni, în luna aprilie, precum și a cererilor pentru cazarea acestora, aferente lunii martie.
La camera 5 a Primăriei Arad au fost depuse 41 de cereri, atât pentru decontarea cheltuielilor cu hrana, cât și pentru decontarea cazării refugiaților care au fost găzduiți pe raza municipiului.
Valoarea totală a sumelor solicitate este de 293.500 de lei, din care 83.880 de lei reprezintă suma solicitată pentru cheltuielile cu masa refugiaților, iar 209.700 însumează cheltuielile făcute de arădeni cu cazarea ucrainenilor.
S-au dublat cererile
Față de luna precedentă, cererile s-au dublat, iar suma solicitată pentru decontare a crescut de șase ori. În luna aprilie, la Primăria municipiului s-au înregistrat 28 de cereri, în valoare totală de 46.500 de lei, acestea reprezentând doar cheltuielile aferente hranei refugiaților pentru luna martie. Și asta, deoarece pentru decontarea cheltuielilor cu cazarea, metodologia de aplicare a legii nu a fost elaborată decât după expirarea perioadei din lună în care pot fi depuse aceste solicitări. Astfel, arădenii care au și cazat refugiați în luna martie, au putut depune cererile abia în luna mai.
141 au tranzitat Aradul
Potrivit Primăriei Arad, arădenii au solicitat decontarea cheltuielilor cu hrana și cazarea pentru un număr de 341 de refugiați ucraineni, dintre care 141 s-au aflat în tranzit și au părăsit Aradul după o zi. Restul de 200 de refugiați ucraineni fie s-au stabilit la Arad până la sfârșitul războiului, fie s-au îndreptat spre alte țări după o perioadă mai îndelungată petrecută în orașul nostru.
Solicitări de la 17 primării
Cât privește numărul solicitărilor venite de la cei care au cazat refugiați ucraineni în localitățile din județul nostru, acesta este în curs de centralizare la nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Arad, care efectuează și plățile. Deocamdată, am fost informați că s-au primit cereri de decontare de la 17 primării din județ, toate din partea unor persoane fizice, urmând ca, după centralizare, să ne fie comunicat și numărul cererilor, dar și al refugiaților găzduiți în luna aprilie. ISU Arad are, ca termen de efectuare a plăților, 10 zile de la încheierea perioadei de depunere a solicitărilor.
În primele trei zile din lună
Pentru a beneficia de cei 50 de lei pe zi pentru fiecare refugiat ucrainean cazat și de 20 de lei pe zi pentru asigurarea hranei, arădenii trebuie să depună cererile în primele 3 zile lucrătoare ale fiecărei luni, pentru luna anterioară. Cererile completate, însoțite de o declarație pe propria răspundere, se depun la sediul primăriilor pe raza cărora au fost cazați refugiații ucraineni.
Trimite articolul
XOmenia si milostenia se opreste la bani…Totul se transforma in cascaval,ulterior…Ipocritii i-au primit,apoi fac dosare de compensari…Inimi mari,ce sa spun?Exact ca si pentru copiii institualizati…Bani sa iasa,ce conteaza cum si in ce fel?
de ce nu cazati boschetarii si aurolacii de la comuna arad?sa va scapati de ei de pe strazi.iar eu ca merg la munca in arad regulat sa nu i mai vad ca m-i scarba .poate primiti m.multi bani de la primarie si oameni care sa se scape de ei pot plati m.mult.
-
Probabil ca e atractiva așa cum spui tu “comuna Arad” ca majoritatea boschetarilor, aurolacilor, cerșetorilor sunt din alte județe ale țării.
Totusi in vestul Ucrainei nu este razboi, de ce nu stau acolo refugiatii? Pentru ca este mai usor sa stai pe cheltuiala vecinilor!