ARAD. 14 unităţi sanitare cu paturi – dintre care şapte publice şi şapte private – se află, în prezent, sub contract cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) din Arad. Ceea ce înseamnă că asiguraţii pot să beneficieze în aceste spitale de servicii medicale gratuite, în limita fondurilor alocate. „Bugetul alocat în anul 2014 pentru serviciile medicale spitaliceşti este de 123.942,40 mii lei, execuţia bugetară până la data de 30 septembrie 2014 fiind de 102.522,79 mii lei. În execuţia bugetară sunt incluse şi sumele decontate aferent serviciilor realizate în anul anterior şi decontate din bugetul anului 2014” – precizează Bianca Găicean, director contractări în cadrul CAS Arad.
La începutul anului 2014, Casa de Asigurări de Sănătate Arad a încheiat acte adiţionale la contractele din anul 2013 cu 12 unităţi sanitare cu paturi. Este vorba despre: Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, Centrul Medical Laser System, Genesys Medical Clinic, Euromedic, Laurus, Spitalul Ineu, Spitalul Lipova, spitalul Sebiş, Spitalul Mocrea, Spitalul Dezna, Spitalul Căpâlnaş, Spitalul Sf. Gheorghe Chişineu Criş. Dintre acestea, două unităţi sanitare din municipiul Arad realizează doar servicii medicale în spitalizarea de zi (Euromedic şi Laurus).
„Nou intraţi”
În iulie 2014, odată ce a fost posibilă încheierea de noi contracte cu CAS, doi noi furnizori de servicii medicale spitaliceşti au intrat în relaţie contractuală cu CAS Arad: SC Infomedica SRL Arad şi Centrul Medical „Speranţă pentru viaţă” din Ineu. În cazul Infomedica, e vorba exclusiv de servicii de spitalizare de zi – servicii avantajoase atât pentru pacient (care îşi poate rezolva problema rapid şi fără costuri), cât şi pentru sistem (datorită cheltuielilor reduse în comparaţie cu spitalizarea continuă). Din păcate însă fondurile alocate sunt insuficiente, ele acoperind aproximativ o treime din ceea ce ar putea face unitatea cu cele 30 de paturi în regim spitalizare de zi.
În ceea ce priveşte Centrul Medical „Speranţă pentru viaţă” din Ineu, acesta funcţionează într-un pavilion al fostei unităţi medico-sociale din oraş şi oferă servicii de îngrijiri paliative. Are 20 de paturi şi o echipă de personal formată din doi medici, şase asistente medicale, infirmiere şi femei de serviciu. Majoritaea pacienţilor internaţi aici sunt bolnavi în fază terminală, dar sunt primiţi şi bolnavii care necesită îngrijiri permanente. Perioada maximă de internare este de 30 de zie. Pacienţii trebuie să achite o co-plată de aproximativ 17 lei/zi.
Bugetul
Valoarea totală contractată de CAS Arad cu cele 14 spitale este de 101.590.084 pe perioada 1 ianuarie-1 septembrie 2014. Valoarea decontată (100.710.349 lei) s-a încadrat în limita valorii de contract, fiind efectuată în baza validării serviciilor medicale realizate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!