204 arădeni – aproape dublu faţă de 2016 – s-au adresat în cursul anului trecut Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Arad, pentru a recupera contravaloarea serviciilor medicale de care au beneficiat în ţările Uniunii Europene. Pentru serviciile medicale efectuate de asiguraţii arădeni în ţările UE, CAS Arad a plătit în 2017 suma de 815.273,18 lei, faţă de 554.546,35 lei în anul 2016.
„Pentru situaţiile în care rambursările se efectuează direct între instituţiile competente (case de asigurări de sănătate din state membre U.E.), statul în care asiguratul român a beneficiat de asistenţă medicală formulează către România solicitări de rambursare a costurilor sub forma unor formulare europene (E 125) care au valoare de facturi. În anul 2017, cele mai multe astfel de solicitări au venit, ca şi în anul precedent, din Germania, în valoare de peste 4.700.000 lei, urmate de Austria, cu sume totalizând peste 1.700.000 lei, Ungaria cu peste 1.000.000 lei şi Franţa cu aproape 800.000 lei.
Solicitări cu sume mai mici vin din Italia, Slovacia, Olanda, Spania, Marea Britanie, Elveţia, Belgia. Suma totală plătită de CAS Arad în 2017 aferent serviciilor medicale de care asiguraţii noştri au beneficiat în alte state membre ale Uniunii Europene a fost de 9.300.000 lei” – precizează Bianca Găicean, purtător de cuvânt al CAS Arad.
Accesul asiguraţilor noştri la asistenţa medicală transfrontalieră şi suportarea unor costuri aferente se realizează pentru anumite servicii, care sunt enumerate în mod expres în actele normative, prin procedura aprobării prealabile eliberate de casa de asigurări de sănătate, în baza unei documentaţii prezentate de solicitant.
Procedura
Astfel, procedura aprobării prealabile se aplică pentru anumite cazuri, care nu presupun spitalizarea, cum ar fi de exemplu: investigaţiile PET-CT în regim ambulatoriu şi unele medicamente, care se acordă în baza aprobării comisiilor de experţi de la nivelul CNAS.
Pentru obţinerea autorizării prealabile pentru aceste situaţii, solicitarea trebuie însoţită, după caz, de o copie de pe actul de identitate sau de pe certificatul de naştere precum şi de documentaţia justificativă: biletul de trimitere (pentru PET-CT) sau prescripţia medicală (pentru medicamente), însoţite de decizia de aprobare a comisiei de experţi de la nivelul CNAS.
Servicii medicale
Aceeaşi procedură, a aprobării prealabile a casei de asigurări de sănătate, se aplică şi în anumite cazuri care presupun spitalizarea, pentru următoarele tipuri de tratament: implant sau înlocuire de defibrilator cardiac, endoprotezare articulară tumorală, implant segmentar de coloană, bypass coronarian cu/fără investigaţii cardiace invazive, naşterea.
„Pentru acest gen de servicii medicale, aprobarea prealabilă se poate obţine doar dacă serviciul respectiv nu poate fi acordat de nicio unitate sanitară cu paturi într-un termen care este rezonabil din punct de vedere medical, ţinând seama de starea de sănătate actuală şi de evoluţia probabilă a bolii asiguratului şi dacă deplasarea persoanei solicitante nu prejudiciază starea sănătăţii sau primirea de tratament” – subliniază Bianca Găicean.
În acest caz – spune purtătorul de cuvânt al CAS Arad –, pentru obţinerea autorizării prealabile, solicitarea trebuie însoţită de o copie de pe actul de identitate sau de pe certificatul de naştere, precum şi de Raportul medical al pacientului, întocmit de către un medic dintr-un spital clinic/judeţean aflat în relaţii contractuale cu o casă de asigurări de sănătate din România. Raportul medical trebuie să confirme necesitatea şi justificarea medicală a acordării serviciului medical într-un alt stat membru al U.E.
Citiți principiile noastre de moderare aici!