ARAD. Se pare că Poliţia nu poate ţine pasul cu vremurile în care trăim. Într-o perioadă în care infractorii de pe internet sunt întâlniţi la tot pasul, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Arad nu există un serviciu specializat pe astfel de infracţiuni, iar cei care lucrează la cazuri de acest fel sunt destui de puţini. Drept urmare, din sutele de plângeri depuse de arădenii care au căzut victime ale acestor infracţiuni, doar într-o mică parte au fost identificaţi şi autorii. Potrivit bilanţului IPJ Arad, „în cursul anului 2023 au fost înregistrate 264 de dosare penale pe linia infracțiunilor informatice (față de 290 în anul 2022) dintre care 254 cu autor necunoscut și au fost soluționate 214 dosare penale (față de 77 în anul 2022, cu 278 la sută mai multe). Cele mai multe infracțiuni din sfera criminalității informatice sesizate au fost cele cele care privesc efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos (102), urmate de cele care privesc săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune (76), acces ilegal la un sistem informatic (56), fals informatic (20) și fraudă informatică (4). Deși se constată o scădere a sesizărilor privind săvârșirea infracțiunilor de efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos, față de perioada similară a anului precedent (-30), respectiv fals informatic (-29), au fost înregistrate creșteri în rândul infracțiunilor de înșelăciune – metoda <investment fraud>”.
Întrebat despre aceste infracţiuni, chestorul Dan Stoicănescu, inspectorul-şef al IPJ Arad, a recunoscut faptul că, deşi numărul infracţiunilor sesizate în 2023 este mai mic decât cel din 2022, valoarea prejudiciilor cauzate anul trecut este mai mare decât în urmă cu doi ani.
„Din punctul meu de vedere, criminalitatea informatică este un aspect care ne preocupă. Acum zece ani, nu puteam vorbi despre un asemenea nivel de astfel de infracţiuni, nivel care va fi în creştere şi în viitor”, a spus Stoicănescu.
Acesta a explicat că, la nivelul IPJ Arad, nu există un serviciu care să se ocupe de criminalitatea informatică, ci doar o echipă de patru lucrători din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale. Alţi doi poliţişti specializaţi pe astfel de infracţiuni sunt la Poliţia Municipiului. În schimb, tot ceea ce înseamnă infracţiuni comise în comune sau oraşe, sunt tratate drept infracţiuni comune şi cercetate ca atare, nefăcându-se nici măcar o raportare la centru, raportare prin care aceste infracţiuni să fie stabilite ca şi unele informatice. Revenind la numărul de plângeri soluţionate, acesta este foarte mic. În bilanţul IPJ Arad ni se transmite faptul că, din totalul de 264 de dosare penale înregistrate în 2023, 254 au fost cu autor necunoscut. Numărul de autori identificaţi a crescut în urma cercetărilor, dar prea puţin. Potrivit informaţiilor pe care le deţinem, doar aproximativ 20 la sută din totalul plângerilor au fost soluţionate cu identificarea autorului. Restul au rămas cu autor neidentificat, ceea ce înseamnă că, cel puţin deocamdată, arădenii au rămas cu paguba.
Sfătuiţi să nu reclame?
Mai mult decât atât, potrivit informaţiilor pe care le deţinem, unii dintre poliţişti îi sfătuiesc pe arădenii păgubiţi inclusiv să nu reclame astfel de infracţiuni, pentru că nu vor rezolva nimic. Cel mai probabil, ţinând cont de numărul mare de dosare în care nu s-a reuşit identificarea autorului, unii dintre poliţişti încearcă să „îndulcească” bilanţul şi să nu înregistreze alte şi alte plângeri la care nu vor fi identificaţi infractorii. Aşa că poliţiştii ar încerca să îi convingă pe arădeni să abandoneze ideea de a depune plângeri. În schimb, i-ar sfătui să depună sesizări. Şi asta pentru că, dacă e sesizare şi nu plângere, nu intră în bilanţ şi poliţiştii nici nu sunt obligaţi să facă cercetări.
Campanie
Ţinând cont de faptul că infracţiunile informatice cresc de la o zi la alta, iar rezolvarea lor este destul de grea, Poliţia încearcă să îi facă pe arădeni să nu cadă victime. Pe principiul „mai bine previi decât să combaţi”, IPJ Arad, prin vocea şefului Dan Stoicănescu, anunţă demararea unor campanii de prevenţie în ceea ce priveşte criminalitatea informatică.
„Vom avea parteneriate cu diferite universităţi din zona de vest a ţării, în cadrul unei campanii de prevenţie”, a anunţat Stoicănescu.
Trimite articolul
XAu ramas la nivelul militiei din anii 60
Asta da indemn de toata lauda din partea …. militiei .. din arad , nu depuneti plangere !!!
Ca lumea sa nu vada incopetenta lor , inspectoratul sa nu aibe atatea dosare pe mana incopetentilor , iar inspectoratul sa aibe cat mai putine cazuri nerezolvate , astfel pot sa isi gadile orgoliu porcesc si sa aspire la prime nemeritate