ARAD. Poate că trenul nu mai este de ceva vreme cel mai căutat mijloc de transport, arădenii preferând autobuzele sau maşinile personale. Însă concetăţenii noştri care au rămas fideli căilor ferate au căzut victime colaterale între războiul purtat de sindicaliştii din CFR şi şefii acestora. Mai precis, din cauza eşuării negocierilor pentru un nou contract colectiv de muncă, sindicaliştii au anunţat încă de marţi seara faptul că miercuri dimineaţa va avea loc o grevă… spontană. Spontană, dar anunţată cu o zi înainte.
Conform programului „grevei spontane”, între orele 7:00 şi 9:00 dimineaţa nu a circulat niciun tren al CFR în întreaga ţară, fie că a fost vorba despre trenuri de transport călători sau garnituri de marfă.
Situaţia din Gara Arad
Cele două ore au fost resimţite din plin de arădenii care aşteptau trenurile în Gara Arad, dar şi de către cei care trebuiau să ajungă la destinaţie în municipiu. Însă nu doar cei care au vrut să circule cu trenul miercuri dimineaţa au avut de suferit. Greva de două ore a provocat un adevărat efect de domino: toate trenurile au avut întârzieri importante, pe lângă întârzierile normale fiind regăsită acum în orar şi întârzierea provocată de protest. Toate trenurile care au avut drept punct de plecare o gară din ţara noastră au plecat şi au ajuns cu întârzieri în celelalte staţii. La fel s-a întâmplat şi în Gara Arad, unde garniturile ce urmau să ajungă de la Tecuci, Bucureşti sau Cluj Napoca au înregistrat întârzieri de 60-80 de minute.
Fără panou, doar la ghişeu
Cifrele sunt cele de pe acte, pentru că întârzierile au fost, în realitate, mult mai mari, de peste 120 de minute. Din păcate, călătorii nu au prea putut afla acest lucru pentru că panoul uriaş din incinta gării care arată plecările, sosirile, dar şi întârzierile, a fost demontat de la locul lui din cauza lucrărilor de modernizare. În schimb, după un colţ, în incinta gării, a fost montat un mic monitor de calculator care, în teorie, ar trebui să ţină locul panoului uriaş. Doar că monitorul nu este prea vizibil. Trecând peste aceste detalii de ordin tehnic, vânzătoarele de la ghişeele de bilete au fost cele care au resimţit, probabil, cel mai tare greva, trebuind să dea explicaţii tuturor călătorilor pentru întârzierile uriaşe ale trenurilor. „Nu spun că nu sunt de acord cu ceferiştii. Probabil că merită salarii mai mari. Dar nu trebuie să suferim noi de pe urma neînţelegerilor din societate”, a spus un călător care a aflat chiar în gară că va trebui să aştepte câteva ore bune după trenul ce urma să îl ducă la Cluj.
Şi contrastul
Într-un peisaj dezolant, cu întârzieri de zeci de minute, cu pasageri nervoşi că şi-au programat călătoria exact când a fost programată şi greva, există şi semne de normalitate. Transportatorul privat care efectuează curse regulate pe anumite relaţii din judeţul Arad şi-a văzut de treabă, trenurile au plecat şi au ajuns conform programului prestabilit, iar călătorii care circulă cu aceste trenuri par să nici nu fi simţit greva ceferiştilor carea provocat niţel haos la nivel naţional.
Citiți principiile noastre de moderare aici!