ARAD. Aproximativ o treime dintre pensionarii arădeni au optat pentru virarea pensiei în conturi bancare. E vorba, mai exact, de 34.172 de persoane, cu 11.738 mai multe decât în urmă cu doi ani şi jumătate. Semn că această modalitate de plată a pensiei câştigă teren în faţa variantei clasice de plată, prin poştă. Este aceasta o dovadă că, în ciuda vârstei, pensionarii se adaptează foarte bine vremurilor.
Nu mai puţin de 22 de bănci se află la dispoziţia pensionarilor care vor să-şi deschidă conturi de pensii. Casa Naţională de Pensii a încheiat convenţii privind plata pensiilor prin conturi curente sau conturi de card cu următoarele bănci: CEC, Banca Comercială Româna, Bancpost, Banca Comercială Carpatica, Banca Româna de Dezvoltare, Procredit Bank, BancaTransilvania, Libra Bank, Raiffeisen Bank, OTP Bank România, Volksbank, Piraeus Bank, Romanian International Bank, Intesa Sanpaolo Bank, UniCredit Tiriac Bank, Alpha Bank România, Banca Românească, Credit Europe Bank, Garanti Bank, Millennium, ING Bank, Marfin Bank.
„Cei mai mulţi pensionari arădeni – 7.400 – primesc pensia în cont la CEC Bank. Cei mai puţini – la Credit Europe Bank: doar trei pensionari. La Libra Bank, Romanian International Bank şi Marfin Bank nu avem niciun pensionar” – precizează Mihaela Vasil, director al Casei Judeţene de Pensii Arad.
Pensionarii care vor să primească pensia într-un cont bancar trebuie să se adreseze unei bănci, la libera lor alegere. Aici vor solicita deschiderea unui cont special pentru virarea pensiei. Banca se ocupă, mai departe, de continuarea procedurii (daca e interesată ca pensionarul să-i devină client). Va prelua cererea pensionarului şi o va transmite Casei de Pensii împreună cu extrasul de cont, copie de pe cuponul sau decizia de pensie şi copia cărţii de identitate.
Înainte de a alege o bancă sau alta pentru crearea contului de pensie, arădenii ar trebui să se intereseze asupra comisioanelor practicate de bănci pentru clienţii pensionari. Sunt destule instituţii bancare ce au 0% comision la retragerea de la ATM-urile proprii, la interogarea soldului la ATM-uri sau la retragerea de la ghişeu. Unele bănci percep comisioane cuprinse între 0,03% şi 0,75% pentru operaţiunile enumerate anterior, altele au comisioane lunare fixe pentru conturile pensionarilor. E bine să fie cunoscute toate aceste date pentru a evita nemulţumirile ulterioare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!