Arad. NEON: oportunitate fără frontiere în domeniul teatrului. Aceasta este oferta făcută de Guvernul României, pe pagina Departamentului de Relaţii Interetnice. Aici se indică faptul că „forțele creative din domeniul teatrului vor fi unite în cadrul unui nou proiect inițiat de către Departamentul pentru Relații Interetnice și Compania de Teatru Aradi Kamaraszínház”.
Anunţul a fost făcut cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului, 27 martie, ocazie cu care departamentul a prezentat „un proiect digital – platforma NEON – care își propune să creeze un cadru comun pentru teatrele minorităților etnice din Europa Dunăreană cu ajutorul căreia acestea se pot afirma, își pot prezenta realizările și performanțele artistice unui public cât mai larg. Proiectul va fi implementat în cadrul Strategiei UE pentru Regiunea Dunării (SUERD)”.
Ce propune proiectul gândit de arădenii de la Aradi Kamaraszínház şi îmbrăţişat de Guvern? „Prin acest proiect se propune stabilirea unei rețele sub forma unei platforme online care să conducă și la activități offline de tipul caravanelor teatrale, festivalurilor teatrale și alte manifestări de acest gen, platformă care să includă mai mulți participanți din domeniul artistic – teatre, școli de teatru, școli de artă, universități de artă etc. O astfel de platformă poate facilita dialogul intercultural, poate consolida dezvoltarea socio-economică prin consolidarea cooperării regionale, asigurând în același timp durabilitatea și acțiunile comune. Platforma se va baza pe experiența diverselor teatre ale minorităților naționale din regiunea Dunării pentru promovarea schimburilor culturale”.
Statele UE care vor sunt vizate de proiect sunt: Austria, România, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Germania (ca stat federal şi prin landurile Baden-Württemberg şi Bavaria), Slovacia, Slovenia, Ungaria. Inițiativa, însă, va depăși granițele UE și va cuprinde și state non-UE, care fac parte din SUERD, cum ar fi Bosnia-Herţegovina, Muntenegru, Serbia, Republica Moldova şi Ucraina.
Problema mobilităţii
„După câte am constatat, stând de vorbă cu mai mulți specialiști din domeniul teatrului: o problemă generală pentru teatrele din întreaga lume este mobilitatea, în general aceasta fiind limitată la interiorul țării sau la relațiile cu țările vecine. Platforma NEON își propune să ofere un spațiu care să rezolve această problemă și ne bucurăm că putem fi utili în stabilirea de legături în această sferă a culturii” – a declarat pe temă coordonatorul Departamentului pentru Relații Interetnice, Secretarul de stat Laczikó Enikő mulțumindu-i lui Tapasztó Ernő, directorul Companiei de Teatru Aradi Kamaraszínház pentru minunata idee a acestui network online.
Platforma NEON
Utilizând o interfață vizuală accesibilă, platforma digitală NEON va reuni patrimoniul cultural și moștenirea colecțiilor importante de teatru al minorităților naționale la nivel național, european și internațional. Prin crearea unei baze de date teatrale în primă fază la nivelul statelor europene din zona Dunării se poate ține permanent legătura cu festivalurile, activitățile, workshop-urile teatrale din zonă urmând ca platforma să se dezvolte la nivelul întregii Europe.
Citiți principiile noastre de moderare aici!