ARAD. În urmă cu o săptămână de zile vă anunţam faptul că, la culturile de păioase, Aradul a înregistrat recolte uriaşe. Acum, rezultatele sunt recunoscute pe plan internaţional. În această vară, România este lider la producţia de cereale şi oleaginoase în întreaga Uniune Europeană. Mai mult, potrivit Mediafax, GEOGLAM (Group on Earth Observations Global Agricultural Monitoring Initiative) a acordul rating-ul „excepţional” pentru recoltele din acest an ale agricultorilor români. Iar, la acest rating, fermierii din Arad au contribuit din plin. Absolut toate culturile din judeţul nostru au depăşit media de la nivel naţional. În această vară, în România, producţia medie de grâu a fost de 5.346 de kilograme la hectar. În Arad, producţia medie a fost de 5.850 de kilograme, cu peste 500 de kilograme de grâu mai mult decât media naţională. Doar câteva judeţe din ţară se pot lăuda cu recolte asemănătoare, cum ar fi Satu Mare, Timiș, Bihor, Olt, Caraș Severin sau Ialomița. Mai mult, în judeţul Arad au fost „vârfuri” care au atins chiar şi 7.500 de kilograme de grâu la hectar.
Mai departe, dacă vorbim despre orz, la nivel naţional a fost înregistrată o recoltă medie de 5.599 de kilograme la hectar. În Arad, s-a recoltat, în medie, 6.700 de kilograme la hectar, cu aproximativ 20 la sută mai mult decât media naţională. Şi alte judeţe din ţară au depăşit media naţională, dar cu valori mai reduse decât cele înregistrate în judeţul nostru. Bihor, Galați, Ialomița, Caraș Severin, Constanța, Brăila, Olt, Mureș, Călărași, Timiș, Dolj și Giurgiu au înregistrat, de asemenea, recolte bune.
A treia cultură „vedetă” a verii, rapiţa, a oferit şi ea recolte peste media naţională în judeţul nostru. Dacă, la nivelul României, media a fost de 3.022 de kilograme la hectar, în judeţul nostru media a fost de 3.210 kilograme la hectar.
Record de 14 ani
Din anul 2017, de când România a intrat în Uniunea Europeană, nu au fost înregistrate asemenea recolte la culturile de vară. Agricultorii spun că acest an a fost unul excepţional din punct de vedere al condiţiilor agro-meteorologice: a plouat când a fost nevoie, a fost soare când a fost nevoie, a fost umiditate în sol în perioadele de dezvoltare a culturilor, iar căldura a copt la timp cerealele.
Trimite articolul
XD-le Gherasim, de data asta chiar m-ati speriat cu formulările și neconcordantele din articol!
Va rog, recititi-l când aveți timp, sigur necesita anumite corecții.