ARAD. Pesta porcină africană a făcut ravagii în special în fermele de profil. Crescătorii de suine s-au văzut nevoiți să sacrifice zeci de mii de capete de porci după ce cazuri de pestă porcină au fost identificate pe raza exploatațiilor pe care le dețineau. Aradul nu a făcut excepție, iar marii crescători din județ – Combinatul Agroindustrial Curtici și Smithfield, au fost printre cei afectați în ultimele luni. Astăzi, potrivit Autorității Naționale Sanitar Veterinare, Aradul mai are active doar patru focare de pestă porcină africană. Totuși, pericolul există, cu atât mai mult cu cât la limită cu Aradul, în județul Bihor sunt active 23 de focare cu 1 focar nou în ultima săptămână, iar în Alba sunt 21 de focare active. De asemenea, în Timiș chiar dacă numărul focarelor nu este mare – 5 fiind active, a fost identificat un nou focar în perioada 14-20 mai. Referindu-ne la focarele de pestă care au fost stinse, în ultima săptămână în Arad a fost stins 1 astfel de focar, la nivel de țară fiind vorba de 22 de astfel de cazuri.
„Din analiza focarelor active (300) rezultă că în unele județe (Gorj, Sibiu, Alba, Ilfov, Mehedinți, Bihor, Giurgiu), există un număr de 91 focare de PPA confirmate în anul 2020 care nu s-au stins până la această dată. Motivul pentru care nu au putut fi stinse se datorează apariției de focare noi în aceleași zone, aspect care confirmă faptul că măsurile stabilite în zonele de protecție și supraveghere nu au fost respectate în totalitate. Din acest motiv Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a dispus luarea unor măsuri de urgenţă astfel încât să fie prevenită apariția de noi focare de PPA în jurul celor deja existente, iar după îndeplinirea condițiilor legale acestea să fie stinse și ridicate restricțiile în zonele respective”, explică ANSVSA.
În ceea ce privește situația cazurilor de pestă porcină africană la mistreți, autoritățile au transmis că în Arad au fost găsiți 213 mistreți morți și 17 au fost vânați. În utima săptămână în județul nostru au fost depistate 14 cazuri de pestă porcină africană la mistreții morți.
Trimite articolul
X”Motivul pentru care nu au putut fi stinse se datorează apariției de focare noi în aceleași zone, aspect care confirmă faptul că măsurile stabilite în zonele de protecție și supraveghere nu au fost respectate în totalitate.” Sigur de aia nu au fost stinse focarele pentru ca au aparut altele ? :)) Ca la prosti… Aaa, si cine nu a respectat masurile? Mistretii? Sau o fi fost ceva familie la padure cu copii, la iarba verde, si s-a imprastiat pesta? Eu cred ca adevaratul motiv este ca toate comisiile si nucleele astea infiintate peste noapte sunt formate doar din repetenti si incapabili, pentru ca iau masuri tarzii si retardate. Cand a dat pesta in roamnia acu-s vreo-2-3 ani, nu stiu exact am zis ca este facatura. De ce nu in ungaria de exemplus? De ce nu in Bulgaria? Pentru ca aia au luat masuri cu vreo 4 ani inaintea noastra, in faza incipienta. La unguri stiu sigur, suta la suta ca asa s-a intamplat. La noi, cine? Ca nimeni nu raspunde…In loc sa plateasca, la noi mai angajeaza neamuri si toaca mai multi bani ca sa faca tot nimic… Atata timp cat nu exista raspundere, atata timp cat nu plateste nimeni, atata timp cat nu se schimba legislatia si va tot ingropati in hartii, nu o fi nimic de tara asta…