ARAD. Cu o putere de cumpărare calculată la 6.156 de euro pe locuitor, Aradul este în top zece al județelor din România cu cea mai mare putere de cumpărare. Comparativ cu Liechtenstein, țara unde puterea de cumpărare este cea mai mare, Aradul are o putere de cumpărare de 11 ori mai mică.România, pe de altă parte, se situează pe locul 31 în clasamentul european, cu aproximativ 60% sub media europeană.
Potrivit studiului realizat de GfK, „România are un decalaj foarte mare între bogați și săraci”. Așadar, clasamentul național este condus de Capitală, locuitorii de aici având o putere de cumpărare cu peste 81% mai mare în comparație cu media națională.
În ceea ce privește Aradul, județul se situează pe poziția a șaptea, cu o putere de cumpărare mai mare cu 9,7 procente decât media națională. Topul primelor zece județe în ceea ce privește puterea de cumpărare este deschis de București, urmat de Timiș, Cluj, Ilfov, Brașov și Sibiu. După Arad, poziția a opta este ocupată de Argeș, pe locul nouă este județul Prahova, iar ultima poziție din top 10 revine județului Alba. Comparativ cu analiza economică a anului 2019, Aradul a crescut cu o poziție din perspectiva puterii de cumpărare.
Ce înseamnă puterea de cumpărare?
Puterea de cumpărare reprezintă venitul disponibil după deducerea impozitelor și contribuțiilor. Studiul indică nivelurile de putere de cumpărare per persoană, pe an, în euro. Puterea de cumpărare GfK se bazează pe venitul nominal disponibil al populației, ceea ce înseamnă că valorile nu sunt ajustate cu inflația. Calculele se efectuează pe baza veniturilor și câștigurilor raportate, a statisticilor privind beneficiile guvernamentale, precum și a previziunilor economice furnizate de institutele economice.
Puterea de cumpărare a consumatorilor acoperă cheltuielile legate de alimentație, transport, utilități, servicii, energie, pensii private și planuri de asigurare, precum și alte cheltuieli, cum ar fi concediul de odihnă, mobilitatea și achizițiile consumatorilor.
Situația din Europa
La nivel european, media puterii de cumpărare pe cap de locuitor este de 13.894 de euro. Comparativ, un arădean are o putere de cumpărare anuală cu 50% mai mică decât media europeană. Variațiile sunt foarte mari între țările europene, astfel că dacă Liechtenstein, Elveția și Luxemburg au cel mai mare venit net disponibil, Kosovo, Moldova și Ucraina au cel mai mic venit.
Trimite articolul
XMda…Aradul oras din zona de vest a tarii…4 intrari /iesiri pe autostrada.aeroport.cale ferata modenizata spre occident.Adica tot ce nu au altii care totusi ne depasesc la nivelul de trai.Ciudat, imposibil intr-o lume normala. Toti politicienii care au condus orasul ne-au adus in starea asta !In mod normal si logic orasul trebuia sa “duduie”, dar nu e asa. Nu o sa inteleg niciodata de ce !!!(ma rog am eu banuielile mele )
-
Iti pot da un motiv pentru care Bucuresti, Timisoara si Cluj sunt in fata noastra, desi evident nu e singurul. Toate 3 sunt centre universitare serioase, asa ca atrag oamenii inteligenti. Iar firmele vin dupa ei si vin cu bani si locuri de munca iar orasele alea se dezvolta. Noi avem 2 mizerii de fabrici de diplome si atat. Daca macar una din ele ar fi fost decenta am fi fost mult mai avansati.
-
Da.din pacate asta e …
-
Absolut corect! Firmele si investitiile vin unde exista oameni inteligenti.
-
Whaaattt…????!!! De unde dracu ati mai scos-o si pe asta?
Poate, daca in statististica intra “hoardele de țigani de Arad”, plecati “la muncă” in Occident ( NEFISCALIZATI DE NIMENI!!!), si , care, poate, ridica valoarea mediei veniturilor aradenilor.
Ca, daca ne uitam la multimea de amarâti care lucreaza prin Zonele Industriale si prin marketurile si birourile din oras, ma cam indoiesc ca acestia ar avea asa o putere de cumparare mare!!!
PS: cum dracu se face, ca daca avem asa o putere de cumparare “fantastica”, Galeria Mall si cei de la Carrfour S-AU INCHIS, iar orice magazin din categoria ceva ma Premium, care se deschide oe Centru, da in scurt timp si se inchide ?!
Deci, imi explicati si mie, UNDE E acea “putere de cumparare” de abia putem sustine financiar-rentabil, UN SINGUR MALL amărât ?
-
Corect ce spui, dar nu uita de cei plecati la munca in strainatate si care castiga 1300-2000 euro pe luna si care vin acasa cu banii investind in case, renovari, mancare, etc….la asta se refera cei cu statistica, nu la cei care lucreaza in tara pe in salar minim sau au somaj….sa traiti bine !
-
Da, sunt de acord cu ce zici, dar, daca ar fi asa, si ar intra bani de-afara, rudele de aici a celor plecati ar avea bani de cheltuit in Mall-uri si magazine-premium.
Ori faptul ca avem doar UN Mall, care abia merge, si DOAR MAGAZINELE DE STRICTA-NECESITATE + cele second-hand mai fac vanzari, ASTA ne arata ADEVARATA putere de cumparare a aradenilor, nu statisticile…!!!Când recitesc acest articol, brrrr…, parca ma intorc in timp, pe vremea lui Ceașcă, când statisticile aratau ce nivel de trai ridicat aveam, numai noi nu vedeam asta…
-
Puterea de cumpărare reprezintă venitul disponibil după deducerea impozitelor și contribuțiilor. Studiul indică nivelurile de putere de cumpărare per persoană, pe an, în euro, scrie chiar in articol.. nu e vorba de ce magazine sustinem sau nu. Oamenii isi comanda online ce au nevoie, de la mobilier la haine si altele. Banii nu trebuie sa ii cheltui in Arad in magazinele de pe centru ca sa reflecte veniturile ramase dupa impozitare. E suficient sa te uiti prin oras la masinile care circula, la casele ce se construiesc in mai toate zonele, la apartamentele din blocurile noi care se dau inca din faza de proiect, sa iti dai seama ca Aradul are putere de cumparare relativ ok. Nu iti fa iluzii ca in alte tari oamenii nu muncesc pe salariu minim sau nu au cheltuieli mari raportat la venituri.
-
-
Gresit. E explicat in detaliu cum functioneaza in paragraful asta:
“Puterea de cumpărare reprezintă venitul disponibil după deducerea impozitelor și contribuțiilor. Studiul indică nivelurile de putere de cumpărare per persoană, pe an, în euro. Puterea de cumpărare GfK se bazează pe venitul nominal disponibil al populației, ceea ce înseamnă că valorile nu sunt ajustate cu inflația. Calculele se efectuează pe baza veniturilor și câștigurilor raportate, a statisticilor privind beneficiile guvernamentale, precum și a previziunilor economice furnizate de institutele economice.”
Evident veniturile de orice fel care nu sunt fiscalizate nu sunt incluse. Sunt si salarii bune in Arad si sunt si antreprenori care fac profit. Arad e un oras mic, fara suficienti locuitori cat sa sustina 2 malluri, iar din pacate chiriile pe centru sunt astronomice.
-
-
Nu au Plecat la Munca in occident la Milogit si la furat ca se apropie craciunu
-
Sa ne su*i plua invidios ordinar care stai si tai frunze la caini locuind cu parintii. Un ratat ca tine nu merita sa ne consume oxigenul. Nimeni nu se milogeste in occident sau fura (evenutal cei care o faceau si in Ro, restul muncesc mai mult decat esti tu in stare nulitate de om).
-
Saxon, invidiosi sunteți voi, cei plecați afara, pe cei care au rămas în tara care se descurca în tara lor. Va rupeți spatele afara, si vreți sa va stabiliți afara, ca e mai bine fără libertate ca si ACASA!
-
Noroc ca i-ai vazut tu pe toti din afara ce lucreaza, tu impachetand puf pe zeci de mii de euro pe luna in Arad. Penibil.
-
-
-
Unii faceți comentarii necitind articolul pentru a înțelege modul cum a fost stabilit acest clasament.
Încercați și mai ieșiți din Arad mai cu seamă în județele care se află inaintea Aradului să vedeți diferența.
Este suficient să stai o săptămână in Timișoara iar după să revii acasă in Arad și realizezi starea de spirit a oamenilor și nivelul de pregatire a arădenilor.
Locul 7 ca putere de cumpărare este prea bine credeam că suntem mai jos.
-
Jojo, cum rămâne ca fiind aradean, sa merg în Timișoara sa cheltuiesc banii ptr diferite bunuri, mall-uri etc? “Chiar ieșim din Arădeni asta destul de des. Normal ca atunci alte județe pot ieși mai sus decât Aradul….Mai gândiți un pic.
La nivel national suntem pe locul 22 dupa ce spune INS/statistica. Nu stiu de unde va iesit locul 7. Au grija Cionca & Falco sa tina salariile jos (nu ale lor) ca sa vina investitorii chipurile, un judet cu salarii mici (privat si stat) cu mana de lucru prost platita este atractiv ptr investitori, ce conteaza puterea de cumparare si nivelul de trai ptr amarasteni.