ARAD. După un 2022 catastrofal în agricultură, fermierii arădeni par să nu aibă motive mari de îngrijorare pentru acest an. Ne referim la seceta care a adus pagube imense anul trecut, dar care cel puțin până la acest moment nu pare să mai fie o problemă. Autoritatea Națională de Meteorologie a analizat rezerva de umiditate din sol și a transmis:
„La data de 10 iulie 2023, în cultura de porumb neirigat, rezerva de apă pe profilul de sol 0-100 cm prezintă valori satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în Maramureș, Transilvania, Crișana și Banat, pe suprafețe agricole extinse din Oltenia, local în nordul, estul, sudul și vestul Moldovei, vestul, nordul și sudul Munteniei, nordul, centrul și sud-vestul Dobrogei. Deficite de umiditate în sol se înregistrează în estul, local centrul și sudul Munteniei, centrul, estul și sud-estul Dobrogei, centrul, estul, sudul, izolat nord-estul Moldovei, estul Olteniei, seceta pedologică fiind moderată și puternică”.
Referindu-ne strict la județul Arad, datele colectate de ANM arată că doar partea nordică a județului ar putea avea probleme cu rezerva de apă, nivelul actual fiind unul satisfăcător. În restul județului rezerva de umiditate din sol este la un nivel aproape de optim.
În 2022 cultura de porumb din județul nostru a fost distrusă în proporție covârșitoare de secetă, Aradul fiind printre județele în care s-au alocat și fonduri de urgență pentru a acoperi această calamitate. Acum, însă, există toate premisele ca producția la hectar să fie una ce se încadrează în media anilor precedenți.
Citiți principiile noastre de moderare aici!