Probabil v-ați întrebat și dumneavoastră de ce unele zone din oraș sunt acoperite cu rugină. Mari intersecții, parcuri și chiar Piața Revoluției s-au colorat în roșu arămiu de câțiva ani. Sunt afectate monumente, copaci, clădiri, trotuare, stâlpi, indicatoare rutiere și mobilier urban. În fața Primăriei, până și borna care indică „km 0” sau monumentul dedicat eroilor din 1989 sunt acoperite cu rugină. În sensul giratoriu de la Intim, abia se mai descifrează ce scrie pe tăblița cu numele Parcului „Tudor Arghezi”.
Irigații cu apă din puțuri
De vină pentru imaginea neplăcută care afectează zone importante din oraș este sistemul de irigații. Apa folosită nu provine din rețea, ci din foraje, motiv pentru care conținutul de minerale, mai ales fier, este foarte ridicat. De fiecare dată când spațiile verzi sunt irigate, un nou strat de particule se depune. Sunt afectate până și tramvaiele, care sunt stropite când trec pe lângă zonele irigate. Reprezentanții Companiei de Transport Public (CTP) ne-au spus că sunt nevoiți să curețe periodic caroseriile cu o soluție acidă. Una foarte cunoscută, de altfel: oțetul. „Apa folosită la irigat conţine oxid de fier în cantități mari, iar acesta se depune pe caroserie. Suntem nevoiţi să spălăm tramvaiele cu o soluţie acidă, bazată pe oțet”, a spus un reprezentant al CTP Arad. Această reţetă nu poate fi aplicată însă decât pe acele tramvaie care sunt protejate cu folii din plastic, acidul acetic fiind dăunător pentru vopsea.
Soluția ieftină
Sistemul de irigaţii pentru spaţiile verzi din Arad a fost realizat în 2013 de o firmă din Bucureşti, care a încasat pentru lucrare aproximativ 6.000.000 de lei. Soluţia irigării spaţiilor verzi cu apă din foraje a fost aleasă pentru că asigură un cost mai redus. Nimeni nu s-a gândit, probabil, la consecințe, pentru că multe dintre suprafețele cu depuneri se degradează. Iar în ultimii ani nimeni nu a mai curățat obiectele afectate, chiar dacă reprezentanții Primăriei susțin contrariul. „Periodic, operatorii care se ocupă de întreținerea spațiilor verzi curăță depunerile de pe obiectele de mobilier urban”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei, Corina Drăghici. Dacă s-ar fi intervenit cu adevărat în ultimii ani, straturile de rugină nu ar fi atât de evidente în zone precum Boul Roșu, UTA sau Piața Spitalului. Sunt numai câteva exemple.
Să îşi facă treaba
Dacă este să ne luăm după declaraţiile Corinei Drăghici, una dintre obligaţiile societăţii care se ocupă de spaţii verzi este să cureţe depunerile ruginii. Aşa stând treaba, îi invităm pe cei de la firma respectivă să îşi facă datoria, nimic altceva.
„Operatorii care se ocupă de întreținerea spațiilor verzi curăță depunerile de pe obiectele de mobilier urban”, Corina Drăghici
Citiți principiile noastre de moderare aici!