Compania AirVisual realizează, anual, un top al orașelor lumii cu cel mai poluat aer. Aceștia se folosesc de datele oficiale puse la dispoziție de către agențiile naționale, dar și de către Agenția Europeană de Mediu. Se calculează în fiecare lună, la nivelul orașelor, cantitatea de PM2.5 din aer. PM2.5 reprezintă indicatorul tehnic pentru cele mai periculoase pulberi în suspensie – particule de praf, detectabile în aer. Aceste particule sunt, de altfel, cele mai dăunătoare în cazul oamenilor.
Topul românesc
După analizarea datelor de pe 2018, cei de la AirVisual au introdus în lista celor mai poluate orașe ale lumii – care conține peste 3000 de orașe – și 22 din România. Printre ele, și Aradul. Toate au depășit cantitatea de PM2.5 considerată nedăunătoare de către Organizația Mondială a Sănătății. Pe primul loc la nivel național se află Iași, cu 27 de micrograme de PM2.5 pe metrul cub de aer, urmat de Cluj-Napoca (21.4), Brașov (21.3) și București (20.3). Topul este continuat de Ploiești, Măgurele, Timișoara și Arad.
Situația la Arad
În Arad, măsurătorile au arătat o medie de 17.9 micrograme de PM2.5 pe metrul cub de aer, într-o singură lună nivelul de PM2.5 din aer fiind în limitele acceptate de Organizația Mondială a Sănătății – 8.9 micrograme pe metru cub. Cel mai „murdar aer” s-a înregistrat în luna martie 2018, atunci când nivelul de PM2.5 din aer a ajuns la 26.5 microgrape pe metru cub. În opinia celor de la AirVisual, nivelurile la care s-au aflat orașele românești nu sunt neapărat nesănătoase, însă ar trebui să tragă un semnal de alarmă. Doar Brașovul a avut, în ianuarie 2018, un nivel al PM2.5 care i-ar fi putut afecta pe cei cu probleme respiratorii (48 de micrograme/m3).
Clasamentul european
La nivel european, orașul nostru se situează pe poziția 147 din peste 600 de orașe luate în vizor de organizație. Așadar, Aradul e în față când vine vorba de poluarea aerului. Pe primele trei locuri la nivel european se situează orașele Lukavac, Živinice și Gračanica, toate din Bosnia și Herțegovina. Lukavac, cel de pe primul loc, are o medie pe 2018 de 55.6 micrograme de PM2.5 pe metrul cub de aer, o cantitate considerată periculoasă. La nivel mondial, primele locuri sunt ocupate de Gurugram și Ghaziabad din India, cu punctaje de peste 135 de micrograme de PM2.5 pe metrul cub de aer.
Șapte milioane de oameni
Conform raportului anual AirVisual poluarea aerului este cea mai mare amenințare la adresa sănătății, fiiind estimat că în fiecare an, 7 milioane de persoane mor prematur din cauza acestui fenomen. „Poluarea aerului este pe locul patru când vine vorba despre cauze ale morții premature, apăsând pe economia globală, anual, cu aproximativ 225 de miliarde de dolari americani”, se arată în raport.
Citiți principiile noastre de moderare aici!