Începutul secolului XX a fost unul al schimbărilor în tipologia societăților. În primii ani de după 1900, până la izbucnirea Primului Război Mondial, orașele au început să se dezvolte tot mai mult și au apărut primele semne ale societății de consum. În acest context, este lesne de înțeles de ce publicitatea a devenit tot mai importantă, fie că vorbim de micii antreprenori, meseriași, magazine universale sau fabrici.
În epoca modernă a publicității, Aradul nu a făcut excepție, prin publicațiile vremii, promovându-se afacerile locale. Anunțurile publicitare de la începutul anilor 1900, prin forma și conținutul lor, confirmă că în cea mai mare parte era vizat un consumator individual, publicitatea fiind centrată în mod special pe interesul individual. Această abordare a fost aplicată până în perioada interbelică, atunci când publicitatea a început să se adreseze grupurilor de indivizi, făcându-se apel la partea emoțională, iar tonul reclamelor s-a schimbat.
Contextul economic
Cum arătau anunțurile de publicitate? În perioada în care Aradul avea o puternică influență maghiară și cunoștea un nou ritm al dezvoltării vieții urbane, tramvaiele trase de cai circulau deja de la sfârșitul anilor 1800, iar promovarea afacerilor locale începea să devină tot mai vizibilă. Vorbim de un Arad în care până la 1900 apăruseră nu mai puțin de 5 cotidiene și mai multe publicații periodice. Păstrând proporțiile, Aradul pășea în 1900 ca un centru industrial cu 25 de fabrici și mai multe instituții bancare și un număr total al locuitorilor de peste 60 de mii, fiind la acea vreme considerat un centru metropolitan.
De la „Tribuna Poporului” la „Românul”
În 1897 apare ziarul „Tribuna Poporului”, sub redacția lui Ioan Russu-Șirianu, care în 1904 își schimbă numele în „Tribuna”, iar în 1905 redactor șef devine Sever Bocu. „Tribuna” fuzionează în 1912 cu ziarul „Românul”, înființat în 1911 ca organ de presă al Partidului Național Român din Ungaria și Transilvania. Ziarul „Românul” avea redacția în casa lui Vasile Goldiș de pe strada din Arad care îi poartă azi numele. Paginile ziarului „Românul” sunt cele în care fabricile, dar și micii întreprinzători din Arad au ales să își promoveze produsele.
Epoca mașinilor de scris Underwood
Fie că vorbim de fabrici, mici producători sau chiar artizani, reclamele aveau o adresabilitate directă către potențialul cumpărător. De cele mai multe ori, anunțurile scoteau în evidență numele antreprenorului, respectiv firma pe care o reprezenta. În Aradul anilor 1900 reclamele la mașinile de scris și chiar la tipografii erau frecvent întâlnite. Un astfel de exemplu este o reclamă din 1911 pentru maşinile de scris „Underwood”, cu litere româneşti. Mașinile de scris se comercializau în magazinul lui Ziffer Sándor (Forray utca / strada Ioan Meţianu), una dintre aceste mașini de scris făcând astăzi parte din colecția Complexului Muzeal Arad (este expusă în biroul lui Vasile Goldiş din Sala Unirii – Muzeul de Istorie/Palatul Cultural Arad).
„Ziffer Sándor întreprindere de mașini de scris, unicul vânzător al mașinelor cu renume universal
Underwood Visible, se pot scrie deodată 15-20 exemplare; soliditatea lor e neîntrecută; provăzute cu litere românești după plac, se pot primi pentru probă și recomandare fără taxă. Primesc și pentru jurul Aradului întocmirea mașinelor în cursul anului întreg și sub îngrijirea mea de specialist, mașinele vor funcționa regulat. Curs permanent pentru stenografie și contabilitate la mașină. Mare magazin de aparinențe de cea mai bună calitate”. Acesta era unul dintre anunțurile care au rămas peste timp, fiind publicat în 1911.
„Mall-urile” începutului de secol
Comerțul cu bunuri a fost și el foarte bine promovat în perioada 1900-1914, iar Aradul avea câteva „mall-uri”, așa cum erau ele concepute în secolul trecut. Spre exemplu, o reclamă din pragul Crăciunului din 1911 face referire la Bazarul lui „Fischer Simon”. La fel ca în zilele noastre, și în urmă cu mai mult de 100 de ani, arădenii căutau cadouri de sărători, de la jucării la cadouri de lux și chiar articole de modă. În 1913, spre exemplu, Marea Hală Centrală Arad – hală comercială care se afla în clădirea Băncii „Victoria” din Arad (József főherczeg út / Bulevardul Regele Ferdinand I/ Bulevardul Republicii/azi Bulevardul Revoluției), era un centru comercial pentru Aradul de acum un secol. Ce se putea găsi în Marea Hală Centrală? „E cel mai ieftin isvor de cumpărat obiecte de jucărie lucrate artistic, articole de porcelan, sticlă și obiecte p. economia de casă, mare asortiment de tășci pentru copii de școală, plăci pentru gramophon cu cântece românești permanent în mare asortiment”. Așadar, centrele comerciale au existat încă de acum 100 de ani în Arad, e drept sub o altă formă și o altă varietate de produse, specifice vremurilor.
Promovarea profesiilor
Răsfoind publicațiile arădene de la început de secol XX nu se poate să nu observăm o atenție deosebită pentru promovarea profesiilor. De la arhitecți, la fierari, cuțitari, spălătorese sau zidari, arădenii puneau accent pe promovarea meseriilor. Spre exemplu, arhitectul Milan Tabaković își promova în 1913 lucrările arthitecturale pe care le executa: „Tabakovits Emil, inginer și zidar, ARAD, piața Tokoly nr. 2 a. (n.r. Piața Catedralei) primește și execută prompt tot felul de lucrări în branșa clădirei în stil mai mare, planuri, prospecte etc. etc: lucrări de artă.”
Berării, hoteluri, restaurante
Nu în ultimul rând, reclamele din perioada 1911-1913 au vizat și plăcerile arădenilor. Ceea ce astăzi se reunește sub denumirea de HoReCa (hoteluri, restaurante, cafenele), în urmă cu un secol se regăsea ca industrie locală. Vorbim de producători autohtoni de vinuri, rachiuri, bere, dar și de o activitate susținută a restaurantelor arădene. Printre anunțurile vremurile se numără cele de la: „Berăria și restaurantul Millenium” cu „noul și elegantul separeu”, anunț semnat chiar de proprietarul berăriei – Schuch Ferencz; Farkas Abraham – mare vânzător de rachiuri – „rachiu propriu de prună și de drojdii, tot felul de licheruri și vinuri veritabile de deal cu cele mai ieftine prețuri, în cantități mai mari și mici”; vinurile de la Vilagos – proprietar Petru Benea – din Șiria – „Vă trimite numai vinuri bune, curate și pe lângă prețurile cele mai moderate”.
Aradul începutului de secol XX era un oraș „viu”, un oraș al dezvoltării, atât pe partea de industrie, cât și pe partea meseriașilor. Aradul în anii 1900 era un oraș al inovațiilor și premierelor, era la acea vreme o metropolă, un reper pentru dezvoltarea altor orașe.
Repere din dezvoltarea Aradului
1905 – Se înființează fabrica Marta, prima fabrică de automobile din Ungaria și de pe teritoriul actual al României;
1907 – Înființarea cinematografului permanent numit „Urania” care funcționa în incinta Teatrului Hirschl;
1909 – se înființează de către familia Neumann Uzina Textilă care avea să devină mai târziu celebra „ITA- Industria textilă arădeană”;
1910 – Populația orașului ajunge la 64.000 de locuitori;
1913 – Este inaugurată prima linie ferată electrică din estul Europei și a opta din lume, pe ruta Arad-Podgoria.
1913 – Este inaugurat Palatul Cultural, proiectat de arădeanul Ludovic Szántay.
Sursa: Pest-Budai Árverezőház / kepeslapok.wordpress.com/ Aradul de Altădată – Facebook
Trimite articolul
XPoate vad si viniiturile cine a construit orasul Arad!
-
Tot majoritarii, adica romanii, au construit ca ei erau si atunci mana de lucru. Era un alt context politico-social care bineinteles ca ii avantaja pe cei instariti. Din pacate acest lucru s-a pastrat si acum.
-
La 1900 romanii constituiau doar 20% din populatia orasului .
-
Nici in recensamantul unguresc nu cred erau atatia.
De ce esti ignorant si judeci doar orasul nu si judetul? Oare nu erau romani peste 80 din judet? Romanilor nu le era dat sa locuiasca in oras. Daca intelegi ce spun.Cate scoli romanesti? Cata libertate de exprimare?
Recomand cartea lui Roman Ciorogariu(aradean de-al nostru) se cheama Zile traite. Iti poti face o imagine de ansamblu a ostracizarii romanilor din partea maghiarilor. Restul e can can.-
Dar tu ai citit “Psihologia poporului român” de Constantin Rădulescu Motru ? atunci o sa vezi ca restul e can-can
-
-
In 1768 la recensamantul facut de austrieci in orasul Arad 68% erau ortodocsi.Mai erau si Greco-catolici
-
In 1910, in judetul(comitat) românii erau 60% iar maghiari 30%. Vezi în linkul de mai jos:
https://ro.wikipedia.org/wiki/Comitatul_Arad
-
-
Iancule,
Boul ar putea zice: eu sint copita de lucru, eu trag cit 10 romîni si unguri la un loc!
-
-
Nu asta conteaza acum. Este gresit sa faci din aceasta chestiune un motiv de disensiune. Pentru cine cunoaste istorie locala este cunoscut faptul ca Aradul era un oras cosmopolit in care nationalitatea nu conta. “Baiul” cel mare este ca aceste cladiri zac in paragina, in loc sa fie o mandrie pentru localni (si chiar o sursa de venituri prin vizitatorii pe care i-ar putea atrage in oras) Cu un management bun Aradul ar putea tinde din nou spre statultul de mica metropola; are toate conditiile, dar ar trebui valorificate
-
Care vinituri?te referi la unguri și la evrei?că ei sunt vinituri.sau la cine te referi?
-
Si in sudul tarii au fost romani, dar acolo de ce nu s-a ajuns la nivelul Aradului?
-
Cand nu sti sa faci diferenta intre cirese si visine vorbesti ca pr…, spui ca ciresele sunt acre !!! Daca citesti istoria oraselor vei vedea ca multe orase din sud si nord au fost mult mai dezvoltate decat unele din vest.
-
Da te rog un exemplu, in afara de Bucuresti si Iasi.
-
Da ai dreptate ce orase dezvoltate au fost in sud, ex. Targu Jiu Craiova,Videle. Cred ca tu ai citit numai istoria scrisa de comunisti
-
Nero – in anii 1990 in craiova nu se dadea nici apa la robinet doar dimineata si seara, asa oras dezvoltat era Ș)
-
-
Oare de ce? De harnici si destepti ce sunt!
-
Vezi raspunsul meu la comentariul lui Iancu .
-
tot timpul ati vrut voi sa fiti mai mult decat ceea ce sunteti, pana va trezirati cu opinca valahului pe fruncea palatului de la buda&pesta
-
-
Pardon? Fa o plimbare pe calea victoriei in bucuresti sau in centrul vechi din Craiova ,idem in Constanta. Chiar si plimbare pe google se pune.
-
-
Singura vinitură este Falkonetti.
-
asta e inca o dovada clara ca toti suntem o apa si un pamant…daca ne pipilica impotriva vantului tot noi ne stropim in fata
ce frumos suna “Aradul pășea în 1900 ca un centru industrial cu 25 de fabrici și mai multe instituții bancare și un număr total al locuitorilor de peste 60 de mii, fiind la acea vreme considerat un centru metropolitan”
… si ce am ajuns azi 🙁 azi suntem un centru al incompetentei
-
Atunci nu era PDL-PNL nici Falcă și gașca lui
Acum INDUSTRIA ARADULUI este HoReCa- Hoteluri, Restaurante si Cafenele! strungul, vagoanele, textilele, ind carnii, a Tutunului, Ind CHIMICA si ind Semintelor si produselor Agro a fost inlocuita cu HoReCa. Sunt si conducatori pe masura: Falca, Balcea. ”Eroi” Nici chiar taranistii nu au reusit ce si-au dorit urmasii lui Basescu PETROV si Isarescu MANOLE.
Ma bucur pentru acest articol. Este un “instantaneu” al vietii economice si sociale a Aradului , care la acea vreme concura cu orase cum ar fi Graz, Linz, Szeged, etc. Azi mergem sa admiram frumoasa arhitectura a Graz-ului, magazinele si restaurantele cochete din Europa de vest, Europa care nu a trecut prin cei aproape 60 de ani de comunism. Apoi venim acasa, ne suparam ca la noi nu e ca la ei, comentam, dar nu prea facem nimic. Suntem in continuare o societate care nu a scapat de virusul comunismului si care nu a gasit inca vaccinul contra lui. Unii l-au gasit, de exemplu oradenii sau clujenii. Noi mai studiem, comentam si mai vedem…. cum devine ruina si cum moare Aradul sub ochii nostri.
-
Aradean,
Ce articol, asta-i un “fake news”, o minciuna nu prin omisiune, ci prin ricoşeu. Auzi dle: “Aradul avea o puternica influenta maghiara”!-
f.b. Prost te nasti, nu devii…..
-
Foarte bine documentat si ilustrat articolul,si vedem ce a fost Aradul si ce a ajuns Aradul.De fapt,articolul este o subtila si fina punere la punct a jigodiilor care de citiva ani buni conduc spre prapastie asezarea noastra,dar laudindu-se cu sume investite anapoda in sanatate,cai de acces si alte lucrari facute de firme prietene(in cel mai bun caz,daca nu ale lor).Si cine citeste inainte de a merge la vot,va fi in cunostinta de cauza.
Felicitari pentru acest articol, pacat ca nu s-a inventat inca masina timpului… un exemplu edificator pentru zicala “Ce-am fost si ce-am ajuns” . Dureros.
Aveau voie sa scrie in romineste ?
Eu am invatat ca era interzis. Sau Nuuuuuu ?
-
Evident ca aveau voie, existau ziare in limba romana, scoli si licee, oameni celebri si bogati romani dar a fost mai simplu din punct de vedere propagandistic sa se mearga pe placa “asupriri”. Este un pic cam ca si cu negrii din SUA in momentul de fata este mai simplu sa spui ca esti asuprit decat sa recunosti ca esti incompetent.
-
Ai pus punctul pe I!!!
-
Nu compara comercianții unguri care,logic ca nu-i interesau etnia cu autoritățile unguresti care intradevar duceau politici antiromanesti,procese de maghiarizare a romanilor,sarbilor,tiganilor.pedepse cu moartea celor care nu se înrolau in armata austro-ungara.
-
Exemple te rog.
-
Craiova foarte dezvoltat pe lângă Arad și este din sud, apropo acolo au și aeroport pe bune, și investiții
-
-
-
Corect
Tot ce a fost bun in monarhie ati distrus dupa marea unire!!!Unde pune romanul mana..se alege praful!!!se vede dupa 100 de ani de administratie romaneasca!
-
Pai de exemplu daca esti ungur ai dreptate. Daca esti orice alta minoritate a imperiului bati campii. Adica nu vrei sa fii sovin nu?
-
Sa sti ca Aradean41 are dreptate. Pentru ca cel putin dintr-un motiv atat romani cat si unguri si germani (impreuna cu toate celalalte minoritati) din Transilvania au fost drastic inselati de cei din regat in Marea Unire. Pentru ca celor din Transilvania li s-a promis o unire federala in care Transilvania avea autonomie de a se autoguverna intern si tuturor minoritatilor de pe aceste pamanturi li s-au promis anumite drepturi si libertati. Dar nimic din promisiunile celor din regat nu s-au implinit. Si cand s-au desteptat toti mari reprezentati ai uniri din Transilvania a fost prea tarziu, si degeaba au batut obrazul celor din regat si le-au spus ca pe aici nu se face asa, era deja prea tarziu.
-
-
Cam s o v i n comentariul tau. Daca esti ungur ai dreptate, dar daca esti orice alta minoritate a imperiului bati campii cu gratie. S o v i n.
-
Nu aj dreptate. Plimba-te prin tara putin. Nu doar la Szeged.
Oradea, Cluj, Timisoara, Bucuresti, Craiova, Iasi, Bistrita, etc. Conduceri romanesti. 100 de ani. Vorbesti din sufletul de maghiar,nu din inima de roman.-
Depinde și aceste orașe cu cine le compari. Dacă compari Oradea sau Timișoara cu Aradul, da. Dar dacă compari Oradea sau Timișoara cu Linz, Graz sau Debrecen, nu…
-
Felicitări pentru articol este interesant.
Foarte frumos, multumim pentru articol! Si noi am putea reveni, la ce am fost odată, dar nu cu oamenii din prezent în administrație. Dacă ați fost recent la Cluj, sa vezi ce frumos au făcut pe centru, iti e mai mare dragul, mergi la Oradea, la fel, astea 2 orase, mai spală din rusinea țării în care ne scaldam. Astea 2 orase, arată că si in Romania se poate, trebuie doar sa vrei. M-as bucura sa colaborăm mai mult cu oradenii, sa luam modele de bune practici, sa învățăm de la ei. Chiar ieri au adus autobuze mercedes noi la Oradea, si urmeaza sa vina si autobuze hibrid, la Arad cand au fost ultimele autobuze noi cumpărate? Ca sa nu zic ca toate sunt jalnice, si tramvaiele la fel, înafară de cele câteva noi…
Felicitari pentru articol! Viata e frumoasa, sunt atatea lucruri de descoperit. Pacat ca ne luam de prea multe ori prea in serios. Hai sa mai si traim!
Poate vede acest articol si Mihai Fifor…..oricum nu cred ca intelege mare lucru….Trendul economic din acei ani s-a pastrat si dupa 1918(indiferent de procentul de nationalitati a orasului),Aradul fiind cel mai industrializat oras din Transilvania.Din pacate a venit 1945 si istoria s-a scris astfel…..altfel….Aradu Nou,Fantanele,Livada,Glogovat,etc ar fi “gemut” de svabi,MAREA pierdere a Romaniei din a doua jumatate a secolului XX.
-
Lasa-lpe Fifor,ca tot kkat-ul in care a ajuns Aradul in ultimii 20 de ani are un singur nume -Falca!
Oare din cei 38 de comentatori câți au strămoșii înmormântați în Ardeal ?
-
Asta e o buna intrebare!
Mda interesanta istorie de conviețuire între unguri și români fără să vedem șicane.
Este dovada clară că banii n-au miros. Nici etnie, nici religie nici diferente culturale. Când vine vorba sa încaseze niște bani de la români, hop ca românii nu mai sunt dușmanii noștri.
Și nu sunt rasist. Bunicul de la tata este ungur de.langa Salonta avea frați și surori căsătoriți in localitățile care după 1920 au revenit Ungariei, dar tata nu-i știe, nu au ținut legătura decât bunicii. Bunica din partea tatălui avea mamă maghiara și tată român așa că jumătate era și ea unguroaica. Părinții mamei sunt români, bunicul mot. Dar… asa oameni răutăcioși că ungurii sa nu va supărați eu nu am mai văzut. Când veneau la noi, numai bârfe, se lăudau ce smenuri făceau românilor, cum le distrugeau recoltele și pomii cu sare și altele. Asta așa din ce mai țin eu minte. Mătușile se luau constant la ceartă cu mami și de față cu noi țipau la tati sa divorțeze. Îl jigneau pe față pe bunicul de la mama că-i moț. Mai dă-o … de treabă, eu nu mă pot identifica defel cu așa oameni. I-am spus de atâtea ori la tati că maghiară cu mine nu are ce vorbi, limba țării este româna și punct.
Este bine sa îmi știu străbunii, nu ii reneg dar Mai bine prieten cu batjocoriții de români decât cu rasiștii de maghiari. Părerea mea…
-
Nu am stiut ca romanii si ungurii sunt rase diferite…aflu acum!
-
este bine si mai tarziu (decat niciodata). Maghiarii sunt rasa de Mongoloizi versus daco-romanii care sunt europeni.
este jenant sa nu iti cunosti originile.-
Cum se face ca toti sunteti asa destepti si tara arata ca dracu?
-
-
“Aradul avea o puternica influenta maghiara”
M-ati convins, trebuie sa fi fost, din moment ce unele reclame poarta si cuvinte unguresti.
Pe vremea aia actualul kekecs se numea “Zigeunerdorf” … din pacate in timp Aradul din mica Viena a devenit Marele Zigeunerdorf 😢
Pana la urma nici nu are importanta cine a ridicat Aradul pe vremea acea. Daca te uiti cat de cat cu jumatate de ochi peste arhive este mai mult decat evident. Dar nu intram in discutii interminabile. Marea problema este ca unde am fost si unde am ajuns… Un oras distrus, sters, prafuit, fara suflet in moarte clinica. Si acuma dragii mei mega daci care a ti pus coada la pruna ar trebui sa va laudati cu ,,marea realizare,, aradeana. Nu a venit nicun ungur, evreu, neamt sa distruga orasul. Noi romanasii am realizat aceasta mare capodopera, ca din pacate nu prea suntem buni la altceva. Nu generalizez ca exista exceptii, dar trista realitate este asta. Nu suntem in stare sa cladim ceva care sa fie de calitate si frumos. Mangla mioritica ne caracterizeaza si ne va caracteriza inca multa vreme…. Asta i realitatea dragii mei descendenti a lui Zamolxe si Decebal….
Felicitari, Andreea! Foarte interesant articol, la cat mai multe!