Miercuri, 10 octombrie, a fost Ziua Mondială a Sănătăţii Mintale. Sunt 26 de ani de când această zi este marcată în toată lumea de oamenii sănătoşi şi, deopotrivă, de bolnavii psihic. În judeţul Arad sunt peste 5.000 de persoane care suferă de boli mintale. Dintre acestea, 38 sunt „bolnavi periculoşi”. Şapte dintre ei sunt spitalizaţi, iar 31 urmează tratamentul prescris de medic în sistem ambulator. Adică iau medicamentele în timp ce stau acasă sau circulă pe stradă. Printre noi. 31 de bolnavi psihic periculoşi trec în fiecare zi pe lângă noi.
Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Arad, 5.032 de persoane cu boli psihice se aflau anul trecut în evidenţa Centrului de Sănătate Mintală (CSM) din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad. 104 dintre acestea au fost cazuri noi. În prima jumătate a acestui an erau în evidenţă 5.073 de cazuri, din care nou diagnosticate 54. Interesant este că, în ceea ce priveşte cazurile noi, numărul bolnavilor din mediul rural este cu 70% mai mare decât numărul bolnavilor din mediul urban (34 faţă de 20)! Dacă ne referim la numărul total al bolnavilor aflaţi în evidenţa medicilor în iulie 2018, diferenţa nu e chiar atât de mare: 2.414 în urban şi 2.659 în rural.
Dacă anul trecut se aflau în evidenţa CSM Arad 35 de bolnavi psihic periculoşi (14 la oraş, 21 la ţară), anul acesta numărul lor a crescut la 38 (15 în mediul urban, 23 în mediul rural). În ceea ce priveşte vârsta pacienţilor, majoritatea au între 18 şi 64 de ani, doar 8% fiind mai bătrâni de atât.
Cauze
La menţinerea sănătăţii mintale a unei persoane contribuie o multitudine de factori de natură socială, demografică, psihologică sau biologică. Potrivit specialiştilor, integritatea sănătăţii mintale se asociază cu schimbările sociale rapide, cu nivelul stresului de la locul de muncă, discriminarea de gen, excluderea socială, stilul de viaţă nesănătos, riscurile violenţei de toate tipurile, cu alte probleme de sănătate, cu accesul la îngrijire şi tratament şi cu încălcări ale unor drepturi.
Tineretul, în pericol
În ultimii ani, tinerii au devenit foarte expuşi riscului de a dezvolta probleme psihice.
„Ei îşi petrec cea mai mare parte a zilei pe internet, unde se confruntă cu crime şi agresiuni cibernetice şi se implică în jocuri video violente. Numărul cazurilor de sinucidere şi cel al abuzurilor de substanţe nocive au crescut constant, tinerii se simt singuri şi persecutaţi, (…) se află la vârsta când se pot declanşa boli psihice grave şi totuşi învaţă prea puţin sau deloc despre boala mintală” – arată iniţiatorii campaniei „Tinerii şi sănătatea mintală într-o lume în schimbare” prin care e marcată în acest an Ziua Mondială a Sănătăţii Mintale. Campania atrage atenţia asupra problemelor cu care se confruntă tinerii în lumea noastră, în prezent, şi asupra a ceea ce au nevoie tinerii pentru a se dezvolta sănătoşi, fericiţi.
Cereţi ajutor!
Pentru a evita ca mâine să avem tineri bolnavi psihic, e foarte important ca azi să avem grijă de copiii noştri. Să fim atenţi la preocupările lor şi la persoanele cu care interacţionează, să le cultivăm o atitudine responsabilă, să-i facem să conştientizeze efectele tuturor acţiunilor lor, să le oferim alternative sănătoase de petrecere a timpului liber. Iar atunci când, ca părinţi, nu suntem în stare de toate acestea, să cerem sprijin unui psiholog. Şi, dacă ne-am „trezit” prea târziu şi am descoperit că deja e în neregulă ceva cu copiii noştri, atunci trebuie să apelăm la un medic psihiatru.
Citiți principiile noastre de moderare aici!