La polul opus, din punct de vedere al producţiei gigacaloriei, cea mai ieftină din ţară este produsă în Oradea, acolo unde tariful este de 441 de lei. La un asemenea tarif, subvenţia acordată de municipalitate este de 15 la sută, respectiv 68 de lei, iar consumatorii plătesc 373 de lei pentru fiecare gigacalorie consumată. Urmează, apoi, Suceava, cu un tarif total de 537 de lei. Din această sumă, municipalitatea acordă o subvenţie de 55 la sută, reprezentând 297 de lei, iar consumatorii plătesc 240 de lei. Pe locul trei din punct de vedere al celui mai mic preţ pentru producerea unei gigacalorii din ţară se află Ploieşti, acolo unde tariful este de 635 de lei. Aici primăria alocă o subvenţie de 69 la sută, respectiv 440 de lei, iar consumatorii achită numai 195 de lei pe gigacalorie.
Potrivit celor de la Asociaţia Energia Inteligentă, viitorul nu sună prea bine din punct de vedere al energiei termice.
„Prețul la energie cel puţin se va dubla la fiecare din decadele următoare și va aduce tot mai mulți oameni la limita de faliment personal, dar mai ales va crea o adevărată problemă în ceea ce privește efectiv încălzirea locuințelor în anul 2050”, spun cei de la AEI.
Aceştia susţin şi faptul că subvenţiile acordate de primării nu este soluţia pentru viitor.
„Chiar dacă până acum am avut o iarnă blândă, costurile cu încălzirea rămân unele din cele mai mari cheltuieli ale unei familii. Acestă situație se va accentua în viitor, iar rezolvarea problemei nu este reprezentată de alocarea de subvenții la infinit. În primul rând, subvenții mari în energie înseamnă mai puține spitale, școli, drumuri etc. Subvențiile infinite la energie înseamnă, în fapt, accentuarea sărăciei energetice. Și, totuși, asta facem, ne săpăm singuri groapa în care vom cădea cu siguranță. Alternativa este construirea unor sisteme eficiente care să se autosusțină în viitor și să se dezvolte cu reducerea costurilor pe unitatea de energie produsă și distribuită”, mai spun cei de la Energia Inteligentă, dând exemplul Oradiei, care a modernizat întreg sistemul centralizat de încălzire.
Trimite articolul
Xce am votat asta avem asa ca………dar
in fond nu ne trebuie caldura ca avem haine groase pături si fiind mai multi intr-o camera ( 2-3 familii) ne incalzim mai usor!
sa ne anuntati cand suntem pe primul loc ; ca doar atunci se dau premii ; a treilea loc ii chis misca ; prema primarului ,secretarului; si consiliului local ; fruntasi in intrecerea ; cea mai scumpa GIGAcalorie ;vrem pentru primul loc salarii duble
multumim falka!!
asociatia aia nu e instare sa inteleaga ca legile UE au marit preturile in halul asta, intre timp s-au stabilizat, ei vad triplari
Platesc fraierii pt toata lumea. Tot din banii nostrii e si subventia, sa nu intelegem gresit.
Cand niste nulitati conduc societatea aici se ajunge
CET = PNL, deci trebuie spălați acolo banii.