Aradul a reușit să ajungă cel mai scump județ atunci când vine vorba de prețurile alimentelor. Institutul Național de Statistică a publicat analiza prețurilor la alimente, iar conform datelor prezentate de HotNews.ro, coșul alimentar din Arad este cel mai scump din țară. Așadar, alimentele în județul nostru au ajuns să fie mai scumpe decât în București, Cluj sau Timișoara. Însă nu doar Aradul are un coș de alimente mai scump decât în Capitală, Miercurea Ciuc și Alba Iulia fiind și ele peste nivelul din București, în timp ce Iașiul are cel mai ieftin coș de cumpărături, conform calculelor HotNews în baza datelor INS.
Campioni la cartofi
Aradul a reușit să fie pe prima poziție din țară atunci când a fost analizat prețul de piață al cartofilor. 5,50 de lei pentru un kilogram de cartofi a fost prețul mediu din luna septembrie, astfel că arădenii au cumpărat în septembrie cei mai scumpi cartofi din țară.
Buletinul statistic privind prețurile de consum relevă că în Arad prețul ardeilor gogoșari, spre exemplu, a fost de 11 lei/kg, doar în Ploiești ardeii fiind mai scumpi cu 50 de bani. Alte prețuri analizate de INS au inclus: tomatele de câmp – 12,56 lei/kg, vinete – 9,00 lei/kg, castraveți de câmp – 8,63 lei/kg, struguri de masă – 12,91 lei/kg.
În ceea ce privește lactatele un litru de lapte dulce în Arad a fost cumpărat de arădeni în septembrie cu 5,25 lei/liru, iar brânza din lapte de oaie a avut un preț de 48,75 lei/kg, iar pentru un ou arădenii au trebuit să scoată din buzuar 1,5 lei.
Cum se calculează IPC?
Indicele preţurilor de consum (IPC) măsoară evoluţia de ansamblu a preţurilor mărfurilor cumpărate şi a tarifelor serviciilor utilizate de către populaţie într-o anumită perioadă (perioadă curentă), faţă de o perioadă anterioară (perioadă de bază sau de referinţă). Indicii preţurilor produselor agricole măsoară evoluţia de ansamblu a preţurilor produselor agricole vândute de producătorii agricoli interni într-o anumită perioadă (denumită perioadă curentă) faţă de o perioadă anterioară (denumită perioadă de bază sau de referinţă). „Înregistrarea preţurilor se realizează cu frecvenţă săptămânală în pieţele agroalimentare şi lunară în oboare, la procesatori, angrosişti şi la societăţile comerciale agricole. Preţurile au următoarele caracteristici: reflectă prima etapă de comercializare a produselor: vânzările directe realizate de producătorii agricoli sau achiziţiile directe de la producătorii agricoli; nu includ costurile de transport, stocare, etc; nu cuprind subvenţiile pe produs; nu cuprind TVA”, explică cei de la INS.