ARAD. Angajatorii și angajații arădeni preferă, în continuare, să aleagă calea micii – înțelegeri și să evite contractele de muncă legale. În doar două săptămâni, Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad a depistat 134 persoane care munceau fără acte legale. Din păcate, numărul celor care lucrează fără acte este unul destul de mare, Aradul fiind județul cu cei mai mulți angajați „la negru” din țară.
Fără contracte valide
Cei mai mulți arădeni care aleg să lucreze „la negru” se încadrează în categoria celor care încep munca deși încă nu au contractele transmise. Potrivit datelor furnizate de ITM Arad, au fost depistate 118 persoane cărora contractele individuale de muncă nu au fost transmise în registrul general de evidenţă a salariaţilor cel târziu în ziua anterioară începerii activităţi. Acestora li se mai adaugă alte 13 persoane care munceau fără a avea vreun contract individual de muncă, iar alți trei angajați au fost găsiți prestând diferite munci în afara programului de lucru stabilit, aceștia având program cu timp parțial încheiat în contract.
„Valoarea totală a amenzilor aplicate a fost de 71 mii lei, iar domeniile în care întâlnim cei mai mulți angajați fără carte de muncă sunt: construcțiile, transporturile, dar și învățământul, asociațiile sau chiar comerțul. Trebuie să precizăm că în aceste cazuri sancțiunile se aplică atât pentru angajator, cât și pentru angajat. Acesta din urmă riscă o amendă de 1.000 lei dacă este depistat la muncă fără a avea actele legale întocmite”, a transmis Ecaterina Isac, inspector șef ITM Arad.
Dublu față de București
Inspecţia Muncii a transmis că la nivel național a desfășurat în perioada 14 octombrie – 1 noiembrie 2019 o serie de acțiuni de control, aplicând amenzi în valoare totală de peste 6,9 milioane lei. În ceea ce privește munca fără forme legale, Aradul se situează pe primul loc din țară, urmat de București cu 63 de persoane depistate – adică jumătate față de Arad, și Sibiu cu 25 de persoane.
Cauzele muncii „la negru”
Potrivit unei analize realizate și publicate de către ITM Arad, cauzele muncii „la negru” sunt extrem de variate, ţin de situaţia economică a angajatului şi angajatorului la un moment dat, de nivelul de instruire a acestora şi, nu în ultimă instanţă, de cadrul legal şi regimul sancţionator. Printre cauzele semnificate se numără: dezechilibrul dintre cererea şi oferta de locuri de muncă pe piaţa muncii; fiscalitatea apreciată drept ridicată de către majoritatea operatorilor de pe piaţa muncii; existenţa economiei subterane; instabilitatea economico-financiară a unor întreprinderi private din categoria IMM-urilor; vulnerabilitatea unor largi categorii socio-profesionale rezultată din faptul că îşi găsesc cu greu un loc de muncă conform cu pregătirea de specialitate şi experienţa în domeniu, etc.
Dezavantajele angajatului fără acte
În final, arădenii care muncesc fără a avea contracte de muncă intrate în legalitate trebuie să știe că se expun unor dezavantaje: nu beneficiază de salariul minim pe economie, sporuri salariale determinate de vechime, condiţii de muncă; nu beneficiază de reducerea normei de timp ca urmare a condiţiilor de muncă; nu au dreptul la concediul legal de odihnă plătit şi alte concedii legal reglementate pentru evenimente deosebite (căsătorii, deces, naşterea unui copil în familie), pentru studii etc.; nu au asigurare pentru riscuri previzibile şi imprevizibile cum sunt: invaliditatea, accidentele de toate felurile, bolile, maternitatea, bătrâneţea, decesul; nu beneficiază de indemnizaţia pentru maternitate; nu beneficiază de pensie de limită de vârstă, anticipată, anticipată parţial, de invaliditate sau de urmaş; nu se acordă ajutorul de deces; etc.
Trimite articolul
XHa Ha Ha, asta e stire, in alte zone ITM-ul nu isi face treaba asa cum si-l fac cei din Arad, asta este singura diferenta !!!
10000 Euro amenda pe cap de anagajat la negru, platibili in solidaritate de patronii firmei, nededucticili fiscal. Simplu.
cum vine aia dezechilibru dintre cerere si oferta.
sunt multe locuri de munca si putini angajabili.
asta favorizeaza angajarea la negru?
eu vreau asa. sa fiu platit la final de zi. am lucrat azi vreau deseara bani.
nu vreau carte de munca deoarece am datorii la o banca.
dak ma angajez cu carte de munca imi da banii la o luna si atunci vine si banca
sa imi ia o parte.
da sigur…Bucurestiul cu, neoficial, 4 milioane de locuitori are mai putini angajati la negru decat un oras sub 200.000….e ca si cum ai spune ca Istabul, cu ai sai 12 milioane are vreo 30 de muncitori la negru..
Pe la restaurantele si pizzeriile care au angajati la negru,dar care va livreaza mancare gratis cand mergeti in control?
aaaa, stati! tocmai de asta nu mergeti…ca va livreaza mancare! inchideti ochii pentru o felie de pizza si un bol de ciorba! vai de ea tara!
Pe lângă cei fără contracte de munca e plin olx-ul de manichiuriste la domiciliu și samsari țepari care vând mașini furate sau jmenuite etc…iar la fiecare colt de strada se vând țigări cu baxurile….
Cica Aradul are cei mai multi angajati la negru. Cum vine asta ANGAJAT la negru?!?
ITM sa raspunda public ce masuri a luat in cazul mortului din biserica din Gradiste, s-au va umplut buzunarele parintele Roja, ca la cate case are…
Bune sara daca cineva nu vorbeste limb romana alt limba stie de ce nu angajez asta trebe sa intreb la Sefu ITM️ unde stai nu Romania asta foarte mare problema nicun firma nu angajez cine nu vorbeste limba romana. _multumesc
Foarte bine ca cei de la ITM Arad isi fac treaba pt care sunt platiti , insa sa spui ca Aradul conduce in acest trist top e cam absurd , Sunt curios cam cum sta treaba prin Botosani , Vaslui , Teleorman , Dolj , Constanta etc.etc. hai sa fim realisti , daca si aia de acolo si ar face treaba Aradul ar fii copil mic pe langa asistatii aia social …. dar na !!! votantii PSD nu se pun la numaratoare in aceasta ecuatie
soldomoldoveni angajati la neagra
!