Batem toată ţara la numărul experţilor medicali, dacă nu punem la socoteală capitala. Potrivit ultimelor modificări aduse listei experţilor medicali, listă aprobată de către Ministerul Sănătăţii, judeţul Arad are cel mai bogat corp de experţi medicali din toate judeţele României. Nu mai puţin de 68 de medici arădeni s-au înscris în corpul experţilor medicali. Care este scopul acestora? Ni se indică în Ordinul 1.398 din noiembrie 2006 al Ministerului Sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare: „Ministerul Sănătății aprobă, la propunerea Colegiului Medicilor din România, pentru fiecare județ și municipiul București, o listă națională de experți medicali, în fiecare specialitate, care vor fi consultați conform regulamentului de organizare și funcționare a Comisiei. Pe lista de experți se poate înscrie orice medic, medic dentist, farmacist, asistent medical/moașă cu o vechime de cel puțin 8 ani în specialitate, cu avizul Colegiului Medicilor din România, Colegiul Medicilor Dentişti din România, Colegiul Farmaciştilor din România și, respectiv, al Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România”.
Aşadar, orice cadru medical cu o vechime mai mare de opt ani de zile poate face parte din corpul experţilor medicali. De ce ar fi interes pentru Corpul Experţilor Medicali? Ni se spune tot în ordinul Ministerului Sănătăţii: „Experţii medicali cuprinşi în lista naţională sunt desemnaţi prin tragere la sorţi de către comisia de monitorizare şi competenţă profesională pentru cazurile de malpraxis, organizată potrivit reglementărilor legale”. Aşadar, experţii medicali ar trebui să analizeze plângerile de malpraxis depuse de arădenii care simt că medicii nu şi-au făcut datoria.
Cu banii înainte
Numai că, pentru a ajunge la comisia formată din experţii medicali, pacienţii care îşi caută dreptatea sunt nevoiţi să scoată bani din buzunar. „Comisia (n.r. de experţi medicali) stabileşte onorariul care trebuie achitat de partea interesată, potrivit ordinului ministrului sănătăţii publice privind onorariile experţilor medicali, punctele asupra cărora trebuie să se pronunţe expertul, precum şi termenul până la care trebuie să se efectueze expertiza”, ni se mai spune în ordinul Ministerului. Mai mult, experţii nu mişcă un deget până în momentul în care nu au deja banii în cont, după cum se mai arată în actul normativ: „În vederea achitării onorariului pentru serviciile expertului, preşedintele comisiei comunică, în scris, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire, persoanei care a făcut sesizarea cu privire la cazul de malpraxis şi îi pune în vedere să achite onorariul stabilit în termen de 5 zile lucrătoare de la data primirii acesteia. De îndată ce partea interesată a achitat onorariul cuvenit expertului, acesta va depune la comisie chitanţa care dovedeşte efectuarea plăţii. Comisia trimite expertului desemnat o copie de pe actul ce atestă efectuarea plăţii şi îi pune în vedere acestuia să efectueze expertiza în cazul respectiv”. Drept urmare, odată văzuţi cu banii în cont, experţii medicali pot să treacă la treabă şi să efectueze expertiza referitoare la acuzaţiile de malpraxis.
Arădenii experţi
După cum am precizat mai sus, în Arad sunt 68 de experţi medicali. Ne depăşeşte doar Bucureştiul, care are 83 de astfel de experţi. În comparaţie cu Aradul, judeţul Timiş are 30 de experţi, judeţul Iaşi 52, Hunedoara 33, Caraş-Severin 33, Călăraşi 6, Braşov 49, iar Bihorul 56. Dar să vedem cine sunt experţii medicali din Arad, după nume, fără a enumera specialitatea sau locul de muncă: Mircea Alexa, Andreas Bajzat, Dan Victor Micluţa-Ancateu, Daciana Gabriela Balint, Monica Bătae, Ştefana Miclăuş, Elvira Blajovan, Mihaela Tamara Nica, Oana Lucia Amza, Mihaela Corciu, Coralia Adina Cotoraci, Damian Cristian Laza, Corina Anka Crişan, Cris Virgiliu Precup, Rozalia Miclea, Laura Eugenia Păcurariu, Gheorghe Gabriel Domşa, Ionel Drăgănescu, Daniela Cârnaţu, Bogdan Dan Totolici, Carmen Neamţu, Alexandru Nicolai Dumnici, Floare Folescu, Gheorghe Oto Furău, Camelia Anişoara Ciacli, Ioan Ioiart, Moise Terfăloagă, Bogdan Marian Costache, Horia Mureşan, Dorin Lazăr, Simona Dumitra, Rujiţa Ciurea, Nicolae Manole, Nicolae Mârza, Eftimie Miuţescu, Maria Daniela Trăilescu, Stelian Ioan Morariu, Marius Eugen Aurel Căpăţână, Adrian Maghera, Anca Cristina Zaharia, Margareta Mihaela Cîtu, Dana Olar, Gheorghe Nini, Adina Ligia Pop Moldovan, Cristian Constantin Dină, Teodora Olariu, Edy Mihail Nicolau, Amelia Roxana Burlea, Mariana Adelina Mariş, Dan Ioan Fruja, Liviu Iovănescu, Maria Puşchiţă, Daciana Cornelia Pavel, Monica Puticiu, Gabriella Liliana Radu, Ion Şerban, Aristide Sorina Başchir, Adrian Ionel Pavel, Etelca Koos, Orban Csaba Szekely, Mircea Ţăndrău, Angelica Teodora Filimon, Rodica Dorina Burdan, Delia Panduru, Roxana Ana Maria Trînc, Simeon Laurenţiu Aurel Andea şi Maria Vaida Voievod.
Trimite articolul
XDeci, din nou, “noaptea mintii”…!
Adica, un pacient care vrea sa isi caute dreptatea pt malpraxisul unui medic, TREBUIE SA ACHITE INAINTE ONORARIUL pt a-i fi evaluata plângerea si a se vedea daca e justificata, iar LA LICITATIILE PUBLICE PT. CONTRACTE “GRASE”, orice “nime-n-drum” poate sa conteste licitatia, FARA MOTIVE JUSTIFICATE, “de câte ori vrea mușchii lui”, FARA SA ACHITE UN BAN IN PLUS si INAINTE !!!
Normal, doar legile nu-s facute pt “pulime” , ci pt mafia din sistem.. !
-
Mare dreptate ai
wow, păi d-aia avem cei mai multi vindecati????
Aha…,deaia aradenii rup usile spitalelor din Timisoara ,Seghed si cei cu ceva bani Viena…,acum am inteles pe deplin !
Instanta judecatoareasca trebuie sa decida daca un cadru medical este vinovat sau nu este vinovat de malpraxis , pasii care trebuie urmati ar trebuii sa fie : cetateanul lezat se adreseaza politiei , se deschide un dosar de cercetare penala pentru malpraxis iar restul pasilor le fac institutiile statului(ca doar de aceea platim impozite si taxe la statul roman) pana la instanta de judecata.Nu mi se pare corect ca cetateanul care contribuie cu fonduri banesti(fie ca este contributie la CAS, fie ca se plateste direct actul medical direct etc) la actul medical sa fie conditionat de aceste sume banesti si de aceasta “comisie” , cel mai bine este o asigurare de malpraxis pentru cadrele medicale , calculat ca la masini , cadrul medical care are daune de vieti omenesti plateste o asigurare de malpraxis mai mare , astfel si cetatenii se pot ghida la care medic sa apeleze , in functie de cota pe care o au medicii la asigurarea malpraxis.ORGANIZAREA ESTE TOTUL!
-
Adica medicul daca greseste in spital ma duc tot la el sa-mi caut dreptatea dar de data asta medicul incompetent are calitate de expert medical – mai astia din guvern sunt nebuni. Pai eu zic ca acesti experti nu trebuie sa aibe de-a face cu spitalul sau ar trebui sa existe o comisie de experti la nivel de regiune.No nu-i bai ca atunci ne face expertiza in alt judet!
-
“CORB LA CORB NU-ŞI SCOATE OCHII”!
-
NORMAL CA AVEM UN JUDET FOARTE ROSU DE COVID CU ATATIA EXPERTI. PACAT CA NU II PREA GASESTI DE CAND A INCPEUT PANDEMIA CA SE ASCUND BINE DE TOT . PANA ACUM ERAU PREZENTI ORIUNDE MERGEAI SA ISI DEA CU PAREREA AVIZATA SI SA TE INDRUME SPRE PRIVAT.
O ce bine stam… de aia pacienții merg la spitalele din Timișoara, Szeged, Oradea sau Cluj… si se feresc de cele din Arad.
De aceea pleaca aradenii cu probleme medicale mari la Cluj, Szeged , Viena ?
Asa cum ne tratam de Covid in Ungaria vom merge sa ne judecam tot in Ungaria pt ca aici cateva caricaturi dau dreptatea dupa cum se trezesc dimineata.Au inceput astia cu dreptul sa se calce pe picioare de multi ce sunt.
Is o pwla toti…tot e manevrat sa termine cu batrinii..te duci cu o boala si nu te trateaza de boala respectiva ci te indoapa cu medicamente pt covid..experimente si mai stiu ce au in plicu sigilat…care il duce asistenta si nici ea nu stie ce ii da,doctorii stau in cabinet ,nici vorba sa mearga la pacient…te programezi la test..si minune seara iti vine pe mail ca esti pozitiv ,chiar daca nu ai fost la test…doar ai facut programare…orban cu iohanis si arafat niste gunoaie cu tataru si cercel impreuna..acuma nu e problema ca vin alegerile…dupa sa vezi imd ce stare de urgenta baga…
Aradul are trei experti medico-legali,pe lista organelor judiciare.Restul e de vazut in ce domeniu sunt specialisti,insa pina la expert,si mai ales expert medico-legal,e cale de strabatut.
…..de aia se “moare bine” la ARAD!!!!!
Nu li se spune specialitatea sau locul de munca pentru ca unii poate sunt experti in eutanasiere, recte gradul de mortalitate ”de top” din Arad
Aradul plin de specialisti si experti….. Clar, se vede la fiecare pas si peste tot……. Noaptea mintii
Poate expertologi… 😉
Ma mir ca Falca si Bibart nu-s pe lista ! 😀
-
Hahaha! Buna asta! 🙂
De rasul curului , de altfel , aproape ca tot personalul medical din Arad …. adica tu sau cineva din familie acuza un cadru medical de malpraxis , OK !!! sari cu banii daca tot vrei sa primesti un raspuns oficial ca medicul nu a gresit , ca doar nu crede cineva ca va fii acuzat medicul , indiferent cat de idiot ar fii …. adica si cu suferinta ( sau poate moarte ) in urma unui incopetent , si cu banii dati , faina treaba ! …. Un puhoi de ,, experti ,, iar aradenii fug ca de dracu de spitalele din Arad 😂😂😂…. din ce reiese din articol , orice habarnist in ale medicinei , cu o vechime mai mare de 8 ani in sistem , sa facut peste noapte expert medical !!!!! …. cum dracu sa acorzi aceasta titulatura doar in baza unei vechimi de a pwlea si nu in urma unor examene drastice si in plus in urma performantelor profesionale ??? …. astia chiar sunt idioti ! Abia acum putem intelege de ce se moare in draci in Arad , prea mare densitatea de experti pe mp prin spitale ???🤔😂😂😂
Cel mai infect, mai corupt sistem de mușamalizare a malpraxisului.
Nu poate fi expert o persoană care un interes personal sau chiar și indirect. Este chiar definiția conflictului de interese.
Experții ăștia nu sunt independenți. Ei nu pot trăi liniștiți ca medici făcând rău unor alți medici. Pentru asta ar trebui ca experții să iasă cu totul din breasla medicilor și să se transforme în altceva, ori asta nu se poate fiindcă s-ar popula corpul experților independenți de politruci, piloși și incompetenți. Apoi se pune întrebarea cine i-ar plăti ca să fie independenți, s nu mai trebuiască să lucreze ca medici?
Singura variantă posibilă, care să ofere și posibilitatea victimelor de a li se face dreptate și pentru ejectarea din profesie a celor incompetenți sau dezinteresați este ca din asigurarea de malpraxis să se plătească experți străini. Ori nici asta nu se va întâmpla fiindcă statul nu va recunoaște niciodată că este absolut corupt.
Dacă cineva își imaginează că va câștiga un proces de malpraxis într-o instanță din România este naiv până la complet cretin. Instanțele vor spune că traducerea expertizei făcută de un medic străin (la care sistemul medical nu-i va acorda acces) nu este suficient de clară. Discuțiile tehnice medicale vor ocoli cu ușurință orice expertiză străină.
Poate că dacă am avea justiție am avea o șansă dar nu avem așa că mergeți la biserică dacă vreți să va ajute cineva, că printre experții statului și guvernului nu veți găsi pe NIMENI.
Ciomu mai profesează?
“Expertii “ scosi de Goldis ? Sau ce experti frate ? Ca Aradul e varza la medicina !