ARAD. Consiliul Judeţean Arad a pus la transparenţă un proiect de hotărâre care vizează Strategia energetică a Judeţului Arad. O firmă de profil a întocmit această strategie, scoţând în evidenţă punctele tari, dar şi cele slabe ale judeţului nostru, subiect care a fost tratat deja în ziarul nostru. În cadrul aceleiaşi strategii, se vorbeşte şi despre oportunităţile şi ameninţările asupra sistemelor de energie, fie că vorbim despre energie electrică sau despre energie termică. Să începem cu oportunităţile.
Încă de la începutul enumerării acestora, ne sare în ochi faptul că, pentru a beneficia de consum şi confort european, este nevoie de modernizări. De multe modernizări, pe toate palierele.
Oportunităţile
În Strategia energetică aflată acum la transparenţă ni se spune că este nevoie de modernizarea rețelei electrice de distribuție învechite și cu grad ridicat de uzură; extinderea rețelei electrice de distribuție pentru racordarea gospodăriilor neelectrificate; creșterea investițiilor din fonduri publice pentru proiecte de utilizare a surselor regenerabile de energie existente; modernizarea rețelei de iluminat public și introducerea unui sistem de control şi monitorizare; modernizarea și extinderea rețelei de distribuție a gazelor la nivel județean; crearea de spații verzi în vederea realizării–scăderii cantităților emisiilor CO2 (gaze cu efect de seră); modernizarea şi retehnologizarea Sistemului de încălzire a orașului Nădlac, pentru obținerea unei eficienţe energetice sporite; condiții favorabile pentru dezvoltarea culturilor cerealiere, a legumelor și a plantelor tehnice – pentru obținerea eficienței energetice din biomasă; valorificarea resurselor naturale, în vederea dezvoltării turismului, în special cel balnear – prin valorificarea resurselor geotermale; dezvoltarea mobilității urbane cu scopul îmbunătățirii condițiilor de deplasare, scăderea emisiilor de gaze cu efect de seră, creșterea nivelului de digitalizare, regenerarea urbanistică a zonelor centrale; dezvoltarea transportului inter-modal pentru o mai bună facilitare a transporturilor de mărfuri; scăderea emisiilor CO2 și scăderea consumurilor energetice – oportunități de finanțare în domeniul eficienței energetice a clădirilor rezidențiale/clădirilor publice; dezvoltarea sistemului de transport public intrajudețean eco – eficient (autobuze electrice, sisteme de management al transportului și sisteme de e-ticketing); transformarea în biogaz a dejecțiilor animale/gunoiului de fermă prin exploatarea corespunzătoare (obținerea energiei termice și electrice).
Practic, din toate oportunităţile care ne sunt enumerate de către specialiştii care au întocmit strategia energetică, autorităţile reuşesc să „atingă” numai câteva, care pot fi numărate pe degete. Ar fi vorba despre sistemul de e-ticketing şi extinderea reţelei de gaze naturale, domeniu abordat de comunele şi oraşele din judeţ care au depus proiecte pe fonduri europene. În rest, nimic din strategie nu se regăseşte şi în realitate.
Şi ameninţările
Tot în acest document se vorbeşte şi despre ameninţările care ar putea afecta sistemele energetice ale judeţului nostru. Printre acestea, sunt enumerate schimbările climatice, care pot crea dezechilibre în cadrul ecosistemelor; adâncirea discrepanțelor între mediul rural și cel urban în ce privește infrastructura edilitară, calitatea vieții și oportunitățile economice; creșterea emisiilor de gaze cu efect de seră; relocarea agenților economici către zone cu acces mai bun la infrastructură, ceea ce ar conduce la diminuarea investițiilor pe plan județean și reducerea dezvoltării economice; lipsa unor surse financiare pentru realizarea proiectelor majore de interes de extindere a rețelelor de gaze la nivel județean; inconsistență şi inconsecvență din partea unor noi administrații, în implementarea unor direcții asumate în privința politicilor energetice locale de către administrațiile anterioare; creșterea numărului de debranșări a consumatorilor de la serviciile de energie termică la nivel județean, cu impact semnificativ în creșterea cantităților de emisii CO2 prin utilizarea de centrale proprii cu gaze de către consumatori.
Doar un act
Strategia despre care vorbim se aplică pentru perioada 2021-2027. Ţinând cont de premisele actuale, cele mai multe dintre direcţiile trasate în document vor rămâne, aproape sigur, doar rânduri scrise pe o foaie. La fel cum se întâmplă cu mai toate strategiile întocmite, de-a lungul anilor, de administraţiile locale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!