ARAD. Încă din startul şedinţei extraordinare de vineri a Consiliului Local Municipal, Ionel Ciupe a solicitat scoaterea de pe ordinea de zi a proiectului de hotărâre pentru aprobarea Strategiei de alimentare cu energie termică a Municipiului Arad 2020-2030. În susţinerea cererii sale, alesul a precizat: „E un subiect foarte important. Proiectul ar trebui pus 30 de zile la transparenţă decizională, sunt convins că mulţi arădeni o să vină cu propuneri, eu însumi am mai multe propuneri.” Solicitarea lui Ionel Ciupe a fost însă respinsă de CLM. Aşa că s-a mers mai departe.
Nemulţumirile lui Ciupe
Odată ce s-a ajuns la votarea proiectului, consilierul local a intervenit din nou, subliniind: „Eu îi înţeleg pe cei de la CET – e normal că vor să se protejeze, dar nu în modul acesta. În colectivul de elaborare sunt cei din Executivul Primăriei şi cei de la CET Hidrocarburi, e normal să facă o strategie care să-i avantajeze pe dumnealor. Ar fi trebuit ca din acest colectiv de elaborare a Strategiei să facă parte nişte specialişti care să fie echidistanţi. Aici, cei de la CET aruncă pisica la Consiliul Local Municipal şi ne spun nouă ce ar trebui să facem, când aceasta e problema celor care conduc managementul la CET-uri. Aici avem o problemă. Şi eu nu sunt de acord cu acest studiu. Ar fi trebuit făcute nişte comparaţii, ar fi trebuit făcute mai multe propuneri… Una dintre chestiuni se referă la apa termală care, la noi în municipiu, e undeva la 70 de grade. Strategia spune că nu se justifică să foloseşti apă termală. Adică plăteşti mai puţin gaz să încălzeşti apa de la 18 grade la 90 sau la 95 decât de la 70 de grade. Şi aici se referă la subvenţii şi subvenţii… în condiţiile în care noi subvenţionăm CET-ul cu 15% din buget. Şi vă spun ceva: în 4-5 ani, jumătate din cei care sunt racordaţi la CET în momentul ăsta, o să plece, că n-avem cum să-i obligăm să rămână. O întrebare pentru domnii directori de la CET: în ultimii 4-5 ani de zile, de câte ori au apărut în conferinţe de presă sau pe un post de televiziune ca să-i informeze pe cetăţeni despre beneficiile de a rămâne clienţii dumnealor? Noi, Consiliul Local, ne ocupăm de acest lucru sau dumnealor? E normal să vrei să primeşti bani de la buget şi tu să nu faci nimic!” – a subliniat Ionel Ciupe.
Explicaţiile lui Bibarţ
În replică, a luat cuvântul primarul interimar Călin Bibarţ care a precizat următoarele: „E vorba de o strategie, de un document necesar pentru obţinerea unei finanţări europene sau guvernamentale. Am fost săptămâna trecută la Ministerul Fondurilor Europene, la Ministerul Dezvoltării… sunt două programe la nivel naţional – cel derulat de Ministerul Fondurilor Europene, cu redirecţionarea unor bani europeni pe retehnologizare atât a centralelor termice, cât şi a reţelelor, sau prin Ministerul Dezvoltării, cu finanţare de la guvern. Este un document care nu obligă pe nimeni nici să se branşeze, nici să se debranşeze, nu obligă pe nimeni să rămână branşat. E doar un document pe care noi îl avem la baza dosarului, în încercarea de a obţine finanţare din afara bugetului arădenilor. Cu atât mai mult cu cât perspectiva pe „green-deal”-ul de la Uniunea Europeană, de care aţi auzit probabil vorbindu-se în ultima vreme, arată că pe centralele de apartament vor creşte taxele verzi, ceea ce nu va obliga pe cineva să rămână la CET sau să se branşeze, ci… ca să vă dau exemplu din telefonie: te uiţi pe piaţă care e mai ieftin şi devii abonatul celui care are cele mai bune servicii. Dar pentru a ajunge la acest punct, avem nevoie de un document numit strategie – care poate fi discutat că e bun, că mai poate fi îmbunătăţit, dar e doar un document care stăla baza altor vrafuri de documente care se depun pentru a solicita finanţarea. Pe noi ne interesează finalul: finanţarea. Doar că nu o putem cere dacă nu avem aceste documente. De aceea e făcută această strategie – care poate fi îmbunătăţită, nu e nicio problemă, că ea nu se întâmplă mâine. La momentul la care se va obţine finanţare şi pe cât se va obţine finanţare, se va face proiect tehnic, se va întoarce pe toate părţile, se va licita şi va fi un alt subiect de discuţie. Până atunci, am rugămintea la dumneavoastră să ne ajutaţi cu un vot pentru arădeni, pentru Arad, pentru a obţine nişte fonduri – fie europene, fie guvernamentale, dar nici într-un caz din bugetul local – şi pe acest domeniu, al energiei termice” – şi-a încheiat speech-ul Călin Bibarţ.
Întrebările lui Lupaş
A urmat la cuvânt consilierul Marin Lupaş: „De opt ani, de când sunt consilier, facem strategii. Problema este dacă noi, în mintea noastră, în administraţia noastră, am decis o cale, pentru că, este adevărat, nici la nivel naţional nu avem o strategie energetică. Şi problema e că, de fiecare dată, le învârtim, le sucim şi nu ajungem la o concluzie. Problema este: bani alocaţi, investiţii făcute! Dar ştim ce vrem să facem în continuare? Ştim unde vrem să ajungem? Se impune un proiect pe măcar patru ani, nu pe zece… Mai mult de atât: de mai bine de un an de zile nu mai ştim nimic de CET SA, nu ni se spune ce se întâmplă acolo, care e situaţia. Ştim câte ceva de CET Hidrocarburi, dar de dincolo… nu avem nicio informare decât din presă…” – a punctat Marin Lupaş.
Răspunsurile primarului
Primarul Bibarţ i-a răspuns: „Eu, cel puţin – ca să nu vorbesc în numele altora – ştiu unde dorim să ajungem: la un preţ competitiv şi cât mai în regulă pentru cetăţean şi la pierderi cât mai mici pe reţele. În ceea ce priveşte CET SA, societatea a intrat în insolvenţă, a intrat în retehnologizare. În toamnă am semnat un alt preţ la gigacalorie, mai mic decât cel care s-a aprobat în primăvara trecută. Nu au fost probleme cu agentul termic şi cu căldura în acest an. Ei livrează agent termic către CET Hidrocarburi, deci funcţionează. Şi-au luat aproape la zi şi salariile cei de acolo… Au furnizat agent termic în variante de 80%-100% în reţea, în funcţie de evoluţia lucrurilor… A fost primul an în care nu am avut probleme cu adrese primite de la gaz şi de la alte companii că de mâine se închide robinetul că nu e plătit… Am mai rămas cu o singură problemă majoră: reţelele care trebuiesc refăcute şi, pe cât posibil, noi ne dorim să retehnologizăm şi CET Hidrocarburi pentru a avea o siguranţă. Dacă CET SA se retehnologizează, merge înainte, produce energie electrică şi în subsidiar ne dă agentul termic, e foarte bine, ne dorim acest lucru. Dar, ca nu cumva să apară vreo sincopă acolo, noi ne dorim ca CET Hidrocarburi să aibă şi el cazanul lui mic care, în caz de ceva, să poată să producă energie termică şi la preţ competitiv. Asta e strategia, în câteva cuvinte” – a conchis primarul Călin Bibarţ.
Votul
În cele din urmă, Strategia de alimentare cu energie termică a Municipiului Arad 2020-2030 a fost aprobat cu 12 voturi „pentru” şi 6 abţineri.
Trimite articolul
X,,Strategia” primăriei ?
Asta este o lipsă totală de viziune. Niște incompetenți.
Primăria, care ar trebui să muncească în sprijinul cetatenilor, daca ar avea viziune, ar proceda preventiv pt. ca se stie ca mai devreme sau mai tarziu, cer va trebui să oprească furnizarea de căldură subvenționată.
Ca ,,liberali ” trebuie să opriți toate aceste subvenții de sorginte comunistă.
-
Preturile la caldura la liberalii lui falka ne-au terminat.
-
nu mai trage pe nas, lasa-te.
-STRATEGII DE ALIMENTARE CU MINCIUNI !
– VIN ALEGERILE SI PDL-PNL ETC , VENITI CU ALTE VRAJELI SI MINCIUNI CA SI PREDECESOREUL FALCA !
-VEDEM CU CE STRATEGII VENITI DIN TOAMNA 2019 SI PANA IN PREZENT. ……
-NE MINTITI SI PENTRU URMATORII 10 ANI ?
-ORASUL E PLIN DE GUNOAIE SI SOBOLANI , ASTA RAMANE CUM ATI REZOLVAT CU FIRMA DE SALUBRITATE ….
……DECI FRAIERIII SA VA DEA VOTUL !!!
toate partidele plaseaza oamenii pe la astfel de societati. e plin de neamuri si de angajati care taie frunza la caini.
In ultimii 15 ani,poate si mai mult,Aradul nu a dus lipsa de strategii.Aradul a dus lipsa de oameni de caracter in administratie,nu parveniti prin casatorii aranjate,prin inrudiri cu lepre unele chiar in ftuntea statului,ori mai recent cu exponenti ai curvasariei si incompetentei crase,mascata sub presul unor aparitii zilnice sulfuroase,pline de minciuni.
Buna ziua, Tuturor
Nu inteleg cum se face, ca doar domnii Ciupe si Lupas au observatii la toate materialele prezentate in sedintele Consiliului. Ceilalti doar sa asigure cvorumul si sa voteze sa fie prezenti, nu cred. Si aceia, am certitudinea, sunt oameni carora le pasa de Arad, si sunt de buna credinta. Nu-i asa?!
Strategia la noi ține de la un partid la altu ca și guvernarea , de aceea nu merg bine treburile la noi. Fiecare modifică proiectele sau le amană după bunul plac .
Stați liniștiți că și oameni au o strategie de a se debarasa. Și eu mi-am aprobat o strategie de debranșare și totul e bine. Cheltuieli de 4 ori mai mici. Pace vouă credulilor din primărie și Cet
Operatyunea de schimbare si modernizare a retelelor trebuia inceputa cu cel putin doua zeci de ani in urma,conducerea ARTERM de atunci nici nu vroia sa auda,ei faceau plimbari in Danemarca si Suedia pentru scimb de ezperienta ,sanchi,au adus scimbatoare de caldura din tarile respective ,dar ce folos inima tanara intru-un corp cu sistem vascular colmatat,si plin de gauri ! Asta a fost unul dintre motivele pentru care a trebuit sa ”plec”din cadrul ARTERM…,deranjam ! Au mai incercat ulterior cu ceva” module”,daca tot pastram comparatia,un fel de stimulator cardiac….,bani aruncati in vant ! Acum cred ca e prea tarziu,polpnezii au inceput cu schimbarea retelelor acum douazeci si de ani, acum sistemul lor functioneaza ceas,cu pierderi pe traseu de pana la 6-8 %,pretul fiind mult mai ieftin decat cel al caldurii generata de centrala de apartament !
-
Si fara nici un leu (euro, sfant, zlot)subventie la polonezi tovarase Gerula? Mai intereseaza-te!!!!!!
Operatyunea de schimbare si modernizare a retelelor trebuia inceputa cu cel putin doua zeci de ani in urma,conducerea ARTERM de atunci nici nu vroia sa auda,ei faceau plimbari in Danemarca si Suedia pentru scimb de ezperienta ,sanchi,au adus scimbatoare de caldura din tarile respective ,dar ce folos inima tanara intru-un corp cu sistem vascular colmatat,si plin de gauri ! Asta a fost unul dintre motivele pentru care a trebuit sa ”plec”din cadrul ARTERM…,deranjam ! Au mai incercat ulterior cu ceva” module”,daca tot pastram comparatia,un fel de stimulator cardiac….,bani aruncati in vant ! Acum cred ca e prea tarziu,polpnezii au inceput cu schimbarea retelelor acum douazeci si de ani, acum sistemul lor functioneaza ceas,cu pierderi de temoeratura pe traseu de pana la 6-8 %,pretul fiind mult mai ieftin decat cel al caldurii generata de centrala de apartament !
Fiind nevoie de apa care nu trebuie sa fie potabila, primaria ar putea “tine” cet-ul (cu toate costurile de intretinere/distribuire) si caldura ar putea fi data gratuit tuturor… dar nah… aste deja ar fi o utopie si nu s-ar mai putea fura bani ca nu ar mai fi de unde…
Cum se face, ca in ciuda subventiilor, aradenii racordati la CET ,au platit pe luna ianuarie cu 40% mai mult pentru incalzire, cu toate ca luna ianuarie a avut maI MULT TEMPERATURI POZITIVE?
Gigacaloria e mai scumpa ca gramul de aur. Ce folos de strategia mafiotilor lui falcao ….
Conțopiștii lui falkă, pe post de consilieri locali, au votat conform indicațiilor falkopniste. Iar cei care și gândesc s-au abținut. Chiar dacă ar fi crescut coldura cu 400% tot se mai găseau dobitoci și gunopaie care să voteze pdl.
Constatam a nu stiu cata oara ca Ionel Ciupe este cel mai activ si aplicat consilier municipal , felicitari si sa fi la fel de consecvent … Ionele !
Sincer ma scap pe mine de ras , strategia cum sa mai evaporam bani inca doua cincinale. Pai nu au fost in stare sa termine stadionul de N cincinale , o sa fie capabili sa construiasca o termocentrala in 10 ani, dar pentru cine ? nu vor mai avea nici un abonat . Nici o familie gospodara nu va mai ramana bransata la sistemul central de incalzire pana atunci, cu bani platiti pe apa calda + caldura pe 2 de ani iti pui centrala proprie si te incalzesti cat iti permiti. CET-ul este mort , sicriul este in pamant trebuie doar acoperit! Sa fim realisti este prea terziu, nu se mai justifica nici o investitie majora ! La cati sunt deja pe centralele proprii or ce ai face nu mai are cum sa fie rentabila, va fi doar o gaura neagra in buget cum este si acuma .Ar trebui gasite alte solutii , fotovoltaice sau panouri de incalzire a apei …. Se pot gasi solutii…
Orice sistem centralizat lucreaza cu pierderi si trebuie subventionat, si inca din greu. Centralele de apartament au pierderi la transport zero.
Subventie = furt nerusinat din buzunarele celor neracordati. Socialismo- comunism 100%.