Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a publicat, pe data de 7 martie, cele mai recente rapoarte epidemiologice anuale care evidențiază starea infecțiilor cu transmitere sexuală (ITS) în Uniunea Europeană/ Spațiul Economic European (UE/SEE). Rapoartele au la bază datele puse la dispoziție de țările membre și sunt valabile pentru anul 2022, an în care s-a înregistrat o creștere îngrijorătoare a bolilor cu transmitere sexuală, comparativ cu 2021.
“În 2022, numărul cazurilor raportate a cunoscut o creștere semnificativă față de anul precedent, cazurile de gonoree crescând cu 48%, cazurile de sifilis cu 34% și cazurile de chlamydia cu 16%. În plus, au crescut substanțial și cazurile de limfogranulom venereu (LGV) și sifilis congenital (cauzat de transmiterea de la mamă la făt). Deși infecțiile cu transmitere sexuală, cum ar fi chlamydia, gonoreea și sifilisul, sunt tratabile, ele pot duce totuși la complicații grave de sănătate dacă nu sunt tratate. Acestea includ, printre altele, boala inflamatorie pelvină sau durerea cronică. În plus, chlamydia și gonoreea pot duce la infertilitate, în timp ce sifilisul poate provoca probleme neurologice și cardiovasculare. Infecția cu sifilis netratată în timpul sarcinii poate duce la rezultate adverse grave la copii”, se arată în informarea ECDC.
Aradul, în top
În raportul prezentat de ECDC, România se află printre țările în care s-a înregistrat o creștere cu mai bine de 25 la sută a cazurilor de sifilis, în comparație cu 2021. Creșteri similare s-au mai înregistrat în Bulgaria, Croația, Estonia, Finlanda, Franța, Grecia, Ungaria, Italia, Liechtenstein, Polonia, Portugalia, Slovacia și Spania. Raportul mai arată că numărul cazurilor de sifilis confirmate în țările menționate mai sus însumează 55 la sută din totalul infecțiilor contabilizate în 2022.
Institutul Național de Sănătate Publică menționează că la nivelul României, în 2022, incidențe crescute au fost înregistrate în județele Arad 8,7%000, Brăila 8,6%000, Neamț 6,3 %000 și Iași 6,2 %000, în restul județelor valoarea fiind sub 6,0%000. La polul opus se află județul Ilfov, unde a fost înregistrată cea mai mică incidență (0,2%000), dar și județele Buzău, Călărași, Dolj, Giugiu și Vâlcea, unde nu au fost înregistrat niciun caz de sifilis.
“În rândul persoanelor de sex masculin s-au înregistrat 344 cazuri de sifilis, iar
incidențe crescute au fost înregistrate la grupele de vârstă: 20-24 ani – 10,1%000, 25-29 ani 8,5%000 și 30-34 ani – 7,4%000. În rândul persoanelor de sex feminin s-au înregistrat 159 cazuri de sifilis, iar incidențe crescute au fost înregistrate la grupele de vârstă: 25-29 ani – 6,3%000, 20-24 ani – 4,8%000, și grupa de vârstă 30-34 ani – 4,6 %000”, se arată în raportul anual al INSP.
Locul 4 la gonoree
Potrivit aceleiași surse, când vine vorba de gonoree, dintre cele 41 de județe și municipiul București, în 30 de județe nu s-a raportat niciun caz. În schimb, cele mai multe cazuri au fost depistate în județul Iași, urmat de Cluj, Bacău și Arad.
„Cele mai multe cazuri de gonoree la persoanele de sex masculin au fost înregistrate la grupa de vârstă de 15-19 ani – 6 cazuri (1,1%000), iar la persoanele de sex feminin cazurile au fost înregistrate la grupele de vârstă de 15-19 ani, respectiv 20-24 ani – cu câte un caz (0,2%000)”, spune INSP.
Tot în cursul anului 2022, la nivel național au fost declarate 12 cazuri de infecție genitală cu Chlamydia trachomatis, incidența fiind de 0,06 %000. Din cele 12 de cazuri, 7 cazuri s-au înregistrat la persoane de sex masculin și numai 5 cazuri în rândul persoanelor de sex feminin. Cazurile de infecție cu Chlamydia au fost raportate în 5 județe: Cluj – 6 cazuri; Argeș – 2 cazuri, Iași – 2 cazuri, Buzău – 1 caz, Hunedoara – 1 caz.
Semnal de alarmă
Având în vedere creșterea substanțială a infecțiilor cu sifilis, gonoree și clamydia, mai ales în rândul tinerilor, Centrul European trage un semnal de alarmă, îndemnând la practicarea sexului protejat și la testarea cu regularitate: „Având în vedere creșterea numărului de cazuri de ITS în Europa, persoanele ar trebui să ia măsuri proactive pentru a se proteja pe ei înșiși și pe partenerii lor. Testarea pentru ITS, în special pentru acele persoane cu parteneri sexuali noi sau multipli, este esențială pentru depistarea precoce și tratamentul prompt. Având în vedere că unele dintre aceste infecții pot fi asimptomatice și transmise în continuare fără cunoștință, este important ca partenerii sexuali să fie testați înainte de a face sex fără prezervativ. Unul dintre cele mai eficiente moduri de a preveni ITS este practicarea sexului sigur, inclusiv utilizarea regulată și corectă a prezervativului în timpul activității sexuale. În plus, încurajarea comunicării deschise și sincere despre sănătatea sexuală cu partenerii poate ajuta la reducerea riscului de transmitere a ITS și la promovarea bunăstării generale”, se mai arată în informarea ECDC. JA-S.A.
Casetă
Date din 2022
Rapoartele întocmite de instituția europeană, dar și cele disponibile pentru România iau în calcul anul 2022. Deocamdată, datele pentru anul 2023 nu au fost făcute publice.
Trimite articolul
XSuntem campioni dar de educație sexuală nu avem nevoie.😤😤😤
-
Amin!
-
Prima data spala-te dilibao. Apoi, schimba-ti orientarea. Doar femei. Nu ajunge sa fii politicos, sa-i spui la pomohaci ”ma scuzati ca stau cu spatele” .
-
Ce redus esti bai diliule, crezi ca doar intre barbati se iau acestea? Mai sapa si nu o mai freca singur, in intuneric…
-
Se vede că nici părinții tăi nu au avut parte de această educație pentru că atunci nu te-ar fi procreat. Sper că nu mai ai și frați sau dacă totuși barem cu alt tată.
-
”Sper că nu mai ai și frați sau dacă totuși barem cu alt tată.” Aici, autorul a vrut sa spuna ceva. O fi vrut sa scrie o poezie? O fi rima alba? Nu, este un agramat care se crede destept si are impresia ca detine adevarul absolut.
-
Vai tu olimpic la limba și literatura română. L-am mâncat pe “ai” după “totuși”. Nu e nimic agramat in exprimarea sa scrisă, dar repetenții, care nu s-au ridicat la mai mult de 5 in notare la Română, trebuie sa se afirme din frustrare și ignoranța.
-
-
-
Bine dilibao. Pardon, seve-rus. Cand iti tot spun ca esti prostalau comentezi. ”L-am mancat, exprimarea sa”… hahahaha, macar te sustii singur. hahahaha. Rusnac prostalau ce esti.
-
Dar tu de unde stii atatea amanunte ? sa nu spui ca tu te aflai in spatele popii cu pantalonii lasati si cu ,, morcovu ,, in dosul raspopitului ?
ca prea le stii pe toate ! 😂😂😂-
Am citit in ochii tai, @anonim 😉
-
-
acum puneti in paralel statistica / cresterea numarului de imigranti care folosesc sistemul sanitar (de unde au iesit datele astea), studenti la medicina, si nu numai.
Felicitari! Cu putin efort ajungem pe podium !
Fuiii!!! Va culcati cu cu toate nespalatele.😁😁😁
Nu mai mergeți pe centura disperaților!