Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a făcut publică situația actualizată la data de 18 martie, privind evoluția pestei porcine africane (PPA) la nivel național.
Astfel, la data mai sus menționată erau active un număr de 401 focare de pestă porcină africană, dintre care opt focare au fost localizate în exploatații comerciale și 6 focare în exploatații comerciale de tip A, fiind afectate 124.521 de porcine.
Cele mai multe focare
În intervalul 11.03.2021 – 18.03.2021, au fost înregistrate 18 focare noi. Cele mai multe focare de pestă porcină au fost înregistrate în județul Arad, care conduce în top cu 4 focare:
Județul Arad – 4 focare;
Județul Bihor – 1 focar;
Județul Cluj – 2 focare
Județul Calărași – 1 focar;
Județul Maramureș – 2 focare;
Județul Mureș – 2 focare;
Județul Olt – 1 focar;
Județul Sălaj – 2 focare;
Județul Satu Mare – 1 focar;
Județul Suceava – 1 focar;
Județul Timiș – 1 focar.
De asemenea, Aradul ocupă locul al doilea dacă vorbim despre numărul cazurilor active de pestă porcină africate, conform ultimei raportări a ANSVSA.
68 de mistreți vânați în Arad
De la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017 și până în prezent, au fost diagnosticate 5.345 de cazuri la mistreți în 41 de județe. În conformitate cu prevederile europene, cazurile la mistreți se sting după cel puțin 2 ani de la apariția lor.
La nivelul județului Arad, 162 de mistreți au fost găsiți morți, iar alți 68 de mistreți au fost vânați.
Trimite articolul
XMăi, a naibii treabă:
– cum de pesta porcină n-a trecut la om, deși oamenii sunt în contact direct, permanent, cu aceștia, de ani de zile…
– … da’ afurisitu’ ăsta de COVID, s-a hotărât brusc, că nu-i mai ajunge sânge de liliac, ci-i trebuie, mai nou, de om…!
– … și cum interacțiunea om-liliac e destul de rară, se hotărâ, bietul COVID, să plece-n lume, cu bocceluța-n băt, pe spate, doar -doar o găsii un om pe care să se cațere…
– .. și găsi, până la urmă, dar, la primii oameni atacați, făcu indigestie bietu’ COVID (că nu era obișnuit decât cu sânge de liliac bio- crescut în sălbăticie), dar după mai multe digestive luate, reuși până la urma să se adapteze si la cel omenesc.
Si uite asa ne făcurâ-m cu o “pandemie” de COVID și nu cu una de pestă porcină (cum era mult mai probabil să se întâmple)…!🤔
Dată dracului, treabă, cum ar zice Nea Mitică…!
MORALA: “feriti-vă de virușii cu bocceluța-n spate!” 😉
-
Pentru că e un tip diferit de virus, fiind un virus ADN, nu ARN. Iar virusurile ARN au o rată de mutație mai ridicată decât cele ADN.
* link removed
* link removed
Cel mai probabil transmisia zoonotica nu a fost una directă de la lilieci, ci prin gazde intermediare, se pare, civete și/sau pangolini: * link removed
Pline sunt păduri la de mistreți morti , noi acum nu mai facem drumetii prin păduri sa răspândi boala , dar la partea cu necrofagii s a gandit cineva? Ca mănâncă din hoti si împrăștie peste tot . Sunt cotofanele un mare vector de transmitere , mai ales că populația lor a explodat….si la muscă in ferma posibil tot cotofanele sa fi dus virusul .partea proasta ii ca mortaciunile nu le aduna nimeni sau prea putin , totul se face la plesneala cu costuri mici , dar daca se poate sa deconteze o căruță de bani de la stat . Trebuia de la început să împuște mistretii ca oricum nu puteau pe toti și de sămânță tot mai rămânea ceva , dar nu s au înghesuit vânătorii ca au interese .