Prima zi a conferinţei juridice internaţionale: „Recodificarea dreptului privat în Europa centrală şi de est între nevoia de reformă şi tradiţie”, organizată de Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, Facultatea de Ştiinţe Juridice şi Universitatea din Viena, în perioada 12-15.09.2012, s-a desfăşurat la Palatul Cultural Arad şi în Aula „Magna Universitaria” din Campusul Universitar „Vasile Goldiş”.
La lucrări au participat prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, prof. univ. dr. Coralia Cotoraci, rectorul UVVG, prof. univ. dr. Arhiepiscop Timotei Seviciu, conf. univ. dr. Sorin Başchir, preşedintele Senatului Universitar, Prof. univ. dr. Vedinaş Virginia, de la Universitatea din Bucureşti, profesor asociat al UVVG, preşedintele Tribunalului Arad – Lect. univ. dr. Ştefan Lucaciuc, din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Juridice a Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, Adrian Mihail Samson, din partea Ministerului Justiţiei, decanii celor şase facultăţi din cadrul Universităţii, studenţi, masteranzi, doctoranzi şi peste 65 de specialişti în drept civil european, membrii Centrului de Cercetare pentru Dezvoltarea Dreptului European şi Reforma Dreptului Privat al Universităţii din Viena, condus de celebrul profesor austriac Prof. univ. dr. Dr. h. c. Rudolf Welser, coordonatorul grupului de cercetare, fost Decan al Facultăţii de Drept din Viena.
Dintre membrii grupului de cercetare de la Universitatea din Viena, care reuneşte profesori şi specialişti din 20 de ţări, prezenţi la Arad, îi amintim pe Michalek Nikolaus, preşedintele Uniunii Juriştilor din Austria, fost ministru al justiţiei, Christiane Wendehorst, Brigitta Zöchling – Jud de la Universitatea din Viena, profesoara de renume european Tatjana Josipovic de la Universitatea din Zagreb, soţia Preşedintelui Croaţiei; profesori de la marile universităţi europene: prof. univ. dr. Jerzy Pisulinski şi prof. univ. dr. Andrzey Maczynski de la Universitatea Jagiellonski din Cracovia, prof. univ. dr. Jerzy Pocsobut – Varşovia, prof. univ. dr. Hamza Gabor şi prof. univ. dr. Lajos Vekas – Universitatea Eötvös Loránd din Budapesta, prof. univ. dr. Meliha Povlakic – Sarajevo, prof. univ. dr. Josef Szalma – Novi Sad, Dr. PhD, Nemessányi Zoltán, Universitatea Pecs (Ungaria), prof. univ. dr. Christiane Wendehorst de la Universitatea din Viena, prof. univ. dr. Ulusan Ilhan, conducătorul Institutului de Drept Civil al Universităţii „Kültür Üniversitesi”, Istambul (Turcia), prof. univ. dr. Rabl Christian, Universitatea Salzburg din Austria, prof. univ. dr. onorific Welser Irene, avocat Viena. Autorităţile locale au fost reprezentate de Gheorghe Falcă, primarul Aradului, Nicolae Ioţcu, preşedintele CJA, care s-au referit bunele relaţii de colaborare a UVVG cu administraţia locală şi judeţeană.
Prof. univ. dr. Coralia Cotoraci, rectorul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, a adresat Grupului de Cercetare de la Viena, un cuvânt de bun venit la Conferinţa Internaţională „Recodificarea dreptului privat în Europa Centrală şi de Est între nevoia de reformă şi tradiţie”, prin care sunt celebraţi 5 ani de existenţă a Centrului de Cercetare -Dezvoltare pentru Dreptul European şi Reforma Dreptului Privat din cadrul Universităţii din Viena, sub conducerea Prof. Univ. Dr. Dr.h.c. Rudolf Welser.
Prof. univ. dr. Coralia Cotoraci a prezentat şi câteva din preocupările Centrului de Cercetare, la nivel european regăsindu-se proiecte precum implementarea directivelor şi a planurilor pentru dreptul contractual european, dar şi lucrări preliminare privind Codul Civil European, care pot fi asociate cu conceptul de „Europenizarea dreptului privat” a cărui reformă joacă un rol deosebit de important în ţările din Europa Centrală şi de Est. „Centrul de Cercetare de la Universitatea din Viena a fost conceput pentru a facilita cercetarea juridică, pentru a face recomandări şi pentru a oferi un ghid practic în sfera Dreptului Privat din Europa. În acest Grup de Cercetare de la Viena, a fost cooptată şi Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, singura universitate românească cooptată în acest nucleu de cercetare, prin participarea domnului conf. univ. dr. Cristian Alunaru, Decan al Facultăţii de Ştiinţe Juridice. Este o deosebită onoare pentru Universitatea noastră de a fi, ca unică reprezentantă a României, membră la această atât de prestigioasă instituţie academică de cercetare”.
Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” a subliniat că prezenţa unor personalităţi marcante din lumea dreptului european la Conferinţa internaţională, provenite de la Universităţi celebre din Europa Centrală, onorează şi atestă tradiţiile academice create şi consolidate în sfera relaţiilor dintre Universităţile central-europene. „Numeroşi tineri români, în special în sec. al XIX-lea şi începutul sec. al XX-lea, s-au format ca specialişti şi jurişti, la facultăţi din cadrul Universităţilor din Viena, Budapesta şi altele din spaţiul Europei Centrale. Cel mai bun exemplu, în acest sens, este părintele spiritual al Universităţii noastre – Vasile Goldiş, un mare om politic şi cărturar al neamului românesc, care a absolvit cursurile urmate la Universităţile din Viena şi Budapesta”. Timp de 3 zile Aradul a devenit capitala dreptului privat, pentru că se organizează o conferinţă internaţională la care participă 65 de specialişti din 20 de ţări. „Conferinţa este un eveniment ştiinţific cu semnificaţii nu doar pentru universitatea noastră, ci şi pentru întreaga lume juridică românească. Tematica conferinţei este de maximă actualitate în România şi Europa, deoarece multe dinţările europene au procedat la recodificarea dreptului civil, în general a dreptului privat, iar Uniunea Europeană încurajează acest proces”.
Lect. univ. dr. Ştefan Lucaciuc, preşedintele Tribunalului Arad a felicitat Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” pentru ideea organizării conferinţei internaţionale. „UVVG este o universitate tânără, având 22 de ani, iar evenimentul din aceste zile vine într-un an în care Tribunalul Arad împlineşte 140 de ani de la înfiinţare. Însă cel mai important este faptul că, în urmă cu 140 de ani, în Arad, a avut loc separarea puterii jurisdicţionale de cea administrativă, odată cu înfiinţarea tribunalului. Ştim cu toţii că, acest lucru este unul dintre pilonii importanţi a ceea ce noi numim astăzi stat de drept. În aceste zile vom avea oportunitatea împreună să ne îndreptăm atenţia spre cercetare şi ştiinţă, pentru că, la fel cum spunea şi Albert Einstein, „Ştiinţa nu este mai mult decât o rafinare a gândirii”.
Prof. univ. dr. Dr. h. c. Rudolf Welser, coordonatorul Centrului de Cercetare pentru Dezvoltarea Dreptului European şi Reforma Dreptului Privat din cadrul Universităţii din Viena a subliniat să este profund impresionat de modul în care este pregătită conferinţa. „Domnul preşedinte ne-a explicat evoluţia universităţii în ultimii 20 de ani şi rezultatele deosebite ale corpului academic. Prezenţa noastră aici este dovada faptului că Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad are nu doar o importanţă naţională, cât şi una europeană. Suntem impresionaţi de prietenia şi respectul cu care am fost întâmpinaţi şi puteţi fi siguri de faptul că profesorii, care provin din 20 de ţări, vor relata, la întoarcerea acasă, numai lucruri bune despre Universitatea dumneavoastră. Mulţumesc foarte mult Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad pentru asigurarea condiţiilor ca o asemenea conferinţă de o asemenea alură să poată să aibă loc. Tema conferinţei este deosebit de importantă pentru Europa. Se pune problema dacă sistemele de drept din ţările care au reprezentanţi la conferinţă trebuie modificate sau nu, în contextul unificării spaţiului european şi în contextul presiunilor care vin din partea Uniunii Europene”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!