S-au cam terminat pregătirile. Acum se aşteaptă doar concurenţii pentru a da drumul Cupei Aradului din cadrul Campionatului internaţional de gătit în aer liber.
Anunţul a fost făcut de către Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad (CJA), Ana Maria Dragoş, directorul Centrului Cultural Judeţean Arad (CCJA), dar şi de către reprezentanţii Asociaţiei Culturale Euro Est Alternativ (ACEEA).
„Cupa Aradului în Gastronomie va transforma oraşul nostru timp de două zile într-o adevărată Mecca a gastronomiei, punând totodată în valoare tradiţii culinare autohtone. Mega-evenimentul anului va reuni, cu această ocazie, maeştri bucătari recunoscuţi la nivel internaţional şi va oferi publicului arădean o adevărată feerie gastronomică ce va culmina cu atingerea unui record mondial. În calitate de iniţiator al acestui inedit proiect cultural, invit concetăţenii şi locuitorii de pe întreg cuprinsul judeţului nostru să deguste şi să savureze, pe parcursul celor două zile, delicii culinare din întreaga lume la Arad”, a declarat Ioţcu.
Acesta a completat, spunând că, odată cu organizarea acestui eveniment, Aradul va fi înscris pe harta Europei şi a lumii, fiind un bun prilej de mediatizare a judeţului nostru.
Cunoaştere prin… mâncare
Şi Ana Maria Dragoş a vorbit despre acest eveniment, unul foarte important pentru judeţul nostru prin amploarea lui.
„Acest eveniment oferă o deschidere, o posibilitate a cunoașterii altor tradiții și culturi prin intermediul unui alt fel de artă, cea culinară. Pentru prima dată, Aradul, vestit prin multiculturalitatea sa, este gazda care pentru două zile invită în jurul <mesei> multinaționale întreaga comunitate și pe toți oaspeții săi”, spune directorul CCJA.
O simfonie…
În prima zi de concurs (30 iunie), organizatorii vor prezenta proiectul Simfonia Ceaunelor. Se va amenaja o zonă delimitată în centrul acţiunii, spaţiu în care se vor amplasa 10 ceaune de capacitate mare, fiecare cu câte un arzător.
În fiecare ceaun se va găti un preparat specific unei ţări, iar bucătarii vor prezenta verbal în repetate rânduri reţeta pentru public. Se vor găti reţete din Israel, Rusia, Uzbekistan, Suedia, Ungaria, Serbia şi din patru zone ale României.
…şi un record
În cea de a doua zi, maestrul Tibi Kiss va realiza un nou record: Cea Mai Mare Tocană Arădeană din Carne de Porc. Proiectul se adresează publicului spectator prezent la eveniment.
„Tocana va fi gătită de o armată de zece bucătari într-o tavă de 16 metri pătraţi”, a anunţat Iulia Drăguţ, preşedintele ACEEA. Recordul va fi certificat de mai multe asociaţii ale bucătarilor-şefi.
Programul
Sâmbătă, 30 iunie: 11:00-competiţia de artă culinară
13:00-Simfonia ceaunelor
20:00-Decernarea premiilor
21:00-Concert Marius Ciprian Pop
Duminică, 1 iulie: 11:00-Competiţia de gătit în aer liber
13:00-Recordul Gastronomic internaţional
14:00-Sandwichul etniilor
20:00-Decernarea premiilor
21:00.Concert Six Martini
Citiți principiile noastre de moderare aici!