ARAD. Judeţul Arad se confruntă cu un deficit de 10.000 – 15.000 de angajaţi, conform reprezentanţilor Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM). Rata şomajului este de numai 1,15%, adică avem înregistraţi 2.178 de şomeri, din care doar 937 beneficiază de indemnizaţie. Pe de altă parte, numărul locurilor de muncă vacante listate vineri la AJOFM Arad era de 1.775, oferite de 177 de angajatori. Majoritatea posturilor sunt disponibile în industria automotive sau în construcţii, dar se ocupă foarte greu, motiv pentru care se caută forţă de muncă în Asia sau Africa.
Importă muncitori
Directorul AJOFM Arad, Marinel Henteş, a declarat că în urmă cu un an la sediul instituţiei se înregistrau două – trei cereri pe săptămână ale agenţilor economici care făceau demersuri pentru importul forţei de muncă. Acum, însă, sunt între şapte şi zece cereri în fiecare zi lucrătoare. “Se încearcă tot mai mult compensarea lipsei de forţă de muncă locală prin importuri de muncitori. Dacă în urmă cu doi – trei ani importul de forţă de muncă era destul de modest, acum numărul cererilor către noi, care ulterior vor ajunge la Inspectoratul General pentru Imigrări, s-a multiplicat foarte mult. Am ajuns la şapte până la zece cereri pe zi de la agenţii economici. În urmă cu doar un an, aveam două sau trei cereri pe săptămână”, a spus Henteş.
El a precizat că instituţia nu are informaţii privind numărul de persoane din afara ţării pe care companiile încearcă să le angajeze, firmele adresându-se AJOFM doar pentru a obţine informaţii privind disponibilitatea forţei de muncă locale specializate în anumite meserii, ca etapă necesară înainte de importul forţei de muncă din ţări care nu fac parte din Uniunea Europeană.
Vin şi pleacă
Referitor la creşterea de zece ori a numărului de cereri de forţă de muncă externă, directorul AJOFM a precizat că aceasta poate fi şi o consecinţă a faptului că mulţi dintre străinii care vin să se angajeze în judeţ nu stau prea mult. Unii vin în Arad doar cu speranţa că de aici vor pleca mai departe în ţări mai bogate din Uniunea Europeană. Astfel, firmele trebuie să aducă alţi muncitori în locul celor care au plecat.
“Judeţul Arad este atractiv pentru cetăţenii non-UE pentru că este foarte aproape de graniţă, la 15 – 20 de minute de a ajunge în Spaţiul Schengen. Mulţi dintre angajatori ni s-au plâns, de altfel, că forţa de muncă importată nu este stabilă, pentru că o parte dintre muncitori pleacă în vestul Europei imediat ce au ocazia, sperând la locuri de muncă mai bine plătite decât în România”, a spus Henteş.
Trimite articolul
XAsa va trebuie!
Sunt de acord sa se aduca straini dar nu din afara uniuni europene asta e o mojicie rara ne pleaca cetatenii intari ue si noi aducem din afara ue nu e normal nivi corect fata de romanii care au ramas in tara si muncesc in tara in us strainii au salar mai mare ca amaratii nostri romani !!!.pana cand se va tolera asa ceva?
-
daca erau salariile ceva mai bune, crezi ca nu veneau romani din alte judete sa lucreze aici? asa cum vin oltenii in timisoara si merg oameni la cluj? sa puna salarii bune si vin oamenii sa lucreze. altfel , angajeaza colorati asiatici.
Aduceti marocani in Arad …. O sa va invete minte marocanii (stati liniști)
De ce în România vin și pleacă și în Germania vin dar nu mai pleacă? Oferiți salarii măcar pe jumătate ca în Germania. Și încă ceva niciun tânăr nu mai accepta sclavia românească pe bani de c… t. Asadar, plătiți sau va închideți.
Luati din suta aia care astepata la poarta lichelelor,v-ati batut joc cand lucram ca robii in puscaria industriala,acuma ati ajuns sa o sugeti,nici bananierii astia nu stau sa lucreze pe salariile alea de nimic si sa fie bataia voastra de joc paduchilor.Iesiti din birourile alea imputite si mars pe linii sa fugiti si voi dupa spurcaciunile alea de carusele!!
Aduceti si politicieni din Pakistan, poate se multumesc cu bani mai putini. Daca tot sunt vremuri grele si facem economii. Pai sa facem pana la capat atunci.
Atata timp cat au acelasi salar ca si romanu e ok. Nu sunt de acord sa fie platit mai bine decat un nativ. Adica firma prefera sa plateasca hotel si mancare plus salar. Nu mai bine pui 1000 de lei extra la sqlar si ai muncitori cati vrei? Am ras de numa in Sri Lanka, toata lumea vroia sa mearga in romania la munca, bine, de acolo vroiau sa plece mai departe in europa, da asta e alta poveste.
Problema e că se pot regla anumite situații în multe flat FABI sunt exploatare aici este o problemă nimeni nu vrea să recunoască deci trebuie redusă normele acestea care nu depinde de sărăcia de România și depinde de o forță de muncă care are nevoie de o stabilitate aici nu se înțelege poți să mergi 200 de ori la spital că nu au ce să-ți facă deci și să lucri ore suplimentare practică nu nu-și nu-și are rostul atunci pentru ce nimeni nu intervine în aceste discuții mă refer la cei de la camera de comerț deci trebuie impus aceste lucruri neapărat altfel vom muri si noi si copii noștri e vorba de covid ca nu sa ma i scris despre așa ceva voi sunteți mebuniiii???
Dacă ar DA minim 4000 lei NET ar veni mulți înapoi ce sunt pe alte meleaguri plecați. Dar pana nu se oprește marsavia celor de sus prin intelegeri ascunse si alte kknarii tot mai rău va fi.
De ce permite inspecția muncii ca pt străini sa fie 1000€ plus cazare plus mâncare și transport iar pt romani pe jumătate?