Timp de trei zile Aradul este gazda unui eveniment de anvergură în ceea ce privește relațiile româno-chineze. Simpozionul Internațional Cultură și Civilizație Chineză. Dialoguri Româno-Chineze aduce în atenția publicului larg importanța pe care Aradul o poate avea în dezvoltarea acestor relații culturale și economice.
Ajuns la cea de a treia ediție, simpozionul este organizat de Casa Româno-Chineză Filiala Arad și se bucură de sprijinul și finanțarea Primăriei Municipiului Arad prin Centrul Municipal de Cultură. „Ne bucură interesul tot mai mare pe care Aradul și arădenii îl manifestă față de relațiile cu Republica Populară Chineză. De la an la an tot mai mulți oameni de afaceri, intelectuali și artiști ni se alătură în demersul nostru de a promova și dezvolta relațiile româno-chineze”, a declarat președintele Casei Româno-Chineze Arad, prof. univ. dr. Lizica Mihuț.
Provocare artistică
„Este onorant pentru municipalitatea arădeană că este partener al Casei Romano-Chineze în derularea acestui proiect. Simpozionul dialoguri romani-chineze este unul dintre proiectele de anvergură finanțate în acest an, prin dimensiunea internațională a acestuia. Centrul Cultural Municipal a lansat o propunere către reprezentanții Ambasadei Republicii Populare Chineze de a dezvolta un parteneriat în domeniul cinematografiei în anul 2018. Aradul are un cinematograf de artă și propunerea este ca de anul viitor să includem filme chinezești care să contribuție la educația cinematografică a arădenilor”, a subliniat Ramona Crețu, director adjunct al CMC Arad.
La Simpozionul desfășurat miercuri în Sala Ferdinand din cadrul Palatului Adminsitrativ au participat șeful secției politic din cadrul Ambasadei Chinei la București, dl. Zhang Zheng, precum și atașatul din cadrul Ambasadei Chinei, dl. Lu Yuxun. De asemenea, au fost prezenți la simpozion președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca și subprefectul Vasilică Damian, precum și deputatul PNL Arad, Glad Varga.
22 de lucrări și o lansare
Simpozionul a cuprins lansarea cărții „Cultura si Civilizaţia Chineză. Dialoguri culturale româno-chineze”, prezentată de prof.univ.dr. Ioan Biriş, dar și prezentarea a nu mai puțin de 22 de lucrări. Printre cei care au vorbit despre China îi amintim pe: Adrian Bucur: Istoria Chinei în paginile revistei „Magazin istoric”; Corina Crișan: Promovarea unui stil de viaţă din perspectiva medicinii tradiţionale chineze; Ana Maria Dragoş: O admirabilă prietenie: România-China; Mirela Mureșan: Inter și transculturalitate. Studiu de caz; Antoniu Martin: Elita românească si chinezească în ultimul deceniu: demers academic și discurs politic; Ramona Pencea: China, ca un porţelan spiritual; Doru Sinaci: Provocări culturale româno-chineze la începutul sec.al XX-lea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!