ARAD. Parchetul European (EPPO) din Timișoara (România) a reţinut trei suspecți, inclusiv doi funcționari publici, în cadrul unei anchete care vizează obţinerea ilegală de fonduri europene în valoare de 2,2 milioane de euro.
„Una dintre persoanele deținute este un crescător de ovine care deține o mare proprietate în România. Potrivit anchetei, acesta a instituit un sistem penal pentru a obține subvenții UE pentru pășuni neeligibile pentru fonduri, utilizând funcționari publici de la APIA pentru a facilita procesul”, se arată într-o comunicare a Parchetului European.
„Pe baza dovezilor, în perioada 2018-2023, crescătorul de ovine a utilizat angajați pentru a identifica pășuni și pentru a le închiria în numele părinților săi și al unei societăți comerciale controlate de acesta, pentru a obține în mod fraudulos fonduri europene. Se înțelege că funcționarii publici din cadrul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) – Centrul Județean Hunedoara au colaborat în cadrul schemei. Potrivit anchetei, crescătorul de ovine a depus cereri de subvenții pentru terenuri pe care nu le deținea sau a solicitat sprijin pentru suprafețe mai mari decât cele prezentate. În plus, se susține că a depus cereri pentru suprafețe împădurite care nu sunt eligibile pentru sprijin, prin adăugarea ajutorului funcționarilor publici de la APIA. Astfel, suspectul a obținut fonduri agricole ale UE în valoare de aproximativ 2,2 milioane de euro (11.211.935,22 de lei). O cerere suplimentară de aproximativ 1,6 milioane de euro (8.293.626 de lei) a fost transmisă către APIA, dar fondurile nu au fost plătite, datorită investigării în timp util a EPPO”, mai anunţă cei de la Parchetul European.
Dumitru Andreşoi a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. Veronica Topor, directorul adjunct al APIA Hunedoara, și Marius Szabo, șef de serviciu în cadrul aceleiași instituții, au fost plasaţi în arest la domiciliu. În plus, alte opt persoane au fost puse sub acuzare, inclusiv alți cinci funcționari publici. Dosarul va fi judecat de Tribunalul Timiş.
„Măsurile de investigare s-au bazat pe sprijinul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Timiș și al Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Arad”, au mai transmis cei de la Parchetul European.
Citiți principiile noastre de moderare aici!