Veniturile mici, preţurile piperate ale autovehiculelor noi, puterea scăzută de cumpărare, toate acestea au făcut ca judeţul nostru să ajungă un veritabil „cimitir” pe patru roţi. Potrivit unei statistici făcute publice de către Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, foarte puţine dintre maşinile care circulă prin judeţul Arad sunt noi. Marea majoritate sunt mai vechi de zece ani, mai puţin de 10.000 din totalul de 170.000 având o vârstă de până în zece ani.
Dar să le luăm pe rând. Potrivit datelor DRPCIV, în judeţul nostru erau înmatriculate 169.987 de autovehicule la data de 31 decembrie 2016. Dintre acestea, peste 48.000 sunt mai vechi de 20 de ani, 40.000 au o vechime cuprinsă între 16 şi 20 de ani, 46.000 au fost fabricate în urmă cu 11 până la 15 ani. 25.000 de autovehicule au o vechime de şase până la zece ani, iar un număr de numai 5.600 de vehicule înmatriculate în judeţul Arad sunt mai noi, fiind produse în urmă cu trei, maxim cinci ani de zile.
În sfârşit, pe şoselele judeţului Arad circulă numai 4.000 de autovehicule care au o vechime de zero până la doi ani. Trebuie precizat faptul că, dacă vorbim de autovehicule, aici sunt incluse atât autoturismele, cât şi autobuzele, autospecialele, microbuzele, motocicletele şi toate celelalte vehicule cu motor.
Dacă ne referim strict la autoturisme, avem aproape 128.000 înmatriculate în judeţul Arad şi doar 4.400 au o vechime cuprinsă între zero şi cinci ani. Restul sunt mai vechi, majoritatea având o vechime de peste 16 ani, adică aproximativ 70.000 de autoturisme.
Nici dacă ne uităm la statistica ce face referire la autobuzele care circulă pe drumurile Aradului nu ne simţim foarte… în siguranţă. Pentru că datele DRPCIV arată că, din cele 533 de autobuze, câte sunt înmatriculate în judeţul nostru, numai 79 au până în zece ani vechime. Cele mai multe, 196 la număr, au peste 20 de ani, iar 182 de autobuze au între 16 şi 20 de ani vechime.
Alte zeci de mii
Iar numărul maşinilor vechi care vor circula pe drumuri va exploda în următoarea perioadă. Şi asta pentru că Guvernul a decis să elimine taxa de mediu ce trebuia plătită de către persoanele care aduc maşini second-hand din străinătate şi le înmatriculează în judeţul Arad.
Potrivit statisticilor Serviciului Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare Vehicule Arad, din data de 1 februarie, de când a fost scoasă taxa respectivă, zilnic sunt depuse aproximativ 400 de cereri de înmatriculare, aici fiind incluse atât autovehiculele noi, cât şi cele second-hand. Şi trebuie precizat că ponderea autovehiculelor noi este foarte mică. Pentru a ne face o comparaţie referitoare la cât de multe maşini second-hand sunt înmatriculate din data de 1 februarie, facem precizarea că, în luna ianuarie, media cererilor pentru înmatricularea vehiculelor a fost de aproximativ 100 pe zi. Aşadar, de la 1 februarie, numărul cererilor depuse zilnic a crescut de patru ori.
Plin şi la RAR
Impactul dispariţiei taxei de mediu se simte din plin şi în reprezentanţa Registrului Auto Român Arad. Lista de programări este plină până spre finalul lunii martie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!