ARAD. Zecile de mii de amenzi primite de români pentru necompletarea sau completarea inexactă a renumitului formular digital PLF ar putea fi anulate, având la bază o reacţie a Direcţiei de Sănătate Publică Arad. Un proiect de lege se află în circuitul parlamentar, iar dacă va fi adoptat, toate amenzile aplicate pentru respectivul formular ar urma să fie anulate, indiferent dacă au fost achitate sau nu. Reamintim faptul că, la finalul lunii decembrie 2021, autorităţile au decis să implementeze formularul digital „Passenger Locator Forum (PLF)”, pe care trebuiau să îl completeze toţi românii care intrau în ţară. În doar două săptămâni, respectiv între 25 decembrie 2021 şi 8 ianuarie 2022, au fost emise nu mai puţin de 50.000 de amenzi a câte 3.000 de lei fiecare pentru românii care au intrat în ţară şi nu au completat respectivul formular sau l-au completat greşit.
Mai mulţi senatori şi deputaţi de la USR propun acum ca tot ceea ce ţine de formularul digital să se anuleze, inclusiv amenzile. Drept urmare, sancţiunile care au fost achitate ar urma să fie restituite celor care le-au plătit, iar amenzile care nu au fost achitate încă vor fi şterse din bazele de date.
Iniţiatorii proiectului de lege vorbesc, în expunerea de motive, despre o luare de poziţie a fostului director al Direcţiei de Sănătate Publică Arad, Horea Timiş, publicată în 12 ianuarie 2022, în care se vorbeşte despre absurditatea măsurii completării acelui formular PLF.
„Suntem nevoiți să apelăm la voluntari, doar că, de această dată, nu are legătură cu introducerea de pozitivi în valul cinci, ci este vorba despre volumul de muncă ridicat pentru a emite amenzile pentru necompletarea formularului digital de intrare în România. Am emis, până acum, 1.745 de amenzi doar pentru județul Arad, fiecare de 3.000 de lei cu posibilitatea de a se plăti jumătate din suma minimă în termenul legal de 15 zile. Este o problemă serioasă. Unii au încasat mai multe amenzi pentru că au avut drumuri repetate în Ungaria sau în diferite țări și nu au completat formularul obligatoriu când au revenit în țară”, se arăta în postarea fostului director al DSP Arad.
Pe lângă alte motive, această postare stă la baza proiectului de lege al USR.
Banii înapoi
În documentul aflat în Parlament se vorbeşte şi despre obiectivele acestui proiect de lege. Primul este anularea tuturor amenzilor neachitate, precum şi anularea obligaţiilor fiscale accesorii aferente acestora. Un alt doilea obiectiv este restituirea sumelor achitate deja de către contravenienţi, în termen de 30 de zile de la adoptarea legii. În sfârşit, se doreşte ca amenzile neachitate să nu mai fie puse în executare de către organele fiscale.
A dispărut
Formularul PLF a fost eliminat de către Guvern în data de 12 martie 2022. Încă o dată, conducerea ţării a dat dovadă de amatorism, eliminând formularul la patru zile distanţă de la ridicarea stării de alertă. Din păcate pentru contravenienţi, chiar şi amenzile primite în cele patru zile trebuie achitate, chiar dacă în România nu mai exista la data respectivă absolut nicio restricţie.
Trimite articolul
XCooperativa munca in zadar irosim resurse pt hartii in loc ca toate resursele sa mearga pragmatic un folosul pacientilor!