Edilul a explicat de ce Aradul va candida în acel an pentru acest titlu, primul motiv fiind desigur faptul că 2021 este anul dedicat României şi Greciei, candidatele venind din aceste două ţări. Mai apoi, Aradul are nevoie de timp pentru a-şi pregăti dosarul de candidatură, fapt confirmat mai marilor Primăriei Arad de reprezentanţii oraşelor care au fost deja capitale culturale europene, aşa cum a fost cazul Pecs-ului. În plus, procedura de selecţie durează din noiembrie 2012 până în 2016, când se bat în cuie cele două oraşe care vor deveni capitale culturale europene în 2021, moment de la care va începe elaborarea planului definitiv de acţiune culturală pentru cele două unităţi administrative.
În cadrul conferinţei de presă, primarul Gheorghe Falcă a prezentat calendarul preselecţiei şi selecţiei finale pentru capitala culturală europeană din 2021, şansele Aradului în această competiţie, atuurile pe care va merge în elaborarea planului de luptă pentru cultură, paşii ce vor fi făcuţi în viitor şi i-a chemat la lupta pentru titlul de capitală culturală europeană pe toţi cei care iubesc Aradul.
Tot edilul a fost cel care a făcut un scurt istoric al acestei competiţii, lansată în anul 1985, a povestit câte puţin despre câteva dintre cele 35 de oraşe care au cucerit de-a lungul anilor titlul de capitală culturală europeană, a precizat că la nivelul Primăriei s-a făcut deja o analiză asupra şanselor pe care oraşele mici le au în faţa celor mari în cadrul acestei bătălii şi a declarat cu zâmbetul pe buze că „bucuria mea a fost că au câştigat şi oraşe mai puţin mari”.
Falcă a anunţat că va participa pe 28-29 noiembrie la Comitetul Regiunilor de la Bruxelles, ocazie cu care va anunţa candidatura Aradului, urmând ca ulterior să primească documentele oficiale pentru a putea intra în competiţie. „Va exista o consultare privată cu instituţiile de cultură şi cu alte instituţii, cu specialişti, artişti etc. până în primăvara anului 2013, când vom crea comitetul care va pregăti actele oficiale şi apoi etapele de implementare ale proiectului nostru pentru capitală culturală europeană. În atare condiţii, fac un apel la oamenii care înţeleg acest obiectiv să ni se alăture”.
Cetatea, prima
Falcă a precizat şi atuurile pe care va miza în bătălie, amintind cum era de aşteptat, Cetatea Aradului („trebuie să beneficiem în continuare de existenţa cetăţii), dar a declarat că la baza proiectului va sta acel ceva deosebit al Aradului: multiculturalitatea, multietnicitatea, faptul că oraşul este poarta de intrare de vest a României etc.
Primarul a pus ochii din start pe fondurile europene de aderare pentru anii 2014-2020 pentru a pregăti întreaga infrastructură culturală a Aradului în cazul unei viitoare capitale culturale europene. „Aradul are de câştigat oricum, chiar dacă nu câştigăm această competiţie, pentru că începem să investim în această zonă”, a conchis Gheorghe Falcă.
Întâlniri anterioare
Edilul local a declarat că a pregătit deja această provocare, precizând faptul că a avut deja întâlniri cu comitetul de dezvoltare al oraşului Bilbao, cu mai multe societăţi de dezvoltare care au acţionat în Barcelona, cu boardul muzeului Guggenheim, cu reprezentanţii Pecs-ului (discuţiile fiind purtate pe tema dezvoltării instituţiilor de cultură, a festivalurilor, a infrastructurii culturale). Edilul a mai recunoscut faptul că, dacă Aradul va trece de preselecţie, se va apela la serviciile unei firme de consultanţă din occident pentru ca oraşul să nu rateze şansa ce i se oferă.
EXCLUSIV – Iotcu despre candidatura: Mai vedem!
Citiți principiile noastre de moderare aici!