ARAD. Raportul de audit al accesibilităţii spaţiului public urban a fost prezentat joi de ActiveWatch şi Motivation România şi a fost realizat în baza unor focus grupuri cu autorităţi publice, persoane cu dizabilităţi şi public general, precum şi prin analiza spaţiilor publice de către un urbanist, expert în mobilitate urbană. Auditul a fost realizat în Bucureşti, Râmnicu Vâlcea şi Arad, potrivit Mediafax.
În toate oraşele în care s-a făcut cercetarea, s-au constatat grave probleme de accesibilizare a spaţiului public.
„Bariere”
Barierele sunt de toate felurile, a explicat, potrivit Mediafax, Ana Drăguţescu – expert în planificare urbană. Dintre acestea, au fost menţionate: deteriorarea pavajului trotuarelor şi lipsa pavajului tactil, respectiv maşinile, stâlpii de electricitate şi panourile publicitare plasate pe trotuare.
În plus, trotuarele nu au lăţimea corespunzătoare şi sunt obstrucţionate de stâlpi de electricitate, dar o problemă frecventă o reprezintă şi autoturismele parcate pe trotuar, care nu mai permit trecerea pietonilor, indiferent de categorie, precum şi şantierele de pe trotuar, care nu sunt corect şi vizibil marcate, iar spaţiul alternativ pentru pietoni lipseşte.
Conform Mediafax, iniţiatorii raportului de audit au precizat că accesibilizarea oraşelor nu este o politică redusă strict la nivelul persoanelor cu dizabilităţi, pentru că şi persoanele vârstnice, copiii sau persoanele cu copii în cărucioare au nevoie de spaţii sigure şi accesibile pentru desfăşurarea activităţilor sociale şi economice în spaţiile urbane.
Citiți principiile noastre de moderare aici!