ARAD. „Ideea organizării unei vizite în Aradul anului 2032 i-a venit agenției noastre după ce am vizionat documentarele la modă despre recentele descoperiri arheologice de la Pompei. Desigur, Aradul n-a fost devastat nici de Vezuviu și nici de vreun alt vulcan, dar prăpădul administrațiilor succesive ne-a lăsat în urmă o priveliște asemănătoare. Totuși, o plimbare printre relicve poate fi distractivă și totodată plină de învățăminte”, așa începe scrisoarea-pamflet transmisă la sfârșit de 2021 de către scriitorul arădean Gheorghe Schwartz.
Frontierele și aeroportului
În continuare sunt atinse subiecte „fierbinți” pentru arădeni, cum ar fi intrarea în Spațiul Schengen și eliminarea frontierelor, dar și zborurile care nu mai ajung pe Aeroport: „Aradul are o poziție geografică de invidiat: legat de autostradă, aproape de graniță, cu un râu majestuos ce-l traversează, cu urmele unei tradiții glorioase din care arheologii mai scot la iveală vestigii de tot interesul. Excursia noastră poate începe fie pe la punctele de frontieră terestră pentru a admira în voie peisajul specific vămilor, vreme de câteva decenii, până ce oficialii noștri vor obține succesul răsunător de a fi și noi primiți în Schengen, ca și celelalte țări din UE. Alternativa venirii cu avionul pe Aeroportul Internațional este mai complicată, originalitatea acestuia este că, deși se alocă multe milioane pentru conservarea sa, arădenii nu beneficiază de curse regulate. Ar mai fi și posibilitatea sosirii cu vaporul, Mureșul oferind mai multe posibilități de navigare decât sora lui mai mică, Bega, unde vaporașele circulă în voie. Din păcate, pe Mureș nu. Și fiindcă veni vorba de Mureș, acesta ar putea fi flancat pe ambele maluri de un oraș superb, dacă s-ar fi întâmplat ceva concret când armata a fost gata să cedeze municipiului poziția garnizoanei”.
Următoarele opriri: Centrul și fostele fabrici
„Venind pe bulevardul central, una dintre cele mai majestuoase artere din România, oaspeții vor putea admira urmele nenumăratelor magazine închise și panourile cu fotografii acoperind cu strălucire nimicul din spatele lor. (Se pare că povestea cu „satele lui Potemkin”, adică panouri de carton care ar fi trebuit să-i arate țarinei „realizărili” primului ministru, nu sunt decât legende. În schimb, panourile ascunzând nimicul din Aradul anului 2021 sunt reale și reprezintă încă un motiv de a fi vizitat orașul.) În rest, oaspeții vor desluși de ce localitatea se definește drept „municipiu second hand”.
Mai dificil va fi descoperirea Aradului industrial, marile firme, unele unice în România, fiind îngropate de măsurile succesive de distrugere. Chiar și firmele pionier au fost acoperite de nepăsare și de trădări. Acum, în anul 2032, când orice urmă de producție a dispărut, vizitatorii vor fi invitați să vadă munca arheologilor de pe siturile unde se bănuiește că a fost o uzină, o fabrică sau un atelier. Muncă spornică întrucât mereu mai sunt scoase la suprafață ba o hală de producție, ba un grup de războaie de țesut”, mai punctează Schwartz.
Dispariția culturii
Mai departe, Schwartz face câteva previziuni privind Filarmonica și casa Hirschl: „Excursia va fi cu atât mai instructivă cu cât va arăta că nu numai clădirile istorice, nu numai activitățile productive, dar și cultura a dispărut în același ritm. Acoperită de lehamite, la Filarmonică orchestra stă într-un singur contrabas, ceea ce pentru o simfonie de Beethoven este o premieră mondială, Teatrul Hirschl, primul teatru de piatră de pe teritoriul actual al țării, este mândru acoperit cu zdrențe (pentru a convinge lumea că nu merită să fie reabilitat), sălile de cinematograf stau dezafectate. Toate acestea, vor afla onor oaspeții, s-au întâmplat din lipsă de fonduri: altfel n-ar fi rămas bani, de pildă, 123.000 de euro pentru nobila intenție de ridicare a unui șopron de lemne”.
Concluzii triste
Din păcate, Aradul din viitor nu are un prea mare … viitor. Gheorghe Schwartz zugrăvește imaginea unui fost oraș prosper, unde din păcate îmbătrânirea populației și-a lăsat amprente puternice: „Oferta noastră este infinit mai mare, ea se încadrează în turismul ecologic și se adresează tuturor – cu
mic cu mare – care vor să vadă concret cum s-a putut transforma – pe timp de pace! – o localitate prosperă, multiculturală și armonioasă într-o localitate – undeva între Timișoara și Oradea – unde n-au mai rămas decât bătrânii care n-au avut când să mai înceapă altundeva un trai adevărat. Atenție! Oferta noastră este de strictă actualitate, fiindcă nu știm cât vor mai opri trenurile în acest loc pitoresc”.
Trimite articolul
XBuna ziua, acesta este și va fi rezultatul când la putere sunt politicieni fără viziune și un plan de dezvoltare bine definit pe termen scurt mediu și lung! Este nasol mai ales că sunt la putere de ani buni aceiași conducători că și partid! Din punctul meu de vedere suntem și noi de vina , cetățeni ai acestui oraș că îi tot votam!! Am ajuns că să nu mai am cu ce să mă laud in acest oraș….deși sunt mândru că m-am născut aici!!
Numai bine.
,,Satele lui Potemkin”, e cel mai sugestiv si reprezentativ exemplu pt. politicienii care au distrus un oraș ca Aradul.
Că și actualmente avem în fruntea urbei un politruc limitat intelctual, reiese din discursul de anul nou din fața primariei, discur redus la o urare si un indemn rămas din evul mediu.
-
În 10.ani Aradul ajunge un fel de Ineu combinat cu Kabul.
Arad!? …… care Arad!? ….. nu cunosc!!
Păi, cum să nu fim în groapă, dacă iudeo-bolșevismul e încă la putere și-n 2022?
Pe scurt, va fi o comuna trista cu tramvai si pacanele, ingropata intre doua orase care se dezvolta frumos, Chisineu Cris si Pecica (credeati ca spun Timisoara si Oradea? :))), alea’s deja in alta liga). Si aceiasi hoti inculti si incompetenti care ne conduc de 30 de ani si clicile lor. Vei avea senzatia de Cernobal in amestec cu cea de sat din Madagascar.
-
Pai ete o comuna trista cu birturi și păcănele ideea este ce va mai fi Aradul peste 10 ani.
-
Tuluz-Lotrec,tare rau imi pare ca aveti dreptate!!!! Caderea ARADULUI nu se putea intampla fara complicitatea cretina,idioata a bivolului elector,absolut mancurt; DUMNEZEU SA-I IERTE!!!!
-
Arădeanul “dăștept” mere la Timișoara la cumpărături și la distracție, se laudă cu poze din Iulius Town pe Facebook după care vine acasă și zice că “Aradul e un sat”. În loc să ceară autorităților să creeze facilități asemănătoare și acasă la Arad, chiar dacă la o scară mai redusă. Clujul a ajuns orașul nr.2 din România pt că foarte mulți clujeni au dorit ca orașul lor să devină o alternativă la București. Arădenii când vor învăța asta? Poate că Aradul e un sat în devenire, dar asta se întâmplă cu larga contribuție a localnicilor (care nu sunt toți arădeni)
Aradul mare câteva lucruri de făcut într-adevăr infrastructura legat de ce înseamnă centru alfa care denotă foarte multe probleme cu comportamentele deci comportamentele care trebuie revizuită prin să spunem așa panouri de atenționare cum se folosesc anumite să spunem străzi care este scopul curățeniei care este scopul orașului care este scopul satelor și așa sigur se va ajunge la o altfel de infrastructură a orașului și de multe ori este decent în prima situație este cea mai gravă adică romi Și sunt multe care s-au renovat ei dacă ar fi o infrastructură să spun istorică de remodelare de de-o ore cool le corelare cu spiritul acesta să încercăm să facem lucrurile bine cu anumite impozite care nu ar putea să mai distrugă economia asta care pur și simplu ridică niște chirii foarte mari aici trebuie lucrat foarte mult și să nu mai fie para asta urîtă care se face între vecini între oameni aici este un lucru care ar trebui stabilit printr-o organigramă acestui oraș prețurile lasă mult de dorit se va ajunge la un lucru extrem de bun dacă într-adevăr magazinele acestea mici își vor face cu adevăratEfectul ăsta este efectul mulți lucrează și lucrează pe minim pe economie și de aici apare o răutate in negar inexplicabilă inexplicabilă în sensul că toți vor să dea salarii mici până să să te distrugă
Stimate Domn,
Aradul ?, ca oras si ca judet, este o aglomerare de ..ARADENI? (areal real si legal constituit) care voteaza cf propriilor convingeri , cu alte cuvinte -isi merita conducatorii. Aradenii (prin alesii lor)ofera LECTII DE DEMOCRATIE “PE PAINE”intregii natii. Pafrazandul pe George Bernard Shaw care afirma ca : Democraţia este un mecanism care garantează că nu vom fi guvernaţi mai bine decât merităm, confirma atat la propriu cat si la figurat, viitorul luminos al susnumitului areal de raspandire a….. Mai are rost sa ne intrebam de unde pleaca toate acestea? Sa plecam de la “cuvantul” accepat si publicat in massmedia-( cuvantul denota SI semnifica) si sa incheiem cu o miculuta excursie intre ce a fost PODGORIA cu vinurile ei si actuala simbolica,”zona funerara” a ce a fost ,,MICA VIENA” cu oamenii ei. Referitor la oamenii actuali,un mic si discret Albert Einstein cugeta:„Valoarea unui om rezidă în ce dă el, nu în ceea ce este capabil să primească.” ori noi ARADENII ….PRIMIM sub o forma sau …alta, ca tot OMU’! – ca altfel CUM AM FACE AVERI,VILE CU BOLIZI LA SCARA SI BRAD IN CURTE, si daca nu primimNE LUAM NOI CA DE AIA NE-A INVATAT “CEASCA” CA DE UNDE MUNCIM SI TRAIM- SI TRAIM BINE !!!
Eu ma intreb daca nu cumva asta se si urmareste prin acest gen de articole de presa, emigrarea aradenilor catre oradea si timisoara. Ca daca este asa si oradea + timisoara are politica asta de depopulare a Aradului atunci e grav.Nu stiu cine este individul asta si ce urmareste el cu acest “pamflet” ( ma indoiesc ca e aradean),cert e ca eu, ca aradean, il percep ca pe un misto ieftin, facut in bataie de joc, sau poate comandat politic, de minti bolnave asupra orasului meu de suflet .
Si multi spectatori(comentaci,postaci) aplauda de pe margine satisfacuti ca au mai aruncat o vorba grea Aradului.
Sau inmultit genul asta de atacuri asupra Aradului in mediul on line in ultimii ani.
Acuzam politicienii locali, dar nu vedem ca sant si altii numiti in fruntea filialelor din judet ale partidelor oameni veniti de nu stiu unde ….. ca sa faca in Arad ce ?
Ma intreb ce a cautat Sergiu Nicolaescu la Arad (am un mare respect pentru ce a facut omul asta ca actor/regizor) ….dar ce a facut pt Arad ?
Dar domnul Fifor ce a facut pt Arad ?
Falca iar …la lungimea mandatului putea sa faca enorm de multe lucruri pentru Arad.
Multi dintre voi va dati cu caramida in piept ca santeti aradeni ,dar numiti al 11 oras ca marime din tara ba comuna, ba nu stiu cum…. si il faceti in toate felurile .
Pentru voi astia care mancati rahat despre Arad cu multa pofta…..pot sa va spun un lucru ….acasa nu esti acolo unde te-ai nascut ci acolo unde te simti acasa(cu toate ca daca te-ai nascut in Arad si iti faci orasul in toate felurile …..Rusine).Nu-ti place in Arad……e OK……Esti liberi sa pleci si las ca vor veni altii care se vor simtii in Arad acasa.Dar daca nu poti sa faci ceva pentru orasul asta, atunci, macar abtinete sa arunci cu noroi in el ……ca poate maine vii inapoi
-
Sunt de acord cu Dvs .
❤️Aradul!
Dl Schwartz cati ani are? 70+?
Si pare genul conservator care cu nostalgie inca si-ar dori sa faca Corso pe Bulevard ca in anii 70, dar nu se mai poate. Astazi scriem 2022
In schimb de ce nu vorbeste de Atrium de Food Court, de Cinema City care are 10 sali, ala nu e loc de batrani?!
Poi da, batranii de azi au murit odata cu Revolutia! Nu tu internet, telefonie mobila, smart TV, nimica digital
avem UTA, ICIM, parcul Eminescu, parcul ditamai de langa mures.
Piste de Biciclete +-, trotinete electrice
Ghioroc, Strandul Neptun, Ceala, Podgoria Aradului, Cetatea Soimos Siria
Zona industriala OK, tramvaie cat de cat ok, deja poti plati cu cardul
avem carduri bancare contactless, online banking, ce ne lipseste?
Avem Real, Jumbo…
2032 Aradul va fi 90% la fel ca azi,
In aia 10% putem adauga centura aradului jur imprejur, aeroportul partial functional, poate se va incepe constructia noului CET,
-
Mai sa fie, ce bine o ducem in Arad. Mai-mai ca pot crede ca ne aflam in Viena…
-
Ce avem? Strandul Neptun, o ruină, Cetatea Aradului tot o ruină pe care nici nu o putem vizita, Ghioroc, o mediocritate, Podgoria umplută cu palatele țiganilor, Zona Industrială umplută doar cu automotive, ca orase ca Dej, Sebeș sau Turda ne bat pe partea de industrie, tramvaie?! Tramvaiele sunt printre cele mai jegoase si ordinare din toata tara (nu ma crezi, du-te sa vezi tramvaiele din Oradea și Cluj!), ca de autobuzele și imaginea CTP Arad, nu mai spun, pana si Satu Mare are autobuze hibrid Solaris articulate noi, la noi? Cu ce sa ma mandresc, cu un jeg de oraș fără nici o perspectivă? CET-ul, groapa aia fără fund? MMergeți oricare oraș din Transilvania, începând cu Deva, Alba Iulia, Târgu Mureș, Oradea, Cluj, Sibiu, Brasov pana si Reșița si Satu Mare, se vede ca se face ceva in acele orase. Aici ce? Si-au batut joc de tot orasul, si județul. Eu unul nu ma mandresc cu un asemenea oraș, si abia astept sa plec de aici!
-
Nici el nu s-ar mandri cu tine.
Drum bun, cale batuta.Si povesteste-ne cum e pe unde ajungi ca prin multe dintre orasele enumerate de tine n-ai prea fost. “SUCCESURI” o zi buna sa ai.
-
De fapt, problema autorului e teatrul vechi. Neputința dânsului și a agenției sale de a convinge cetățeanul arădean și autoritatea publică locală că acest teatru merită salvat, îl determină pe acest scriitor “aradean”, să arunce, prin condei, cuvinte urâte asupra Aradului. Nu o fi el cel mai grozav oraș, dar cel puțin pentru mine, atunci când intru în Arad, indiferent din ce direcție ( dinspre Sibiu, dinspre Oradea, dinspre Timișoara, dinspre Ungaria ), inima mea se umple de liniște ,bucurie și mulțumire. Pentru că am ajuns ACASĂ ! Și ACASĂ, E ACASĂ și cu bune și cu rele…