ARAD. Trei antene sunt amplasate în municipiul Arad cu scopul de a monitoriza nivelul radiațiilor electromagnetice emise de antenele de telecomunicații. Cele trei antene fixe sunt completate de alte mijloace portabile de monitorizare a câmpurilor electromagnetice. Toate informațiile privind radiațiile pot fi consultate public de orice arădean interesant accesând platforma www.monitor-emf.ro. Harta interactivă disponibilă arată atât punctele fixe de măsurare cât și măsurătorile mobile care s-au făcut. Nivelul radiațiilor înregistrate poate fi analizat pentru ultimele 3 zile, ultimele 3 luni sau ultimul an.
Platforma www.monitor-emf.ro furnizează rezultatele măsurărilor privind nivelul de radiaţii emise de antenele de telecomunicații utilizate pentru radio-TV, Wi-Fi, respectiv toate benzile de telefonie mobilă inclusiv cele folosite în prezent pentru tehnologia 5G. Atât platforma, cât și măsurătorile sunt gestionate de Autoritatea Națională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) care subliniază că transparența acestor măsurători vine în sprijinul celor care doresc să analizeze impactul radiațiilor asupra câmpului electromagnetic.
În municipiul Arad cele trei antene fixe sunt amplasate în zone cu aglomerări de surse de câmp electromagnetic: Bld. Revoluției, nr. 46-48 – clădirea fostei poște din zona Dacia; str. Andreny Karoly, nr. 2-4 – zona Spitalului Județean; Bld. Nicolae Titulescu FN – zona pasajului Voinicilor – Micălaca 300. Reprezentanții ANCOM au precizat că „până în prezent, toate măsurările realizate de ANCOM cu ambele tipuri de echipamente nu au evidenţiat depăşiri ale limitelor prevăzute de legislaţia naţională”. Precizarea vine și în contextul în care măsurătorilor înregistrează și frecvența folosită de rețelele 5G.
La nivel național există 150 de senzori ficşi de monitorizare de bandă largă amplasaţi în Bucureşti şi alte 103 oraşe, transmiţând rezultatele către platforma informatică o dată la 24 de ore.
Reglementări legale
Expunerea la câmp electromagnetic este reglementată prin lege, conform practicilor adoptate şi în Uniunea Europeană (UE), prin Ordinul ministrului Sănătăţii Publice nr. 1193/2006 pentru aprobarea Normelor privind limitarea expunerii populaţiei generale la câmpuri electromagnetice de la 0 Hz la 300 GHz și are la bază Recomandarea 1999/519/EC privind limitarea expunerii populaţiei generale la câmpuri electromagnetice (de la 0 Hz până la 300 GHz), document de referinţă pentru toate statele membre ale UE, avizat de Comisia internaţională de protecţie la radiaţii neionizante (ICNIRP).
Trimite articolul
XPrin cartiere nimic? Ca blocurile din cartiere sunt pline de antene de telefonie,strazile si parcurile sunt pline de dispozitive wifi de putere…senzorii se pun doar unde se stie ca da bine?
Sunt curios oare in Westfield cat e, pe acolo pe langa liniile alea de mare tensiune :))
Si oamenii inca cumpara acolo casa si teren. probabil nu se vad liniile respective si nimeni nu stie ce e ingropat acolo in pamant :)))
Total de acord cu ce spune Marius
Chiar nimeni nu verifica asmenea aspecte ? mai ales cu antenele de pe blocurile de locuinte .Unii presedinti si administratori au acceptat asa ceva pt un pumn de dolari in dauna sanatatii locatarilor.Nu cred ca cineva masoara radiatiile astea pe fiecare loc unde sunt asemenea antene.Nu cred de semenea ca sunt ”benefice” pt sanatatea celor ce vietuiesc langa aceste antene sa fie clar. Asta e parerea mea si am dreptul la a ma teme radiatiile astea.
-
tu stii cumva ce este ingropat acolo ??????
-
Da, tot ce nu s-a putut taia/recicla din turnatoria de la fostul Strungu, spre exemplu.Acolo s-au depozitat. Sa nu mai spun de maldarele de gunoi, sau ca acolo terenul e mlastinos. dar na, westfield ftw 🙂
-
Intrebare
unde si la cine trebuie sa apeleze locatarii unui bloc care are pe acoperisul sau asemenea antene pt a le fi monitorizate radiatiile?
La fel si daca aceste antene sunt montate pe un bloc vecin pt a vedea daca radiatiile astea emise de antene pe ce raza afecteaza vecinatatea lor
Stie cineva?
Despre expunerea la câmp electromagnetic am întrebat-o în anul 2015 şi pe doamna de la biroul de vȃnzări ale apartamentelor situate în ansamblul rezidenţial din spatele clădirii Telekom şi vechii poşte de pe B-dul Revoluţiei (Wallberg Properties) – cu intrare de pe str. Crisan si de pe str. Tudor Vladimirescu, cȃnd am aflat preţurile cu care dezvoltatorul doreşte să vȃndă apartamentele.
Am întrebat dacă au măsurat intensitatea câmpului electromagnetic din zonă zonă (care poate că ar avea aproape aceeaşi valoare peste tot), în special cea din apartamentele cele mai apropiate de antena Telekom şi dacă aceasta ar influenţa sănătatea adulţilor, în general şi în special dezvoltarea nou-născuţilor şi a copiilor de varstă fragedă din familiile ce doresc să cumpere locuinţe şi să se mute acolo.
Dacă doamna de la biroul de vȃnzări a transmis răspunsul altcuiva – din greşeală, evident -, rog persoana care a primit răspunsul să mi-l transmită şi mie. Mulţumesc.
Domnia de la oras are pret ! Va asteptam la Iratos ! Sapa este sanate curataa !
Gustirom