ARAD. Bucureștiul continuă să fie punctul „zero” al afacerilor din România. Deși în ultimii ani alte județe au început să conteze tot mai mult în clasamentul economiei naționale, Capitala domină în ceea ce privește importurile și exporturile. Totuși, Aradul a reușit să intre și el în Top 10 național, prin ponderea importurilor și exporturilor, conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică și analizate de Ziarul Financiar.
Așadar, în topul exportatorilor Capitala generează 20% din total, iar în cazul importurilor firmele cu sediul social în București acoperă 32% din total. Topul judeţele în privinţa exporturilor, așa cum este el prezentat de Ziarul Financiar, continuă cu Timiş, cu o pondere de 9,1%, Argeş – 6,7%, Braşov – 4,6%, Ilfov – 4,3%, Arad – 4,0%, Dolj – 3,7%, Alba – 3,5%, Sibiu -3,4% şi Prahova – 3,2%. Cele zece judeţe generează 62,4% din totalul raportat la nivel naţional.
În cazul importurilor situația se prezintă după cum urmează: Ilfov – 9%, Timiş – 6,5%, Argeş – 3,9%, Constanţa – 3,7%, Prahova – 3,4%, Cluj – 3,3%, Braşov – 3,2%, Arad – 2,7% şi Alba – 2,4%. Ponderea acestor 10 judeţe în importul României a fost de 70%.
Contabilizarea importurilor și exporturilor, la nivel de Arad, ne-a fost transmisă de către Direcția Județeană de Statistică. Conform datelor raportate de companii, în perioada 1 ianuarie – 31 octombrie 2022 totalul exporturilor din Arad a fost de peste 3 miliarde de euro, în timp ce importurile pe 10 luni au cumulat 2,87 miliarde euro. Astfel, Aradul a exportat cu 219,873 milioane de euro mai mult decât a importat. Cei mai mari exportatori din județul Arad în 2021 au fost: Joyson Safety Systems Arad SRL, Hammerer Aluminium Industries Sântana SRL, Webasto România SRL, Coficab Eastern Europe SRL, Leoni Wiring Systems Arad SRL. Datele furnizate de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Arad arată că în total sunt 377 de exportatori activi în Arad și un total de 782 de importatori. Dintre aceștia, firmele cu cele mai mari importuri au fost: Joyson Safety Systems Arad SRL, Coficab Eastern Europe SRL, Gammerer Aluminium Industries Sântana SRL, Yazaki Component Technology, Webasto România SRL.
Date luate în considerare
Statisticile de comerţ internaţional cu bunuri se stabilesc prin însumarea datelor din sistemele INTRASTAT şi EXTRASTAT: *sistemul INTRASTAT, pentru comerţul intra-UE, include schimburile de bunuri între România şi celelalte state membre ale Uniunii Europene; *sistemul EXTRASTAT, pentru comerţul extra-UE, include schimburile de bunuri între România şi statele care nu sunt membre ale Uniunii Europene. Nu sunt cuprinse în comerţul internaţional: bunurile în tranzit, bunurile temporar admise/scoase în/din ţară (cu excepţia celor pentru prelucrare), bunurile achiziţionate de organizaţii internaţionale pentru utilizări proprii în România, bunurile pentru şi după reparaţii şi piesele de schimb aferente.
Trimite articolul
XAradul in top 10 la importuri- exporturi ??? cu ce il incanta pe omul de rand acest lucru cand salarizarea e in top 30 ?
-
Daca ai dreptate,foarte la obiect intrebarea…
-
Dacă tu câștigi puțin, nu toti câștiga asa. Și pe tine ce te încântă?
E de bine, nu e de rau, dar tinand cont de avantajul geografic net pe care il avem fata de judete ca Arges, Brasov sau Ilfov, io zic ca n-am prea avea nu stiu ce motive de mandrie!