Semnalele de alarmă din sectorul economic privind o nouă criză par să devină realitate. De această dată nu s-a mai vorbit despre o criză economică, ci despre una umană. Se pare că Aradul este unul dintre județele care se confruntă constat, în ultima perioadă, cu o lipsă acută a forței de muncă și în mod special a muncitorilor calificați. În această situație, agenții economici se văd nevoiți să apeleze la muncitori străini, pe care îi aduc de la mii de kilometri distanță.
Potrivit unor date publicate de Inspectoratul General pentru Imigrări – și citat de realitatea.net, în perioada ianuarie-august a acestui an au fost aduși la muncă în România mai mult de 2.700 de muncitori străini. Dintre aceștia cei mai mulți au ajuns în București-Ilfov – aproximativ 1.200, restul fiind împărțiți între Tulcea, Sibiu, Timiș, Arad, Mureș și Brașov.
În ceea ce privește situația din județul Arad, Inspectoratul General pentru Imigrări spune că au fost eliberate 114 avize de angajare pentru încadrare în muncă a cetățenilor străini din spațiul non-european. Astfel, Aradul este la același nivel cu Timișul, Mureșul și Brașovul atunci când vorbim de forța de muncă străină.
Mai mult, aceleași date arată că la nivel de țară în acest an au fost emise în primele opt luni aproape tot la fel de multe autorizații pentru muncitorii străini ca în tot anul trecut. La nivel de județ, săptămână de săptămână firmele anunță peste 1.500 de locuri de muncă vacante, însă nu se găsește și forță de muncă disponibile să le ocupe. Pe lângă importul de forță de muncă străină, la nivel de județ se practică și migrarea muncitorilor, în sensul aducerii de angajați din alte județe ale țării – în mod special din Nord și Sud.
Cererea angajatorilor
La finalul săptămânii trecute Aradul contabiliza un total de 1919 locuri de muncă vacante. Dintre acestea, cele mai multe erau pentru: montator subansamble – 160 posturi, muncitor neclificat confecții – 90 posturi, confecționer-asamblor produse textile – 60 posturi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!