ARAD. Nu mai există forță de muncă disponibilă în Arad. Anunțul nu vine neapărat ca o surpriză, dat fiind faptul că, și înainte de pandemie, Aradul se confrunta cu o lipsă acută a forței de muncă, angajatorii căutând soluții chiar și la mii de kilometri distanță de Arad. Acum, la doi ani de la debutul pandemiei, Aradul se poate „lăuda” cu un șomaj aproape inexistent, ceea ce pentru companii este o veste extrem de tristă. Neavând forță de muncă locală, angajatorii sunt nevoiți să apeleze la recrutări de pe peste mări și țări, însă costurile în asemenea condiții sunt mult mai ridicate. Și totuși, ce ar fi de făcut?
Unele companii au încercat parteneriate cu școlile arădene – un învățământ axat pe meserie care să asigure o forță de muncă relativ calificată și pe de altă parte să le dea motive tinerilor să rămână în Arad. Însă, realitatea este că tinerii cu studii pleacă fie către orașele mai dezvoltate ca Aradul – Timișoara și Clujul fiind atât centre universitare puternice, cât și centre economice unde salariile sunt competitive cu cele europene, fie aleg să muncească în alte țări europene pe bani mult mai mulți ca în Arad.
„Nu avem forță de muncă. Din păcate, cei care sunt șomeri sunt cei care au o pregătire extrem de precară, cei la care angajatorii au renunțat și astfel că noi, ca Agenție de Ocupare, nu avem un răspuns la nevoile angajatorilor”, explică directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Arad, Marinel Henteș. Directorul AJOFM Arad consideră că „se pleacă foarte mult din țară și fără importul masiv al forței de muncă nu cred că vom putea trece peste această criză”.
„Am adus în discuție în câteva rânduri nevoia instituirii unui instrument guvernamental pentru aducerea forței de muncă, un fel de bancă națională a celor care doresc să vină să lucreze în România, iar angajatorii să știe pe ce se pot baza. Pe de altă parte, agenții economici nu pot crește salariile la nivelul altor țări europene, acolo unde aleg să plece românii, astfel încât să îi poată stimula să se reîntoarcă acasă. Adevărul este că, în timp ce Europa reușește să plătească foarte bine forța de muncă, având nevoie la rândul lor de muncitori, România nu poate să țină acest ritm”, a mai explicat Henteș.
Importul, singura salvare
În aceste condiții, singura salvare pe care o mai poate avea piața muncii autohtonă este importul.
„Soluția rămâne importul muncitorilor din țări cu un nivel de trai mult mai scăzut decât în România. În cazul Aradului, cei mai mulți muncitori au fost aduși din Sri Lanka, Pakistan și Maroc. Avem chiar companii specializate care recrutează în aceste țări și aduc muncitorii în România, dar pentru angajatori costurile cu forța de muncă sunt mai mari decât dacă ar găsi să angajeze direct de la nivel local. Mai mult, neavând o bază de date la nivel național, angajatorii nu știu dacă vor putea găsi muncitorii de care au nevoie, în cazul în care vor să facă noi investiții. Sindicatele, patronatele și noi ca Agenție am transmis cât se poate de clar nevoia unei centralizări în ceea ce privește importul forței de muncă, dar totul ține de cei care au puterea de decizie – mă refer la cei care pot propune politic implementarea unei strategii în acest sens”, a mai transmis Marinel Henteș.
Cifrele șomajului
Ce înseamnă în cifre piața muncii din Arad? Potrivit ultimei raportări publicate de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, în luna martie județul Arad avea un stoc total de 2.623 de șomeri dintre care 1.332 sunt femei, ceea ce înseamnă o rată a șomajului de 1,3%. De partea cealaltă, 134.240 de persoane figurează ca fiind salariați, cea mai mare parte – 68.891 de persoane în sectorul serviciilor. Urmează alte 61.225 de persoane care muncesc în industrie și construcții și 4.124 în agricultură, silvicultură și pescuit.
Revenind la numărul de șomeri din Arad, în municipiu figurează ca persoane în căutarea unui loc de muncă doar 342 de persoane, 210 dintre acestea fiind femei. Asta în condițiile în care, săptămână de săptămână, numărul posturilor anunțate ca fiind vacante de către angajatori este de aproximativ 1.500. Comparând aceste cifre, Aradul are un șomaj aproape de zero, forța de muncă disponibilă fiind „înghițită” de nevoile companiilor. Totuși, cifrele sunt doar o reprezentare statistică a realității din teren: arădenii calificați au plecat către centre economice mai puternice, unde salariile sunt mult mai mari, iar forța de muncă cu pregătire precară sau medie a ales Occidentul.
La nivel național, numărul şomerilor la finele lunii martie se prezintă astfel: 66.187 şomeri provin din mediul urban şi 164.101 şomeri provin din mediul rural. Cei mai mulţi şomeri aveau între 40 – 49 de ani (58.567), urmaţi de cei cu vârstă între 50 și 55 ani (46.975), la polul opus aflându-se persoanele între 25 – 29 de ani (15.388).
Reforma resursei umane
Mihaela Breaz, președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România – Filiala Arad, a punctat:
„Alternativa ar fi importul forței de muncă, dar în funcție de domeniu se poate merge și pe automatizarea și digitalizarea proceselor cu aplicații dedicate care să înlocuiască forța de muncă. Aș merge chiar mai departe și aș susține o reformă totală a resurselor umane la nivel național. Aș implica și administrația locală și centrală: dacă vorbim de digitalizare și debirocratizare la nivel de administrație publică, atunci sunt sigură ca o parte din oamenii angajați la stat ar trebui reinstruiți și absorbiți în mediul privat. Dar câți ar vrea cu adevărat să treacă în privat?”
Trimite articolul
XIn Arad un zilier castiga aproape dublu fata de un muncitor din fabricile Aradene. Pe langa aceasta, statul it mai ia 43% din venit.
Cauta firmele din Arad sclavi pe plantatie ?
De ce nu incerca sa ofere salarii egale cu cele din orasele mentionate in articol , respectiv Cluj sau Timisoara ? ca ma gandesc
ca pretul produselor finite nu sunt mai mici ca cele din cele doua orase , pe considerentulca sunt , made in Arad !
dar nu ! ei sunt obisnuiti sa plateasca niste salarii mizere la niste cerinte occidentale
-
Ei,patronii astia kkcioshi, au fost invatati sa fie mereu aroganti cu angajatii,sa le dea salarii cat mai mici aducandu-le aminte totodata ca ” ASTEAPTA 100 DE CANDIDATI LA POARTA,SA VA OCUPE LOCUL” ! Na,acum sa ia dintr-aia 100 care asteapta la poarta..sau sa lucreze ei,sa puna osul,poate le mai zboara arogantele alea ieftine!
Firmele intermediare nu fac altceva decât trafic de migranți mascați .Vin și de aicea fug in alte tari.Forța de munca venită este necalificata și fără perspectiva.
Oriunde mergi…. experiență aveți?
Înseamnă că pakistanezi și restul au o experiență vastă
După ce în sfârșit reușești să intri….700 C.V-400 interviuri-800 chestionare ajungi Isaura pe salar de 2 lei
Bineînțeles dacă ai o relație eviți totul și ajungi șef în 2-3 luni
-
ai fost tu la 400 de interviuri?
-
nu neaparat experienta, spune-le ca ai obligatii, 2-3 prunci de crescut, rate la banca.
Ai obligatii, inseamna ca esti motivat, si nu vei pleca dupa o saptamana
Nu stiu ce sa zic, mi se pare lipsa de interes si comoditate maxima din partea reprezentantilor mediului de afaceri si a firmelor de recrutare. Daca au nevoie asa arzatoare de muncitori, de ce nu ies pana la poarta ca asteapta 100 de persoane acolo. Aaaaa, nu asteapta? Este statia de autobuz? Ahaaaa, credeam ca stau la rand sa se angajeze, asa ne-ati spus ani de zile… No, aduceti pakistanezi ca sunt ai naibii de harnici si de pregatiti. hahahahaah
-
In loc de aia 100 la poarta se rostogolesc acuma tufe din alea ca in westernuri:))))))
Seamănă ce au cultivat ani de zile! Un om o data ce a plecat de câțiva ani nu mai revine sau revine extrem de greu. După ani de zile, in noul loc denumit “acasa” probabil și-a făcut o familie, prieteni, rate pentru o locuința, etc! Nu se poate pur și simplu urca in tren sa vina acasa de dragul Aradului pentru ca 30 de ani voi ați dormit! Dintr-un oraș înfloritor Aradul a ajuns la bine de Zalău, Drobeta Turnu Severin, Satu Mare … . Păcat!
Firmele țepoase cele care nu iau în considerare nici o condiție vătămătoare, nici orele de noapte,nici orele suplimentare ce ajung la 240 ,cu complicitatea celor care au atribuție de verificare a acestor aspecte,căuta fraieri pt salariul minim pe economie,fără sporuri pt condițiile de mai sus.Dacă condițiile de munca din privat le ar avea cei de la stat și ar da sporuri de 1000%
nu mai sunt lucratori **pt minim pe economie**
E si normal !! In Arad sunt cele mai mici salarii din toata zona !!! Autoritatile p… ne fac de rahat . Doar peste Carpati au salarii mai mici !!
principala cauza e legislatia romaneasca la ani lumina de cea europeana culmea muncitori adusi din tari sarace sunt platiti mai bine ca romanii…atunci ce faci?pleci!
Lingăii sunt vinovați. In primul rand HR, in al 2-lea rand managerii de departamente.
Poate ar fi momentul sa inteleaga ca salariul minim sau chiar cel de 2000 net nu mai reprezinta un interes pentru nimeni,nu mai are omul motivate sa munceasca.Daca e norocos sa stea in afara orasului,prefera sa-si tina gaini, decat sa se trezeasca la 4 pentru mizeria asta de salar..
Acum sunt in concediu in sri lanka, toti de aici vor sa ajunga in romania, dupa care sa fuga in italia. Nu mai bine platesc firmele alea un salar decent si conditii umane de munca? Se tot vaita dar tot la salar de 300 de euro vor sa muncesti. Nu am nimic cu faptul ca vin muncitori straini in tara si eu la randul meu sunt emigrant , dar macar am salaru la fel ca si englezu, poate chiar mai mare.
Asa ca dragi doritori de sclavi, platiti decent si nu o sa mai aveti probleme cu recrutarea fortei de munca .
Nu mai este somaj pt. ca nu mai are cine sa se angajeze. De ce la aceeasi firma intr-o poarte a Europei ai salariu decent si la Arad ai minim pe economie (in Romania)? A fost foarte bine cand am inchis industria si erau 200 la poarta sa se angajeze. Daca la romani le dati minim pe economie, aia cum o sa traiasca (platind si chirie si comision firmei de HR)? A, o sa platiti voi cazarea (vezi cazul ARI cu indienii). Pai deja nu e corect. Inseamna ca acelora le dati din start venituri mai mari decat autohtonilor. Iar cei care acceptam treaba asta, avem partea noastra de vina. Nu tata, strainul trebuie sa vorbeasca romaneste, sau sa-si plateasca traducator. In Germania, Franta, UK nimeni nu vorbeste cu tine alta limba, decat cea a locului.
Somajul e mic in oras, dar peste 90 % dintre angajati lucreaza pe salarii infime prin fabrici. In afara de IT, functii de conducere sau agenti ce vand produse dubioase pe comisioane babane salariile sunt sub orice critica in Arad. E saracie in Arad! Daca lasi un scaun prapadit la usa blocului dispare in secunda 2. Foamea e mare!
In Arad si nu numai, exista intre companiile angajatoare acele intelegeri de tip “no-poach” ce controleaza ofertele salariale la un nivel cu mult subevaluat, facand practic imposibila orice tendinta de cresteri salariale competitive pe piata locala. Insa odata cu emigrarea masiva a fortei de munca in Occident, bazinul de resurse umane locale s-a diminuat drastic, chiar si aici in vestul tarii (unde de regula erau conditii mult mai bune decat in zonele de nord, nord-est si est). Doar cei doi ani de pandemie au mai stopat exodul masiv al romanilor peste hotare si oarecum au inclinat balanta in favoarea angajatorului, insa de-acum reincepe mult mai sever criza fortei de munca, odata cu pregatirea multora dintre noi (printre care si eu) a plecarii din tara in cautarea unui loc de munca platit decent, pentru o viata linistita, impreuna cu intreaga familie. Da, stimati guvernanti si angajatori: de-acum, cei care am mai ramas, vom pleca impreuna cu familiile noastre asa cum si cei din strainatate, plecati mai de demult, si-au adus familiile acolo!
Arada-va focu`, cunosc doi muncitori asiatici, radeau de romani, mi-au spus ca ei castiga cam 5000 de lei si romanii in aceeasi fabrica lucreaza pe 2500 !!! Plus ca aveau si chiria platita tot de companie. Daca romanii nu vor sa lucreze pe bani putini, mai bine aduceti muncitori din jungla, chiar daca iesiti mai scump cu ei..ce gunoaie.
-
Plus ca mai trebuie sa si lucrezi mai mult ca el nu intelege romaneste cand ii explici si mai bine te lasi pagubas sant niste putori mai mari ca ai nostrii.Aduceti oameni peste noi ca noi sa plecam este o tehnica din vechime(cal troian) de a ne marginaliza si lua tara mai tarziu.
pentru aia exista bani si pentru romani nu exista….cum de?? ce HR ca numai inapti si inculti avem pe posturile de hr (hate research mai degraba)
Stimata redactie,
Ieri am scris un comentariu pe care nu mi l-ati publicat! Voi presupune ca a fost o problema de conexiune ori la dumneavoastra, ori la mine, nicidecum ca mi-ati fi cenzurat comentariul initial!
Voi incerca sa reproduc ceea ce am scris ieri, dar dupa cum se stie, originalul este tot timpul mai bun decat replica.
Prima chestiune ar fi: daca angajatorii se plang ca nu mai gasesc muncitori romani si ca trebuie sa aduca muncitori din alte tari. Atunci de ce nu cresc salariile a.i. costul total cu un muncitor roman sa se ridice la acelasi nivel cu al unui muncitor marocan?
A doua problema ar fi ca angajatorii ar trebui sa constientizeze ca oamenii merg la lucru pentru salar! Oamenii nu merg la lucru doar ca sa-si asigure supravietuirea, ci si ca sa-si poate indeplini anumite dorinte (un concediu, o haina, o masina, etc.)! Pana cand HR-ul si conducerea nu vor constientiza aceste lucruri articole de genul vor continua sa apara!
Apropo, acum vreo 3-4 luni ati scris un articol in care atrageati atentia ca doar unul din 3 tineri care pleaca la studii in alte orase/tari se intorc inapoi in Arad. Articolul respectiv merge mana in mana cu acest articol.
Sanatate!
Am lucrat si eu in arad si am stat cu chierie si e greu ma mai ajuta Mama de acasa cu bani alfel ce salari sunt in fabrici zale
Nu am nimic cu nimeni dar e foarte grea viata in lumea asta poate o sa traim si noi bina in viata.
O zi buna si sper sa fi mai bine.