De această dată, vandalii au ales să rupă crucea și elementul decorativ de pe unul dintre monumentele dedicate eroilor Revoluției din 1989 (cartea eroilor amplasată pe spațiul verde din fața Primăriei, de lângă Kilometrul 0), monument inaugurat pe 25 octombrie 2016. Cât a rămas monumentul intact? Nu a apucat să prindă nici măcar un an de zile!
Un fenomen dubios?
Un vandalism pe care îl putem încadra clar într-un fenomen despre care am tot scris. Cel al furturilor de metale. Pentru a vă împrospăta memoria, vă propunem o scurtă recapitulare a actelor de vandalism care au atras după sine distrugerea mai multor monumente importante din Arad sau chiar dispariţia lor. Toate aceste acte au la bază „metalele prețioase”, care sunt cel mai probabil comercializate apoi pentru sume de nimic. Vorbim, aici, în special de bronz și cupru.
Bronzul și cuprul, furat de pe monumente
Vom începe cu cununa de lauri, din bronz, care a dispărut din mâna personajului central al Statuii Libertății din Parcul Reconcilierii în anul 2011. În acest caz (singurul de altfel), cununa a fost înlocuită de către UDMR, filiala Arad. Cel care a furat cununa și a comercializat-o la un centru de reciclare de pe raza municipiului este un tânăr de 17 ani care a fost prins după trei luni de zile.
Continuăm cu bustul, tot din bronz, a lui Ioan Rusu Șirianu, care a dispărut în ianuarie 2014, de pe Aleea Personalităților, de lângă Palatul Cultural. Monumentul istoric, care avea 80 de kilograme, a fost reevaluat la suma deloc de neglijat: 280.000 lei. Nu a mai fost recuperat. A furat apoi placa comemorativă, tot din bronz, dedicată țărănistului Corneliu Coposu, din fața Lacului Pădurice, dar și placa comemorativă, din bronz, care a fost amplasată pe fațada clădirii unde a locuit Ștefan Cicio Pop, care și ele au dispărut subit. Tot în acest an, în luna iunie, vă anunțam că elementele de bronz montate pe crucile din cimitirele Eternitatea și Pomenirea au început să fie rupte bucată cu bucată. Arădenii au fost foarte revoltați atunci, pe bună dreptate, iar Gospodărirea Comunală Arad a fost obligată să sporească paza în cimitire, pentru a lupta cu flagelul.
Cuprul furat de pe Galeria Alfa
Continuăm cu povestea actelor de vandalism, în scop bănesc, cu Galeria de Artă Alfa, situată pe Bulevardul Revoluției. În data de 15 iunie, vă anunțam că hoții au găsit elemente de cupru amplasate pe fațada clădirii, pe care le-au sustras desigur în vederea valorificării metalului. Decorațiunile din cupru ce au dispărut au fost amplasate acolo în anul 1965, când Galeria de Artă Alfa și-a deschis ușile.
În loc de concluzie
Prea multe cuvinte nu ar mai fi de spus. Cert este că avem în Arad o „gașcă” sau poate mai multe care acționează pentru a valorifica tot ce se poate valorifica. Cu o singură excepţie, din păcate, niciuna din situațiile prezentate mai sus nu a avut parte de atenția cuvenită pentru ca situaţia să se îndrepte şi lucrurile să nu se mai repete. Au rămas așa, în voia sorții.
Ce este de făcut? Am afirmat de nenumărate ori că orașul nostru este murdar, plin de oameni dubioși, veniți din toate colțurile țării. Cei care ar trebui să ne protejeze, să patruleze, să îi ia la întrebări pe cei care distrug, beau alcool, trag aurolac, se plimbă cu plozii pe Bulevardul Revoluției la cerşit, ori distrug tot ce le iese în cale, nu sunt de găsit. Cine ar trebui să îi apere pe arădeni de vandali dacă oamenii legii şi autorităţile nu o fac?
[related-post post_id=”1720291″]
[related-post post_id=”1375718″]
[related-post post_id=”1844681″]
[related-post post_id=”1844010″]
[related-post post_id=”1850722″]
[related-post post_id=”1849553″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!