ARAD. Numărul cazurilor de tuberculoză (TBC) este în creştere în judeţul nostru, iar această situaţie este susţinută de cifrele puse la dispoziţie de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Arad. Potrivit acesteia, anul trecut s-au înregistrat nu mai puţin de 415 cazuri de TBC, din care 331 au fost cazuri noi şi 84 recidive. În procente, vorbim de o creştere cu aproximativ 6% a numărului de cazuri de TBC, faţă de 2013 – când au fost raportate 392 de cazuri, din care 313 cazuri noi şi 79 recidive.
„Suntem pe locul 9 la nivel naţional în ceea ce priveşte incidenţa TBC-ului şi pe locul 5 în ceea ce priveşte cazurile care recidivează. Aşa că se impunea ridicarea unui nou spital TBC” – a puncat în cadrul şedinţei CJ de ieri, Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad. El a răspuns în acest fel unor declaraţii politice care vorbeau despre inutilitatea unui spital nou pentru secţia TBC.
Dar cifrele privind creşterea numărului de cazuri de tuberculoză în Arad nu sunt singurele argumente care susţin ridicarea noului spital. Dr. Adrian Wiener, director medical al Spitalului Judeţean Arad, detaliază: „Din păcate condiţiile hoteliere improprii în care se desfăşoară actul medical aduc un mare minus în lupta continuă a medicilor pneumologi pentru scăderea incidenţei. Însăşi locaţia actuală a compartimentelor de tuberculoză – strada Mihai Eminescu -, aflată în plin centrul oraşului, nu este una potrivită din punct de vedere epidemiologic.”
La ora actuală, secţiile de pneumoftiziologie I şi II din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad funcţionează într-o locaţie improprie, în chirie, pe strada Mihai Eminescu. E vorba de clădirea de la numărul 46, care a fost retrocedată proprietarului – Arhiepiscopia Ortodoxă a Aradului -, spitalul plătind lunar o chirie de aproximtaiv 13.000 de lei. Spaţiul este degradat şi, în afară de igienizare, nu permite, din punct de vedere legal, niciun fel de reabilitare sau reamenajare. De asemenea, acest spaţiu este impropriu pentru funcţionarea unui ambulator de pneumologie autorizabil de către DSP.
„Lipsa spaţiului adecvat determină desfăşurarea activităţii medicale în domeniul pneumoftiziologiei în trei locaţii: clădirea de pe strada Mihai Eminescu din municipiu – cu secţiile Pneumologie I şi II şi compartimentele adiacente TBC), Dispensarul TBC de pe Calea Victoriei şi secţia de Pneumoftiziologie III din localitatea Gurahonţ. Având în vedere toate aceste aspecte, investiţia pentru noua locaţie a secţiilor de pneumoftiziologie este cum nu se poate mai oportună, rezolvând deficienţele care se perpetuează de multă vreme” – conchide dr. Adrian Wiener.
Investiţia
Noul spital TBC se află la marginea cartierului Grădişte, pe strada Stephan Ludwig Roth, în intravilanul municipiului Arad, dar în afara localităţii propriu-zise. Investiția se ridică la aproximativ 15 milioane de lei, banii fiind asiguraţi de Consiliul Judeţean. Imobilul – care are termen de finalizare data de 15 aprilie 2015 – va avea 112 paturi, dintre care 50 pentru pneumologie și 62 pentru ftiziologie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!