ARAD. Organizația Salvați Copiii România a dat publicității cifrele mortalității infantile pentru zona de vest a țării, care cuprinde județele Arad, Timiș, Caraș-Severin și Hunedoara.Rata medie a mortalității infantile este, în regiunea Vest, mai mică decât media pe țară – 4,7 la mia de copii născuți vii, față de 5,2, potrivit datelor definitive oferite de Institutul Naţional de Statistică-INS.
Județul Arad ocupă locul doi în topul regiunii, cu o rată a mortalității infantile de 4,9 la mie. Primul loc este ocupat de județul Hunedoara cu o rată de 6,6 la mie, iar locul al treilea revine județului Timiș cu o rată a mortalități infantile de 4 la mie. Cel mai bine stă județul Caraș-Severin, unde se înregistrează doar o incidență de doar 3,4 la mia de copii născuți vii.
“Principala cauză a mortalității infantile este prematuritatea, care înregistrează o creștere semnificativă în aproape toate țările lumii. Copiii prematuri au mari șanse de supraviețuire și recuperare, dacă maternitatea în care se nasc are la dispoziție aparatură medicală adecvată unei intervenții rapide. Din anul 2010, Salvaţi Copiii România a ajuns până acum în regiunea Vest a țării cu 102 echipamente necesare supravieţuirii nou-născuţilor, în valoare de 842.724 euro, la maternitățile din Arad, Reșița, Oravița, Modova Nouă, Caransebeș, Petrosani, Hațeg, Hunedoara, Deva și Timiș”, se arată în raportul organizației.
La nivel național
Dintre cei 193.191 de copii născuți în 2021, 1.014 nu au supraviețuit până la un an, în multe dintre cazuri fiind vorba despre cauze care ar fi putut fi prevenite sau tratate, asta însemnând monitorizare a sarcinii, acces la servicii medicale de calitate pentru mamă și nou-născut și dotarea maternităților și secțiilor de neonatologie cu aparatură medicală cât mai performantă, care să permită diagnosticarea rapidă și instituirea unui tratament medical cât mai potrivit.
Potrivit datelor finale ale INS, în anul 2021, rata mortalității infantile a arătat discrepanțele majore dintre județele țării.
Astfel, primele cinci poziții în top sunt ocupate de: Tulcea (o rată a mortalității infantile de 11,1 la mia de copii născuți vii), Sălaj (8,9 la mie), Neamț (8,2 la mie), Călărași (7,6 la mie), Mureș (7,1 la mia ce copii născuți vii). Prin comparație, în București, unde sunt cele mai multe maternități de gradul 3, rata mortalității infantile a fost de 2,3 la mia de copii născuți vii, sub media națională de 5,2 la mia de copii născuți vii. Județele unde s-au înregistrat cele mai mici rate ale mortalității infantile, în 2021, sunt Teleorman – 2,4 la mia de copii născuți vii și Vâlcea, cu o rată a mortalității infantile de 3,1 la mie.
La nivel UE
Potrivit datelor centralizate la nivelul Uniunii Europene pentru anul 2021, România se află pe locul 2 în UE la capitolul mortalitate infantilă, arată o statistică Eurostat. Astfel, în 2021 Bulgaria a avut o rată a mortalităţii infantile de 5,6 la mia de copii născuţi vii, urmată de România, cu o rată de 5,2 la mie şi Slovacia, unde rata mortalităţii infantile a fost de 4,9 la mia de copii născuţi vii. La polul opus, cea mai mica rată a mortalităţii infantile este înregistrată în Suedia, Finlanda şi Slovenia, cu 1,8 la mia de copii născuţi vii.
3,5% pentru spitale
“Pentru că viața unor copii care se luptă să trăiască depinde de investiția pe care o facem în maternități și programe integrate pentru susținerea sănătății mamei și copiilor, Salvați Copiii lansează un apel pentru redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit către o cauză vitală: dotarea cu echipamente performante a maternităţilor (secţii de Neonatologie, Terapie Intensivă Neonatală, Obstetrică-Ginecologie) și a spitalelor și secțiilor de pediatrie. Toți cei care doresc să se implice pot trimite formularul de redirecţionare a 3,5% din impozitul pe venit către administrația financiară de care aparțin cu domiciliul, termen limită – 25 mai 2023. Formularul precompletat cu datele organizației se poate descărca de pe www.salvaticopiii.ro/redirectioneaza”, transmite Organizația Salvați Copiii România.
Trimite articolul
XCitez ce a spus o doctorita de la matern cand a murit un nou nascut in spital: “Na lasa, ca o sa faca altul…” – Cu asa medici la ce va asteptati?
Cionca, 7 Spitale, 7 spitale, 7 spitale ….halatul, halatul, cat e halatul? Cand esti prost de mic cand esti mare numa te joci da sa mai ajungi si intr-o functie. Nota de plata chelner!