ARAD. Estimările autorităţilor privind numărul de beneficiari de şomaj tehnic la final de an se dovedesc departe de realitate. La începutul lunii noiembrie, conducerea Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Arad declara că este posibil să avem chiar 50.000 de angajaţi trimişi în şomaj tehnic în luna decembrie. Estimarea s-a bazat pe ce s-a întâmplat anul trecut, primul an al pandemiei, dar şi pe măsurile de protecţie acordate de stat, care ar fi urmat să încurajeze companiile să îşi păstreze angajaţii cu ajutorul banilor de la Guvern. În realitate, foarte puţine companii şi-au trimis oamenii acasă, iar şomajul tehnic este mai redus chiar şi decât în luna octombrie, prima în care s-a acordat sprijin de la stat.
Estimări date peste cap
Conform datelor puse la dispoziţia Jurnal Arădean şi www.aradon.ro de către conducerea AJOFM Arad, dacă în octombrie au intrat în şomaj tehnic circa 600 de angajaţi, în noiembrie au fost înregistraţi doar 289 de salariaţi în această situaţie, de la 37 de agenţi economici. În decembrie, numărul celor aflaţi în şomaj tehnic a crescut la 352, provenind din 79 de societăţi comerciale sau companii.
“Este departe de ce aşteptam, dar asta confirmă ceea ce am observat în ultimele două luni, şi anume o redresare a economiei. Faptul că şi numărul locurilor de muncă vacante este tot mai mare, arată că agenţii economici şi-au revenit foarte bine după criza sanitară şi economică ce a urmat. Estimările noastre se bazau pe faptul că anul trecut, în vârful pandemiei, am avut zeci de mii de angajaţi în şomaj tehnic. În plus, spre deosebire de anul trecut, acum indemnizaţia este acordată şi în cazul suspendării parţiale a activităţii agenţilor economici, nu neapărat totale, iar asta ne-a făcut să credem că va încuraja companiile să apeleze la pachetul de măsuri de sprijin acordat de Guvern”, a explicat directorul AJOFM Arad, Marinel Henteş.
Autorităţile se aştepau ca 3.000 de agenţi economici să depună dosare în luna decembrie pentru plata indemnizaţiei aferente lunii noiembrie.
Câţi bani se acordă
Şomajul tehnic plătit de stat în contextul pandemiei a fost reintrodus în octombrie, acordarea indemnizaţiei fiind reglementată de Ordonanţa nr. 111 din 2021. Companiile care îşi suspendă total sau parţial activitatea pot cere pentru angajaţii trimişi în şomaj tehnic plata unei indemnizaţii în cuantum de 75% din salariul brut, din care se reţin contribuţiile obişnuite către stat. Astfel, angajaţii forţaţi să stea acasă primesc diferenţa, care poate fi de circa 1300 lei net în cazul unui angajat în construcţii cu salariul de 3.000 lei brut.
Ce spune legea
Se acordă bani pentru perioada întreruperii temporare a activităţii, total sau parţial, “în contextul creşterii incidenţei răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2 şi al măsurilor pentru diminuarea impactului tipului de risc prevăzute de hotărârile Guvernului pentru prelungirea stării de alertă pe teritoriul României”. De asemenea, beneficiari sunt şi salariaţii angajatorilor a căror activitate a fost suspendată ca urmare a anchetei epidemiologice, cu excepţia salariaţilor aflaţi în concediu medical şi care primesc indemnizaţia de asigurări sociale aferentă.
În situația în care un angajat are încheiate mai multe contracte individuale de muncă și cel puţin un contract este activ, din care obţine venituri la nivelul indemnizaţiei, acesta nu va putea beneficia de indemnizaţia de şomaj tehnic. În schimb, dacă toate contractele sunt suspendate, angajatul beneficiază de indemnizaţia aferentă contractului individual de muncă cu drepturile salariale cele mai avantajoase.
Mai multe locuri de muncă
Revenirea pieţei forţei de muncă la nivelul de dinainte de pandemie este confirmată şi de ultimele date ale AJOFM Arad. În prezent sunt disponibile 1.205 locuri de muncă vacante la 223 de agenţi economici din judeţ, faţă de 1.053 la începutul lunii decembrie, când făceau angajări 210 agenţi economici. Oferta este chiar mai bogată decât în decembrie 2019, când nici nu se vorbea de SARS-CoV-2. Acum doi ani erau disponibile circa 850 posturi, iar anul trecut pe vremea asta doar 800.
Trimite articolul
XSi eu am avut somaj tehnic aprilie si mai 2020 si dupaia spuneu uni ca se va inchide in decembrie si vom avea iar somaj tehnic si am predat chiria si am venit in valea jiului si acum regret, mas mai fi angajat dar din cauza stresului plus ca am pierdut locul de la coficab.