ARAD. Proiect de cercetare ambițios în care Aradul este partener. Testări, analize și interpretări făcute cu ajutorul inteligenței artificiale, toate corelate la nivel mondial, pentru a avea un studiu global privind pandemia. O cercetare mondială cu impact în viitorul sistemului sanitar din întreaga lume.
Proiectul de cercetare a fost prezentat în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Instituţia Prefectului Judeţului Arad de către prefectul Gheorghe Stoian, europarlamentarul Gheorghe Falcă şi directorul DSP Arad, dr. Horea Timiş.
„Cercetarea presupune că un număr de 7.000 de arădeni vor fi testați, prin procedura de testare colectivă denumită «pooling», în cadrul unui proiect al cărui rezultate vor fi integrate unei cercetări internaționale, implementat de Direcția de Sănătate Publică a Județului Arad, în parteneriat cu Universitatea de Vest „Vasile Goldiș”, Cetatea Voluntarilor, alți parteneri internaționali, precum și cu sprijinul europarlamentarului arădean Gheorghe Falcă. Aradul devine, astfel, partener al X-Prize Pandemic Alliance, rezultatele cercetării urmând să fie corelate cu cele provenite din toate celelalte zone ale lumii unde sunt realizate studii similare”, a explicat dr. Horea Timiș, directorul DSP Arad.
Proiectele derulate prin „X-Prize Pandemic Alliance” sunt susținute de companii precum Google. Cu ajutorul inteligenței artificiale vor fi create predicții de mare precizie cu privire la riscul de infecție cu virusul SARS-CoV-2. „Procedura de testare se va face în baza unor algoritmi matematici iar persoanele testate vor proveni din categorii sociale de risc (șoferi, distribuitori etc). Metoda de testare presupune un test pe o grupă de 5 pacienți ale căror probe vor fi contaminate între ele.
Cum a ajuns Aradul, însă în atenția celor de la Google și parte în proiectul de cercetare? Legătura a fost Dan Popovici, originar din Arad, care lucrează momentan ca inginer software la Google. Directorul DSP Arad, Horea Timș a subliniat că ține în permanență legătura cu Popovici: „El a fost practic primul contact și a spus să facem ceva pentru Arad. Acesta a fost începutul. Apoi ne-am apucat să scriem proiectul. Am scris un proiect de finanțare și astfel DSP Arad a devenit partener XPrize Pandemic Alliance. Avem un contract semnat. Am început să colaborăm în cadrul proiectului cu specialiști de la Google, lucrăm cu cei de la Mila Montreal și Hands Global pentru detectarea rapidă a cazurilor de COVID-19”.
Aradul, pionier în „pooling”
Trebuie precizat că DSP Arad, prin toți angajații din laborator, alături de Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” Arad și voluntari arădeni, au făcut deja testări de tip „pooling”, deși în România nu există o legislație aplicată. Ce înseamnă testarea „pooling”? Dr. Timiș a explicat cum se practică acest sistem de testare și ce beneficii poate aduce: „Dacă avem o mie de persoane posibil pozitive, noi până acum, pe banii statului, am folosit 1000 de teste. La Arad însă, încă din perioada pandemiei, să facem pooling. Nu avem o metodologie, ne-am creat propria noastră metodologie cu experții de la Universitatea de Vest Vasile Goldiș și de la laboratorul DSP. Practic, am testat capacitatea aparatului de sensibilitate la ARN-ul viral și am luat de la un pacient care era cel mai slab pozitiv și l-am tot diluat până când aparatul l-a văzut negativ. Apoi am făcut grupuri de 5 pacienți care fiecare dintre ei ar fi necesitat câte un test. În pandemie am făcut să crească capacitatea de testare, am luat 5 probe, le-am contaminat între ele și am făcut un singur test. Asta înseamnă că, dacă 5 oameni cu testele contaminate între ele au avut un rezultat negativ, cu siguranță toți cei 5 au ieșit negativ. Cu resurse minime am început să facem foarte multe teste. Din păcate, nu avem legislație, dar noi am acționat într-un spirit de cercetare și am mers înainte”.
Teste pe metodologie
Horea Timiș a ținut să precizeze că testarea de tip pooling a fost suplimentară celei reglementare de metodologia INSP. În testarea clasică – 1 pacient – 1 test, sunt incluse toate acele categorii reglementate de Institutul Național de Sănătate Publică, de la bolnavii cronici, la cei aduși în spitale cu ambulanețele etc.
Trimite articolul
XTzuca-iar tata de frumosi…ma simt incarcat de mandrie civica de aradean uitandu-ma la ei
-
Pot sa fac un pisu mare pe doi dintre papagali?
-
Eu aș face un Kaka mare pe toți trei
-
Testarea tip pooling se aplica de doua luni in Bihor si Alba. Deci, Aradul nu este primul judet. Mai mult, metoda descrisa in articol este o idiotenie.
Aceasta metoda presupune recoltarea de probe individuale de la un grup de persoane (de exemplu, toti calatorii care se intorc in tara in acelasi autoturism sau membrii unei familii de cinci persoane care calatoresc impreuna) si analiza unei singure probe, compusa din “amestecarea” probelor de la tot grupul.
Daca un astfel de test este pozitiv, ulterior se analizeaza individual testele recoltate de la fiecare membru al grupului, iar, intre timp, membrii grupului raman in carantina institutionalizata.
Nimic nou sub soare, Stoian si Falca sunt neschimbati, intelectuali asimptomatici
M-ai bine a-ti asfalta si v-ati ocupa de alte probleme nu de un virus inexistent..dar stai..de ce sa nu bagam bani in buzunar peste noapte? lasa ca-i bine asa..Dav-as sub nas sa va dau ceva frumos.
Este foarte bine. Sa se imparta cei 100.000 la partid si vin niste membri de partid sa li se faca analiza de buna voie.
Cele trei grețuri , scuze grații. Au vomiturile astea posibilitatea unor manevre minunate de-a fura legal că-i implicat și gunoiul europarvenit
Eu aș face un Kaka mare pe toți trei