Judeţul e îngropat sub zăpadă iar veştile privind viitorul imediat nu sună defel bine: codul galben va rămâne, se pare, valabil până miercuri seara, temperaturile vor coborî şi mai mult, iar de luni după-masa ninsoarea îşi va intra, din nou, în drepturi. Până atunci, doar arădenii mai curajoşi au ieşit din case. Cei care au ales să circule cu maşinile au avut nevoie de sprijinul fizic al vecinilor sau binevoitorilor de pe stradă pentru a nu rămâne blocaţi în nămeţii de zăpadă de la marginea şoselelor şi nu numai, de parcat era imposibil, pentru că locurile de parcare au fost înlocuite de piramide de zăpadă, iar viteza de deplasare a vehiculelor pe şosele nu a depăşit 30 de km/h.
Cea mai mare provocare a fost circulaţia prin cartiere. Dumunică, la amiază, însă, arterele principale din oraş nu mai aveau urma de zăpadă. De parcat, este, însă, în continuare, imposibil, datorită zăpezii adunate pe margine.
Judeţul a dus-o la fel de prost în aceste trei zile de iarnă veritabilă, deşi mai marii judeţului ne-au asigurat că nu au fost drumuri blocate, ci doar câteva localităţi în care s-a ajuns extrem de greu (cel mai greu accesibile au fost Cuveşdia şi Bruznic). Totuşi, au fost şoferi care au fost sfătuiţi, de pildă, să nu aleagă drumul de la Vârfurile spre ieşirea din judeţ, pentru că acesta nu va duce niciunde. Cel mai mare strat de zăpadă s-a înregistrat la Moneasa, peste 70 de centimetri!
Duminică, patru trenuri au fost anulate în judeţ tot din cauza condiţiilor meteo. Cu toate acestea, într-un Arad înghiţit de zăpadă, doar un deces asociat frigului, provocat cel mai probabil de trecerea de la cald la frig şi a unei inimi slabite a fost consemnat şi nici un grav accident de circulaţie. O maşină a ajuns, totuşi, sâmbătă în Mureş şi din cauza gheţii.
Potrivit vicepreşedintelui CJA, duminică de dimineaţă, când ninsoarea s-a oprit pe raza judeţului Arad, nu erau drumuri blocate sau localităţi izolate, însă se circula încă în condiţii de iarnă (cu cel mult 40 km/h).
„În judeţul Arad se circulă cu dificultate, în condiţii de iarnă, dar nu sunt probleme majore. S-a intervenit încă de vineri dimineaţa cu utilajele de deszăpezire pe drumurile judeţene şi pe cele din centrul comunelor, acolo unde administraţia locală nu a putut face faţă. Utilajele au ajuns sâmbătă chiar şi în zonele dificile din judeţ, unde au existat probleme, mai exact în localitățile Cuvesdia (Şistarovăţ) şi Bruznic (comuna Ususău)”, a precizat duminică Cristian Drăgan, vicepreşedinte CJA.
Pe raza judeţului, s-a acţionat continuu cu 27 de utilaje pe cei 850 de km de drum. Şi a fost ceva de muncă, căci potrivit vicelui Drăgan, grosimea stratului de zăpadă „a atins şi peste 70 de centimetri, în special în zona de nord a judeţului”. Întreg personalul operativ este prezent la intervenţii, mai susţine Drăgan, care contabiliza la momentul declaraţiilor 35 de ore fără somn.
Cum vremea nu se anunţă bună, iar ninsoarea se va porni se pare, din nou, luni după-masa, administraţia judeţeană a dispus suplimentarea cantităţilor de material antiderapant.
Cer mai multe ambulanţe
Nu doar CJA a cerut suplimentare, ci şi Prefectura Arad. Aceasta a solicitat sâmbătă Serviciului Judeţean de Ambulanță suplimentarea personalului de serviciu și a numărului de autospeciale, în ultimele ore numărul socilitărilor crescând ușor. „Ambulanţele ajung destul de greu la solicitările pe care le au atât în municipiu, cât şi în judeţ, din cauza stratului mare de zăpadă. Suplimentarea ambulanţelor are rol de a scurta timpii de sosire la cazuri”, a declarat Călin Bibarţ.
Reprezentanții Serviciului Județean de Ambulanță Arad afirmă că în mod obișnuit lucrează cu 15 mașini dar că au mai adus o echipă pentru a opera pe o altă mașină disponibilă.
În ultimele 24 de ore, la Ambulanţa, au fost înregistrate aproximativ 130 de intervenții, cu zece la sută mai multe faţă de zilele obișnuite.
Fără TIR-uri în oraş
În municipiu s-a intervenit conform priorităţilor stabilite (pe poduri, pasaje dar şi pe arterele principale şi în intersecţii) cu clorură de calciu, în fiecare zi de la 04:00, dar tot degeaba. Temperaturile foarte scăzute au redus mult eficienţa clorurii, aşa că a fost nevoie de intervenţia constantă a utilajelor dotate cu pluguri de zăpadă. Doar duminică la amiază clorura de calciu a eliberat Bulevardul Revoluţiei şi podurile de zăpadă.
S-a luat chiar şi măsura interzicerii accesului TIR-urilor în municipiu, pentru a evita blocarea şoselelor, însă din cartiere tot a fost aproape imposibil de ieşit fără ajutorul vecinilor.
Probleme şi pe drumurile naţionale
Nici pe drumurile naţionale nu a fost uşor în acese zile. În special în zona localităţilor Vârfurile, Ioneşti, Groşi, Şimand, unde potrivit informaţiilor afişate pe site-ul CNADR, pe anumite porţiuni „este zăpadă afânată de 1 cm”. Se circulă şi acum în condiţii de iarnă pe toate drumurile naţionale (DN7, DN69, DN76, DN79) care traversează Aradul. Au fost scoase pe teren 22 de utilaje de dezăpezire aparţinând CNADR-ului.
Armata, la Lipova
Conform anunţurilor făcute de MAPN, în localitatea Lipova, două detaşamente de militari aparţinând Batalionului 185 Sprijin Logistic au acţionat sâmbătă şi duminică dimineaţa pentru deszăpezirea a două poduri rutiere peste râul Mureş. Intervenţii de acest gen ale angajaţilor din structurile Armatei au avut loc peste tot în ţară în aceste ultime zile de iarnă veritabilă – la mare, la munte, de la nord la sud sau în Capitală.
Citiți principiile noastre de moderare aici!