Un an de zile. Atât a trebuit să muncească cei de la Consiliul Judeţean Arad (CJA) şi de la Centrul Cultural Judeţean Arad (CCJA) pentru a reuşi performanţa de a aduce în judeţul nostru o etapă din cadrul Campionatului Internaţional de Gătit în Aer Liber.
După luni întregi de organizare, după şedinţe îndelungi de lobby purtate de reprezentanţi ai Aradului, până la urmă s-a hotărât: în perioada 30 iunie-1 iulie se va desfăşura, la Expo Arad, „Cupa Aradului în Gastronomie”. Iar vestea a fost primită cu mare bucurie de către reprezentanţii celor două instituţii care se ocupă de organizarea acestei manifestări.
„Este cel mai important eveniment pe care CJA îl organizează în acest an şi unul dintre cele mai mari evenimente pe care CJA l-a organizat vreodată. Aradul va fi inima culinară a Europei pentru două zile”, a exaltat preşedintele CJA, Nicolae Ioţcu, în momentul în care a prezentat evenimentul care se va desfăşura în oraşul nostru.
O asociaţie puternică
În ceea ce priveşte participanţii la această cupă, numele sunt unele sonore printre cunoscătorii artei culinare.
Vor veni reprezentanţi ai asociaţiilor de bucătari din Malta, Rusia, Arabia Saudită, Israel, Finlanda, Cipru, Serbia, Suedia sau Uzbekistan, iar invitatul special al evenimentului va fi Gissur Gudmundsson (Islanda), Preşedintele World Association of Chefs Societies. Această asociaţie se află printre primele trei din lume în ceea ce priveşte numărul de membri. Ana Maria Dragoş, directorul CCJA, a vorbit puţin despre cei care vor veni să gătească în Arad.
„Un şef-bucătar din Arabia Saudită, care va veni la Cupa Aradului, deţine în ţara lui două televiziuni de profil şi organizează concursuri de gătit. Un alt şef-bucătar din Rusia a fost bucătarul lui Vladimir Putin, preşedintele Rusiei, pe vremea primului mandat al acestuia”, a declarat Dragoş.
Programul cupei
În ceea ce priveşte programul Cupei Aradului în Gastronomie, ziua de 30 iunie va fi dedicată „simfoniei ceaunelor”.
„Se va amenaja o zonă delimitată în centrul acţiunii, spaţiu în care se vor amplasa 10 ceaune de capacitate mare. În fiecare ceaun se va găti un preparat specific unei ţări, iar bucătarii vor prezenta în repetate rânduri reţeta pentru public. Peste 2500 de porţii vor fi degustate de publicul-spectator”, ne-a anunţat Ana Maria Dragoş. Tot în 30 iunie se va desfăşura proba preparatelor culinare reci, iar în data de 1 iulie va avea loc proba gătitului în aer liber.
„Cu această ocazie, vom participa şi la stabilirea unui record mondial: în 1 iulie nu mai puţin de 3.000 de porţii de mâncare vor fi gătite şi oferite publicului”, ne-a mai spus Nicolae Ioţcu, preşedintele CJA.
Cursuri gratuite
Marii maeştri ai bucătăriei din întreaga lume, care şi-au anunţat deja prezenţa la Cupa Aradului în Gastronomie, vor lăsa şi multe lucruri bune în urma lor. Organizatorii, respectiv CJA şi CCJA, au reuşit să îi convingă pe şefii-bucătari să ofere cursuri gratuite pentru arădenii dornici să înveţe de la profesionişti.
„Ne-am gândit că vom discuta cu şcolile care au profile gastronomice, cu bucătari ai restaurantelor sau a hotelurilor din judeţul Arad. Dacă aceştia doresc, am găsit bunăvoinţă la maeştrii bucătari care sunt dispuşi să ofere gratuit cursuri de specializare şi perfecţionare”, anunţă directorul CCJA.
Atracţie turistică
Mai-marii judeţului sunt convinşi de faptul că evenimentul culinar care va fi organizat la Arad va reprezenta o atracţie turistică. „Pe lângă locuitorii judeţului, suntem convinşi că la această cupă vor veni şi locuitori ai judeţelor limitrofe, dacă nu chiar şi din alte ţări”, spune Nicolae Ioţcu.
Uzbecii, cu orezul
Şefii-bucătari din Uzbekistan au anunţat încă de pe acum chiar şi ce preparat culinar vor găti la Cupa Aradului în Gastronomie. Aceştia au anunţat că vor aduce o tonă de orez specific ţării lor pe care îl vor găti pentru arădeni.
Citiți principiile noastre de moderare aici!