Puține orașe din România se mai pot mândri cu clădiri istorice care, prin simplul fapt că mai sunt în picioare, încă mai transmit fiorul vremurilor în care erau adevărate simboluri. Aceste clădiri, care sunt adevărate „punți” între vremuri, opresc timpul în loc pentru a reda vizitatorului măcar pentru o clipă măiestria vremurilor de altădată.
Repere istorice din 1812
Orașul nostru este încă plin de istorie, având peste 170 de imobile incluse în lista monumentelor istorice la care putem să adăugăm și zona de ansamblu protejat. Dar peste 90% dintre aceste construcții se află în proprietate privată. Emblemele și punctele de reper ale orașului nostru sunt Teatrul Vechi (construit în 1917), unde a avut loc prima proiecție cinema din România și în care însuși cel mai mare poet al românilor, Mihai Eminescu, a urcat pe scenă ca sufleur alături de trupa Pascali, Preparandia Română (1812), Casa cu Lacăt (1815), Vama Veche (1907), Podul Traian (1902), Colegiul Național Moise Nicoară (1876), Filarmonica de Stat Arad (1902), Turnul de Apă (1896). Mai toate clădirile au peste un secol de existență.
Proiecte de reabilitare
În cadrul proiectului inițiat de Primăria Municipiului Arad intitulat „Reabilitarea Centrului istoric Vechi al municipiului Arad”, două monumente istorice vor fi reabilitate. Preparandia Română este clădirea în care a funcţionat la înfiinţare prima şcoală pentru pregătirea dascălilor pentru şcolile româneşti din Ardeal. A fost cumpărată de muncipalitate în anul 2005 de la proprietar pentru a fi salvată de la degradare. Va găzdui Muzeul Preparandiei, care va fi inaugurat în anul 2012. Podul Traian beneficiază de restaurarea şi reabilitarea suprastructurii metalice, investiția fiind de 13 milioane de euro, precum şi reabilitarea infrastructurii conexe din zona de acces a 12 străzi din zona care cuprinde numeroase imobile de patrimoniu. Cea mai mare investiție în învățământ din România, în valoare de 11 milioane de euro, se intitulează „Reabilitarea clădirii Colegiului Naţional Moise Nicoară”. Lucrarea va fi finalizată în anul 2013.
Proprietarii au plecat din țară
Peste 90 % din imobilele declarate monumente istorice din Arad au fost retrocedate proprietarilor de drept și urmașilor acestora. Majoritatea clădirilor declarate monument istoric sunt acum închiriate la diferite firme, iar mulți dintre proprietarii de drept sunt plecați din țară. De soarta renovării acestor clădiri nu se mai ocupă nimeni, toți invocând lipsa banilor.
Investiții din buget
Din bugetul local vor fi reabilitate Palatul Primăriei Arad, dar și clădirea și sala de concerte a Filarmonicii de Stat Arad, ambele lucrări fiind în curs de executare. Mai există în derulare două proiecte, HistUrban și Vito. În primul proiect, 50 de imobile vor beneficia de studii individuale privind degradarea, iar al doilea privește amenajarea zonei pietonale pe strada Mețianu.
Manualele de Istorie a Aradului, în curs de elaborare
Citiți principiile noastre de moderare aici!