Este pentru a doua oară când oraşul a decis să onoreze invitaţia la acest eveniment, scopul fiind, conform reprezentanţilor Centrului Municipal de Cultură Arad, „promovarea oraşului, atât din punct de vedere turistic, cât şi cultural”.
Vor fi prezentate la standul Aradului produse tradiţionale din județ, informaţii despre Arad şi, ca fapt inedit, tot aici va fi rulat filmul „Arad. Jurnalul meu virtual”, istoria unei zile din viața orașului, percepută turistic, dar și emoțional, de o tânără regizoare care a copilărit în Arad.
Cum va arăta de această dată standul Aradului la Bruxelles? Va avea trei plasme, unde va fi proiectat filmul despre Arad al regizoarei Carmen Lidia Vidu, fotografii din oraş şi texte scurte despre municipiu. „Regizorul Carmen Lidia Vidu va tapeta la faţa locului un perete cu imagini din Arad pentru a da şi mai multă culoare standului. Mai mult, pentru că la prima participare arădeană la acest eveniment produsele culinare din judeţ au avut un succes neaşteptat, standul Aradului fiind unul dintre cele mai vizitate, şi pe 9 mai 2015 cei care se vor opri la stand vor putea degusta din mai multe sortimente de țuică, miere, gem şi pâine de Pecica”, se arată în comunicatul care anunţă evenimentul.
Filmul, care va fi prezentat europenilor pe 9 mai, are, potrivit reprezentanţilor instituţiei de cultură arădene, „cadre filmate în mai multe locaţii din oraş, povestind despre acțiuni care pun în valoare imaginea orașului, prin realism, magie și poezie, regizorul decizând să combine în povestea sa elemente reale cu unele fantastice. În cele aproximativ 10 de minute, filmul prezintă, dincolo de povestea regizoarei, clădiri reprezentantive din Arad, cum ar fi Palatul Administrativ, Palatul Cultural şi Teatrul Clasic „Ioan Slavici”, dar şi multe dintre obiceiurile păstrate de arădeni, care i-au rămas în minte regizoarei – călătoria cu tramvaiul, jocul de şah şi remi din Parcul Eminescu, cumpărăturile la Piaţa Obor, Ştrandul „Neptun“, plimbarea cu barca pe Mureș – în forma lor pură, fără a fi „trunchiate” sau „machiate”. Cei care se vor opri la standul Aradului vor vedea, ca atare, un film provocator, mai puţin convenţional, despre un oraş real pe care îl poţi regăsi chiar aşa cum a fost filmat, cu condiţia să iei decizia de a-l vizita”, spun organizatorii standului.
Evenimentul, programat a avea loc pe durata întregii zile de 9 mai, în clădirea Jacques Delors a Comitetului Regiunilor (CoR), oferă Aradului şi celorlalte municipii şi regiuni care şi-au anunţat participarea şansa de a se prezenta, prin intermediul standurilor de prezentare şi promovare, de a veni cu produse specifice zonelor reprezentate, pliante, filme, documentare sau alte modalităţi ingenioase de a se face cunoscuţi.
Nici o ocazie de ratat
„Suntem şi de această dată pregătiţi pentru a ne prezenta oferta şi pentru a-i convinge, încă o dată pe vizitatori, că Aradul merită vizitat, că merită să devină Capitală Europeană a Culturii în anul 2021. Nu trebuie să ratăm nicio astfel de ocazie, de o asemenea amploare, pentru a face Aradul văzut şi cunoscut. Organizatorii mizează pe prezenţa a peste 2.000 de vizitatori iar această ocazie vine ca o mănuşă intenţiilor noastre de a ne face cât mai vizibili cu putinţă”, a precizat pe temă primarul Aradului, Gheorghe Falcă, membru în Comitetul Regiunilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!