ARAD. Declarațiile pompoase ale politicienilor din Arad, coroborate cu sentimentele patriotarde ale noastre, ale arădenilor, sunt doar praf în ochi. Deși ne place să credem că suntem mai europeni decât românii din alte județe, deși ne mințim, atât noi, cât și liderii din politica locală, că o ducem mai bine decât restul țării, realitatea este cu totul alta. Și este scoasă la iveală de către Institutul Național de Statistică, institut care a publicat creșterile salariale pe fiecare județ, creșteri aferente anului trecut, dar a mai publicat și salariul mediu net pe fiecare județ. Ne vom axa, de această dată, asupra banilor pe care îi câștigăm lună de lună. Iar Aradul nu este deloc unul dintre județele fruntașe, cum suntem mințiți sau cum ne mințim. Mai mult decât atât, din punct de vedere al banilor care ne intră lunar în buzunar, suntem un județ „de pluton”, care merge mai degrabă spre partea de jos a topului național, nu spre zona fruntașă. Cu toate că ne uităm „de sus” la moldoveni sau la olteni, cu toate că ne credem superiori dobrogenilor sau celor din Ținutul Secuiesc, când vine vorba despre salarii nu suntem nici măcar pe picior de egalitate cu ei. Mai mult decât atât, nici măcar nu ne apropiem de valoarea medie a salariului net la nivel național, Aradul având un salariu mediu net cu peste 700 de lei mai mic decât cel înregistrat la nivelul României
Dar să lăsăm cifrele să vorbească. Potrivit INS, la finalul anului 2024, cele mai mari salarii nete lunare (bani în mână) se încasau în București (6.573 de lei), Cluj (6.199 de lei), Timiș (5.694 de lei), Sibiu (5.412 lei), Ilfov (5.237 de lei), Iași (5.189 de lei) și Brașov (4.921 de lei). La polul opus, găsim județul Teleorman, care pare să fie „polul sărăciei” din România, cu un salariu mediu net de 3.955 de lei, dar și județe ca Harghita (4.060 de lei), Vâlcea (4.060 de lei) sau Hunedoara (4.062 de lei).
Potrivit datelor făcute publice de către Institutul Național de Statistică, în județul Arad, la finalul anului care tocmai s-a încheiat, salariul mediu net era de 4.547 de lei, sub vecinii din Alba (4.665 de lei), dar puțin peste bihoreni (4.435 de lei). Însă, comparând cu alte județe pe care, din principiu, le credem sărace, noi câștigăm mai puțin decât cei pe care îi arătăm cu degetul. Dacă ne uităm la datele din Moldova, pe lângă județul Iași, care este în top la nivel de țară, observăm că suntem plătiți mai slab decât cei din județul Galați (4.762 de lei) și mult mai slab decât angajații din Bacău (4.912 lei). Până și salariații din județul Mureș primesc, lunar, mai mulți bani decât noi, aici salariul mediu net fiind de 4.648 de lei. Dacă ne uităm în sudul țării, observăm că, exceptând „polul sărăciei” și încă un județ (Giurgiu – 4.349 de lei), în toate celelalte județe se plătesc salarii mai mari decât în Arad. Că vorbim de Mehedinți (4.819 lei), Gorj (4.819 lei), Dolj (4.711 lei), Olt (4.642 de lei), Dâmbovița (4.548 de lei), Ialomița (4.744 de lei) sau Călărași (4.615 lei), toți angajații de acolo câștigă mai mult decât arădenii, potrivit INS. Salarii mai mari decât în județul nostru mai sunt înregistrate și în Constanța (4.690 de lei net), Prahova (4.719 lei) sau Argeș (4.813) lei.
În loc de concluzii, încheiem cu următoarea statistică: salariul mediu net la nivel de țară – 5.268 de lei; salariul mediu net în județul Arad – 4.547 de lei.